bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Перший експертний щорічник «Регіони України»
12.08.2015

Донецька обласна організація «Комітет виборців України» та ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» презентують перший номер інформаційно-аналітичного щорічника «Регіони України».

Його створення відбувалось у рамках ініціативи Асоціації регіональних аналітичних центрів (АРАЦ), підтриманої Регіональним представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі.

Експерти мали на меті підготувати аналітичний продукт, який би відображав соціально-економічні та політичні особливості й динаміку регіонального розвитку. Особливість збірки в тому, що авторами статей є незалежні регіональні експерти, а викладені матеріали – альтернативний до офіційного погляд на регіональний розвиток України. Тезисне подання інформації за єдиною структурою дозволяє проводити порівняння регіонів та стане основою подальшого аналізу динаміки регіональних процесів. Для написання матеріалів використовувалися відкриті джерела інформації. Моніторилися суспільно-політичні та соціально-економічні процеси в областях, а також активність громадянського суспільства та медіа.

Ці спільні напрацювання засвідчили, що в цілому по регіонах України у 2014 році модеруючими чинниками розвитку подій постали перемога «Революції Гідності» та російська агресія. Відбулась кардинальна зміна балансу політичних сил в усіх областях: Партія регіонів втратила вплив на органи місцевої влади. Більшість регіональних керівних посад отримали представники колишніх опозиційних партій. Рік запам’ятався активним розвитком громадянського суспільства та волонтерського руху. В економічній сфері, на думку громадських експертів, не відбулось суттєвих зрушень, проте, переважали негативні тенденції.

За словами Виконавчого директора Донецької обласної організації «Комітет виборці України» Сергія Ткаченка, ситуація на Донеччині продемонструвала нездатність органів державної влади та місцевого самоврядування ефективно управляти територією та впливати на розвиток суспільно-політичних процесів. «Значний кадровий дефіцит, брак досвіду та цілісного бачення управлінських практик – головні вади регіональної влади, які також пояснюють, чому Донецька область (як і Луганська) через багато місяців військових дій на її території й досі немає бачення та загальної стратегії з відновлення та розвитку території Донбасу. Крім того, внаслідок військових дій та значної кількості внутрішньо-переміщених осіб (ВПО) Донецька область знаходиться в процесі деінтелектуалізації та депрофесіоналізації, внаслідок яких величезна кількість представників інтелектуальної та професійної еліти регіону виїжджають за межі області в пошуках житла та роботи», - наголосив експерт.

Оскільки продукт «Регіони України» запланований, як щорічник, то з наступних номерів з’явиться можливість оцінювати не тільки ситуацію в регіонах, але і її динамку.  Ознайомитися з ним можна за посиланням: http://cvu.dn.ua/sites/default/files/additional-files/regioni_ukrayini_2014.pdf

Відгуки та пропозиції будуть враховані при підготовці наступних номерів.

Довідково:

Асоціація регіональних аналітичних центрів (АРАЦ) – це ініціативна група організацій громадянського суспільства аналітичного спрямування, які поділяють ідеологію впровадження ефективної місцевої та державної публічної політики, працюють задля формування суспільного запиту на результати досліджень з широкого кола економічних, соціальних, політичних питань, сприяння їх втіленню, а також створення клімату для консолідованої та усвідомленої підтримки економічного та суспільно-політичного розвитку України. Ініціатором створення та лідерською організацією АРАЦ є Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень. Членами Асоціації можуть бути як громадські організації, так і окремі експерти. Асоціація діє з 2013 року, має мережу партнерських організацій та експертів в усіх областях України. Для реалізації своїх ініціатив АРАЦ залучає кошти низки донорських організацій, зокрема, ЄС, NED, DESPRO, Фонд ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі.

Контакти

  • http://cvu.dn.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.