bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Округи на Донеччині були сформовані з порушенням принципу рівності виборчого права
24.09.2015

У ході формування виборчих округів для проведення місцевих виборів на Донеччині були зафіксовані випадки, які можна трактувати як порушення принципу рівності виборчого права.

Мандати депутатів, які обиратимуться до Маріупольської, Краматорської та Слов’янської міських рад, не матимуть однакової «ваги» голосів виборців, в частині територіальних виборчих округів в цих громадах кількість виборців різниться більше ніж в 2 рази. Про це повідомляють спостерігачі Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», які проводять громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

Згідно Закону України «Про місцеві вибори» (ст. 17, п. 5), середня кількість виборців у кожному з 54 виборчих округів Маріуполя має бути максимально наближеною до 6150 виборців. Проте, на жаль, розходження у деяких округах доволі значні. Наприклад, на виборах до Маріупольської міської ради в окрузі №40 мають голосувати 3333 виборці, а в окрузі №38 – 7839 виборців.

У Краматорську було утворено 42 виборчих округи, в яких середня кількість виборців має бути максимально наближеною до 3642 осіб. Однак в округах на виборах до Краматорської міської ради також спостерігається велика розбіжність. Наприклад, в окрузі №10 мають проголосувати 5177 виборців, а в окрузі №12 – 2254 виборців.

Подібна ситуація склалася і в Слов’янську. Середня кількість виборців у 36 виборчих округах має бути максимально наближеною до 2759 людей. Проте, наприклад, на виборах до Слов’янської міської ради в окрузі №34 мають проголосувати 1997 виборців, а в окрузі №33 – 4254 виборців.

Також факти нерівномірного розподілу кількості виборців зафіксовані в округах, де проходитимуть вибори до Добропільської міської ради та Слов’янської районної ради. З більш детальним оглядом результатів моніторингу формування виборчих округів по Донецькій області можна ознайомитись за посиланням: http://cvu.dn.ua/analytical_article/analitichniy-zvit-shchodo-formuvannya-viborchih-okrugiv-u-doneckiy-oblasti-na.

За словами аналітиків Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», факти нерівномірного формування виборчих округів окрім об’єктивних факторів, таких як неможливість проведення виборів на частині територій, в окремих випадках також можуть свідчити про застосування виборчих технологій. Наприклад, може простежуватися технологія «джерімендерінгу», тобто вибіркового підходу до формування меж виборчих округів. Вплив на формування виборчих округів використовується кандидатами або політичними партіями для створення таких округів, в яких вони гарантовано отримають перемогу. Для отримання конкретних доказів застосування цієї технології громадські спостерігачі при проведенні моніторингу будуть приділяти окрему увагу виборчій кампанії в таких «аномальних» виборчих округах.

Довідково: Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.