bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ПРООН підтримає реформи у сфері зайнятості в Україні
07.10.2015

В Україні завершила роботу спільна оглядова місія Програми розвитку ООН (ПРООН) та Міжнародної організації праці (МОП) з питань зайнятості, яка працювала на запит Міністерства соціальної політики та Державної служби зайнятості (ДСЗ) у вересні 2015 року. Наслідком роботи місії стане розробка стратегії ООН щодо сприяння зайнятості та соціального залучення в Україні з урахуванням європейських підходів і стандартів та, на її основі – стратегії сприяння реформуванню ДСЗ. 

З метою вивчення ситуації на ринку праці України та в сфері зайнятості експерти місії провели низку зустрічей з представниками міністерств, відомств, соціальних партнерів, наукових інститутів, а також з міжнародними організаціями та посольствами іноземних країн. Зокрема, експерти місії працювали з представниками Міністерства соціальної політики, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства освіти та науки, ДСЗ, Державної служби статистики, Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення, з керівництвом Федерації роботодавців та Федерації профспілок. Окрім цього, учасники місії здійснили робочий візит до Харківської області, де ознайомилися з роботою обласного та міського центрів зайнятості, Харківським центром професійно-технічної освіти та інформаційно-консультаційним центром ДСЗ.

Під час підсумкової зустрічі з керівництвом Міністерства соціальної політики експерти місії поділилися своїми висновками та рекомендаціями. «Тільки шляхом системного реформування вдасться досягнути вагомих результатів», – наголосила Заступник Постійного Представника ПРООН в Україні Ініта Пауловіча. 

«Рекомендації ПРООН можуть бути розділені на чотири основні блоки. Перший блок - реформування Державної служби зайнятості. ПРООН та МОП нададуть допомогу в проведені функціонального аналізу служби зайнятості, за результатами якого буде розроблено генеральний план проведення реформ. Другий блок має включати удосконалення регулювання сфери зайнятості та ринку праці на місцевому рівні. Для цього пропонується запровадження європейської практики  «територіальних пактів зайнятості», які забезпечують співробітництво між місцевими органами влади та бізнесом для ефективного розвитку економіки та сфери зайнятості на місцевому рівні. Третій блок включатиме реорганізацію системи професійної підготовки для підвищення її гнучкості, що дозволить вирішити проблему невідповідності  навичок робочої сили потребам ринку праці. І четвертий блок реформ має стосуватися вдосконалення політики зайнятості, зокрема підвищення узгодженості між економічною, соціальною та політикою зайнятості з  врахуванням принципів сталого розвитку», – деталізувала голова місії Шейла Марні, програмний радник Регіонального бюро ПРООН для країн Європи та СНД.

«Наразі Україна  стоїть на шляху реформ. Ми відкриті для вивчення кращого світового досвіду та впровадження міжнародних практик. Ми сподіваємось на подальшу плідну співпрацю  у проведенні  реформ», – зазначив Міністр соціальної політики України Павло Розенко. 

«Експерти ПРООН також надали коментарі та пропозиції до законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування державного управління у сфері зайнятості населення та соціального страхування від безробіття» з метою його гармонізації з міжнародними документами», – резюмувала Ініта Пауловіча.

До складу місії ПРООН/МОП увійшли програмний радник Регіонального бюро ПРООН для країн Європи та СНД Шейла Марні; спеціаліст з питань зайнятості Регіонального бюро ПРООН для країн Європи та СНД Весна Дзутеска-Бішева; радник з питань соціальної інтеграції Регіонального бюро ПРООН для країн Європи та СНД Ясміна Папа; старший програмний менеджер ПРООН в Україні Катерина Рибальченко; менеджер проекту «Підтримка реформи соціального сектору в Україні» ПРООН в Україні Олена Іванова; спеціаліст з питань зайнятості Регіонального офісу МОП для країн центральної та східної Європи Маурісіо Дірксенс,а також експерт з питань зайнятості МОП в Україні Грегор Шульц.

Контакти

  • ПРООН в Україні
  • PR фахівець Аліна Стеценко
  • [email protected]
  • 095 273 9469

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.