bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Освіта протягом всього життя: центри соціальної активності для літніх людей у 7 містах України
14.09.2015

Людина старшого віку – хто вона в сучасних реаліях? Чи потребує вона допомоги? Чи має вона потенціал, який необхідно підтримувати та розвивати? Відповідь достатньо проста: це люди з надзвичайним життєвим досвідом, люди, що в жили по чітко визначеним правилам та вміють …

Сьогодні спостерігається тенденція зростання чисельності людей літнього віку у світі, окрім того  збільшується тривалість життя, наприклад в Японії середня тривалість 90 років.  Ці факти певною мірою спонукають старших людей до неперервної освіти. Необхідним стає щоп’ять років поповнювати та оновлювати свої знання. Це забезпечить старшим людям можливість бути суспільно-активними.  У світі не просто модно навчатись,  це стало необхідністю, тому поширюється рух за освіту протягом всього життя в Німеччині, в Іспанії, Англії , Франції.

Україна не є виключенням з цієї тенденції, і активно нарощує потенціал у цьому русі. З травня поточного року Громадська організація «Центр Поділля-Соціум» реалізовує проект «Освіта протягом всього життя» за підтримки Фонду сприяння демократія Посольства США в Україні. Проект покликаний сформувати Центри соціальної активності для літніх людей у 7 містах України, створивши платформу для соціальної інтеграції старших людей.

Своєю активністю в ході реалізації зазначеного проекту  особливо відзначаються два Центри соціальної активності: один у місті Львові -  ГО «Золоті Роки», інший у місті Чернігові ГО - «Чернігів Європейський», які у проекті працюють впродовж 2 місяців. Запит на заходи  для старших людей надзвичайно великий. Цільова аудиторія проекту – це, зазвичай, люди з активною громадською позицією, цікавими життєвими історіями та абсолютно унікальним життєвим досвідом.

Місто Львів закцентувало свою діяльність на психологічній школі «Пізнай себе», кураторкою якої є Наталя Заброцька. «Людина змінюється та навчається впродовж всього життя. В наше життя ввійшли комп’ютери, мобільні телефони, нові комунікації, і саме потреба навчання відкриває нові можливості в житті людей поважного віку. Більше шести років учасники програм «Золотих Років» отримують позитивні емоції, вчаться новому, діляться досвідом. Корисні практики від психологічно-комунікаційної школи «Пізнай СЕБЕ!» вчать будувати діалог, чути інших, виокремлювати власні стереотипи, відкривають нові теми, що змінюють взаємини в сім’ї, на роботі, суспільстві.

 «Спонукання квіток до повторного цвітіння» розширює наповненість життя старших людей-золотоліток. Після практик повертаються втрачені цінності, відкриваються нові ресурси. Людина збагачується на досвід групи, отримує зворотній зв’язок, знаходить нових друзів, однодумців, реалізовує себе, перемагає самотність. В такий спосіб,  цитуючи Наталю Заброцьку, координаторка психологічно-комунікаційної школи «Пізнай Себе!» «відбувається повторне цвітіння». І це саме так!», – розповіла керівник Львівської НГО «Золоті Роки», координаторка проекту «Освіта впродовж всього життя у Львові» Людмила Гришко.

Чернігів є одним із семи міст, де реалізується проект «Освіта протягом всього життя», ініційований ГО «Центр Поділля-Соціум». Члени ГО «Чернігів Європейський» Коленіченко Тетяна та Юлія Полтарескул на базі Чернігівського національного технологічного університету відкрили Центр соціальної активності для людей поважного віку «Друга молодість». Свою діяльність Центр соціальної активності «Друга молодість» у місті Чернігів розпочав у серпні місяці, проте офіційне відкриття планується у жовтні до Дня людини похилого віку. Перед тим, як планувати свою діяльність організатори Центру поставили перед собою завдання – з’ясувати потреби людини поважного віку з метою подальшого розроблення занять для даної категорії населення.

«Перспективи нашої роботи вбачаємо в тому, що з середини вересня розпочне працювати курс «Комп’ютерна грамота», який буде проводити викладач інформатики ЧНТУ. Люди поважного віку проявили велике бажання навчатися іноземній мові, зокрема англійській, саме тому ми зараз працюємо над тим, щоб паралельно із курсом «Комп’ютерна грамота» проводити курс «Іноземна мова» . Плануємо проводити цикл тематичних зустрічей з юристами, нотаріусами на тему «Правова обізнаність». Один раз на тиждень в Центрі буде працювати гурток «Золоті ручки», мета даного гуртка реалізація творчого потенціалу людей поважного віку», – коментує Тетяна Колінеченко, координаторка проекту у місті Чернігів.

Цікавою ініціативою став обмін між Львовом та Одесою. Старші люди Центру соціальної активності міста Львова відвідали з туристичним візитом відвідали Центр соціальної активності міста Одеси. Завдяки спільній роботі координаторів Людмили Гришко (Львів) та Лариси Сидорової (Одеса) літні люди двох міст на 4 дні поринули у атмосферу відпочинку, радості та розслаблення, а також вдихнули на повні груди морське повітря. Чудова програма дозвілля, не залишила байдужими ні гостей міста, ні приймаючу сторону. Особливі емоції викликав похід у оперний театр, що додав особливого шарму.

Координаторка проекту «Освіта протягом всього життя» Анна Моргун: «Обмін Студентами Старшого Віку» організували наші дорогі друзі та партнери зі Львову та Одеси. Яскравий приклад того, як можна активізувати та наповнити життя старших людей гарними емоціями та новими друзями, не витрачаючи великі ресурси! Я захоплююсь цією ініціативністю та оптимізмом. Радію, що проект «Освіта протягом всього життя» познайомив між собою таких чудових людей!».

Проект «Освіта протягом всього життя» - це в першу чергу можливість, це зміна орієнтирів та подолання стереотипів, це спроба якісно по іншому сприймати життя, вік та можливості. Гаслом проекту є фраза, яка вміщує в собі основну філософію роботи зі старшими людьми, роботи з їх досвідом, їх баченнями та їх можливостями.

Освіта протягом всього життя – з радістю та змістом!

Спостерігати за проектом, обговорювати та долучатись до активностей ви можете за допомогою групи у ФБ: https://www.facebook.com/groups/761757040598196/.  

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.