bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проект ПРООН та Мінекономрозвитку зі зміцнення бізнес-об’єднань малих і середніх підприємств
04.09.2015

Київ, 27 серпня 2015 року. Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (ПРООН) у співпраці з Міністерством економічного розвитку та торгівлі України і за фінансової підтримки Уряду Швейцарії започаткували проект «Зміцнення бізнес-об’єднань малих і середніх підприємств».

Розвиток конкурентоспроможного та інноваційного сектора малих і середніх підприємств (МСП) з високою доданою вартістю має величезне значення для успішного економічного зростання і процвітання України. Малі та середні підприємства (МСП) роблять економіку гнучкою та потужною, відіграючи при цьому важливу соціальну роль завдяки тому, що вони створюють нові робочі місця й надають джерело доходу для великих груп населення.

Проте, внесок МСП у ВВП України значно менший, ніж у країнах із розвиненою економікою, де цей показник перевищує 70%. Це пояснюється вкрай несприятливим макроекономічним середовищем, обмеженим доступом до фінансових ресурсів, надмірним регулюванням і суперечностями у нормах та вимогах щодо ведення бізнесу. Адміністративна система і структури підтримки бізнесу слабкі, а спеціалізовані послуги, спрямовані на підвищення конкурентоспроможності МСП, інновації, розроблення нової продукції та заохочення експорту, обмежені.

Хоча найважливішими чинниками впливу на середовище МСП є державні установи, важливу роль у країнах із розвиненою економікою грають бізнес-об’єднання МСП. Будучи посередниками, вони здатні формулювати проблеми та інтереси МСП, доводити їх до відома державних установ і відстоювати необхідність їхнього врахування, підтримувати постійний та ефективний діалог між приватним і державним секторами й надавати МСП вкрай потрібні послуги із розвитку бізнесу.

Проект «Зміцнення бізнес-об’єднань малих і середніх підприємств» працюватиме над прискоренням розвитку сектора МСП в Україні шляхом зміцнення потенціалу бізнес-об’єднань, які долучатимуться до активізації вкрай необхідного діалогу між приватним та державним секторами.

«Бізнес об’єднання в Україні роздріблені і з малою кількістю учасників вони не здатні забезпечити репрезентативне представництво інтересів малих і середніх підприємств у тому числі і у стратегії розвитку МСП, формуванні нормативно-правової бази та інфраструктури МСП в Україні. Ми сподіваємось, що проект, який ми започатковуємо сьогодні, сприятиме появі міцних об’єднань, які мобілізують МСП та представлятимуть їхні інтереси, та на базі яких у майбутньому будуть створюватися потужні саморегулівні організації  МСП. Я хотіла б особливо подякувати ПРООН, Уряду Швейцарії та Швейцарському бюро співробітництва в Україні за підтримку цієї важливої ініціативи», - заявила Юлія Клименко, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

Проект спрямовує свої зусилля на розробку та впровадження індивідуалізованої програми зміцнення потенціалу бізнес-об’єднань по всій Україні, що сприятиме посиленню їх інституційної, організаційної та фінансової спроможності щодо представництва інтересів приватного сектора та сприятиме здійсненню енергійнішої, ефективнішої та більш професійної співпраці між державним і приватним секторами. Проект передбачає реалізацію чотирьох фундаментальних взаємопов’язаних напрямків:

  • зміцнення організаційного потенціалу бізнес-об’єднань і збільшення чисельності їхніх членів;
  • поліпшення послуг, надаваних бізнес-об’єднаннями малим і середнім підприємствам;
  • зміцнення адвокаційної діяльності та посередницького потенціалу бізнес-об’єднань;
  • підтримка і заохочення державно-приватного діалогу.

«Ми очікуємо, що проект позитивно вплине на здатність бізнес-об’єднань ефективно працювати, покращить їхню організаційну та фінансову стабільність і допоможе їм зростати, щоб вони могли виконувати свою природну роль як компонент інфраструктури підтримки МСП», - сказав Янтомас Хімстра, Директор ПРООН в Україні. «Проте, розбудова спроможності бізнес-об’єднань – не самоціль, а засіб досягнення конкретних цілей приватного сектора, наприклад, реалізації сприятливих для бізнесу реформ на основі державно-приватного діалогу і зміцнення послуг для МСП. Понад 20 років ПРООН працює в Україні, щоб подолати бідність, зменшити нерівність і підвищити рівень життя, зокрема шляхом підтримання ініціатив із розвитку приватного сектора, і ми готові й далі надавати всю можливу технічну допомогу Уряду в його реформаторських зусиллях», - додав він.

«У рамках нової прийнятої Стратегії швейцарського співробітництва з Україною на 2015-2018 роки ми прагнемо допомогти у створенні більш сприятливих умов для бізнесу. Передбачені заходи будуть спрямовані на усунення адміністративного навантаження і процедур, які перешкоджають господарській діяльності в приватному секторі. Щоб забезпечити врахування в цих реформах потреб різних зацікавлених сторін, Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань виділив 1 млн. дол. США на підтримку розбудови спроможності бізнес-асоціацій, які могли б належним чином представляти інтереси МСП та всіх макрорегіонів України, зокрема й східних»,– заявив Гуідо Бельтрані, Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні.

Проект впроваджуватиметься у 2015-2018 роках ПРООН у співпраці з Міністерством економічного розвитку та торгівлі України і за фінансової підтримки Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань.

****

ПРООН розвиває партнерські відносини з людьми на різних щаблях суспільства, які допомагають розбудовувати держави, здатні до подолання кризи, започаткування та збереження розвитку задля підвищення якості життя усіх громадян. Через представництва у більш ніж 170 державах і територіях ми пропонуємо глобальне бачення та місцевий досвід, які допомагають у реалізації прав та можливостей у житті громадян і розбудові витривалих націй. ua.undp.org.

Швейцарська Конфедерація в Україні

У 1997 році Швейцарська Конфедерація та Україна уклали двосторонню угоду щодо технічної співпраці, в рамках якої в Києві було відкрито Швейцарське бюро співробітництва для координації програм співробітництва в Україні. Швейцарське бюро співробітництва в Україні діє від імені трьох державних організацій – Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та Відділу безпеки людини (HSD), які входять до складу Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії, та Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO), який є частиною Федерального департаменту Швейцарії з економічних питань. Швейцарська програма співробітництва в Україні на 2015-2018 роки спрямована на підтримку чотирьох основних напрямків: сталий економічний розвиток, стале використання енергоресурсів та міський розвиток, врядування та відновлення миру, а також здоров’я. Окрім того, Швейцарська Конфедерація надає гуманітарну допомогу в регіони та цільовим групам, які постраждали від конфлікту на сході України. Річний бюджет Швейцарської програми співробітництва в Україні сягає 25 мільйонів швейцарських франків. Докладнішу інформацію можна отримати на веб-сторінці http://www.swiss-cooperation.admin.ch/ukraine/.

Контакти

  • Євген Зеленко
  • Координатор зв’язків з громадськістю та ЗМІ ПРООН
  • [email protected]
  • +380442539363

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.