bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Одеський Комітет виборців зафіксував низку порушень під час формування дільничних виборчих комісій
15.10.2015

Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках кампанії громадського спостереження, яка на національному рівні здійснюється Громадянською мережею ОПОРА, проаналізувала результати моніторингу процесу формування складів дільничних виборчих комісій в Одесі та Одеській області.

Як повідомили в облКВУ, до 4 жовтня включно територіальні виборчі комісії приймали подання кандидатур на включення до складу дільничних виборчих комісій. Право подачі кандидатур на включення до складу дільничних комісій виборчих комісій мали:

- Місцеві організації партій, кандидати від яких зареєстровані у багатомандатних округах (обласна рада, районні та міські ради), при цьому місцеві організації партій, парламентські фракції яких зареєстровані у Верховній Раді, могли подати по дві кандидатури до складу кожної ДВК, інші - по одній кандидатурі до складу кожної ДВК. У разі одночасної подачі кандидатур від обласних і районних організацій партій, ТВК мали віддати перевагу поданням від обласних організацій;

- Кандидати на посади міських, сільських, селищних голів (по 1 кандидатурі до складу кожної ДВК);

- Кандидати в депутати сільських, селищних рад (по 1 кандидатурі до складу кожної ДВК).

Не пiзнiше 9 жовтня територіальні виборчі комісії формували склади дільничних виборчих комісій.

Обов’язково до складу комісій включалося по 1 кандидатурі від партій, парламентські фракції яких зареєстровані у Верховній Раді.

В рамках спостереження за ходом виборчого процесу в Одеській області було здійснено спостереження за процесом формування ДВК у 15 територіальних виборчих комісіях, що відповідають за створення ДВК:

  • Київської районної у місті Одесі виборчої комісії;
  • Малиновської районної в місті Одесі виборчої комісії;
  • Приморської районної в місті Одесі виборчої комісії;
  • Суворовської районної у місті Одесі виборчої комісії;
  • Ізмаїльської міської виборчої комісії;
  • Ізмаїльської районної виборчої комісії;
  • Ренійської районної виборчої комісії;
  • Татарбунарської районної виборчої комісії;
  • Білгород-Дністровської міської виборчої комісії;
  • Білгород-Дністровської районної виборчої комісії;
  • Біляївської районної виборчої комісії;
  • Великомихайлівської районної виборчої комісії;
  • Роздільнянської районної виборчої комісії;
  • Котовської міської виборчої комісії

У переважній більшості випадків процес подачі подань з кандидатурами до складу дільничних виборчих комісій пройшов без порушень процедур, строків, встановлених законом, а також без конфліктів. Рішення про відхилення кандидатур до складу ДВК комісіями не ухвалювалися. Жеребкування щодо включення кандидатур до складу ДВК в переважній більшості пройшли без порушень. У районах області поширені випадки формування ДВК в мінімальному складі. У деяких випадках до мінімального складу кандидатури включалися за поданням голови комісії. Випадки подачі т.зв. «двійників» не є поширеними.

Ізмаїльська районна виборча комісія порушила порядок включення кандидатур до складу ДВК.

Київська районна у м. Одеса не включила за своїм поданням кандидатури в ті комісії, де кандидатур не вистачало для формування ДВК в мінімальному складі.

Відомі випадки, коли місцеві організації парламентських партій не скористалися правом подачі кандидатур до складу дільничних комісій:

- В Татарбунарську районну ТВК;

- До Ізмаїльської міської ТВК.

Деякі місцеві організації партій зареєстровані тільки в м. Одеса, м. Іллічівськ і в Комінтернівському районі, відповідно, у всіх інших ТВК області подання з кандидатурами від партії не могли вноситися.

При подачі кандидатур до складу дільничних виборчих комісій зареєстровані наступні порушення:

- До Котовської міської виборчої комісії до 4 жовтня надійшли подання від кандидата у депутати Одеської обласної ради, який не має права подачі кандидатур до складу ДВК. Довірена особа кандидата після закінчення терміна для подання кандидатур до складу ДВК звернулася з проханням заміни подання кандидатур до складу ДВК від кандидата в депутати обласної ради на подання від місцевої організації політичної партії з тими ж кандидатурами. Комісія своїм рішенням дала згоду для заміни подань від кандидата в депутати обласної ради на подання від місцевої організації партії.

- До Роздільнянської районної виборчої комісії надійшло подання від обласної та районної організації політичної партії. На засіданні ТВК, на якому розглядалося питання про формування ДВК, представники партії звернулися до комісії з проханням повернути подання від однієї обласної організації партії. ТВК повернула суб’єкту внесення кандидатур запитувані подання.

- До Ізмаїльських міської і районної ТВК надійшли подання на включення кандидатур одночасно від обласної та районної організацій партії. Комісія допустила до участі у формуванні ДВК кандидатури від обох суб’єктів в обох випадках.

Випадки подачі т.зв. «двійників» (одну особу подано до складу ДВК від різних суб’єктів) до складу ДВК зафіксовані в Ренійському, Болградському, Роздільнянському районах, м. Котовськ, а також в обласному центрі - у Київській районній у м. Одеса та у Малиновській районній у м. Одеса ТВК.

У всіх випадках комісії не допускали такі кандидатури до участі в розподілі місць у ДВК.

У всіх комісіях фіксувалися окремі випадки подання кандидатур до складу ДВК, які не мають права бути членами виборчих комісій на місцевих виборах: не досягли 18 років, не проживають на території, на якій проводяться відповідні вибори. У всіх випадках територіальні виборчі комісії не допускали такі кандидатури до участі у формуванні ДВК.

В обласному центрі, а також у містах обласного значення (крім м. Ізмаїл) ДВК формувалися в максимальному складі з проведенням жеребкування. У районах найбільш поширені випадки формування ДВК в мінімальному складі. У ряді районів області зафіксовані випадки, коли кількість поданих до складу комісій кандидатур була меншою, ніж мінімально можлива кількість членів ДВК. Зокрема, в Біляївському районі (половина ДВК), Роздільнянський район (1 ДВК), Ренійському районі (7 ДВК). У таких випадках кандидатури для формування ДВК в мінімальному складі подавалися за поданням голів ТВК.

У Київському районі м. Одеси на 6 ДВК спеціальних ділянок також не було подано достатню кількість кандидатур для формування в мінімальному складі таких комісій. За поданням голови кандидатури до складу таких ДВК внесені не були.

Порушення порядку проведення жеребкування зафіксовано в Ренійському районі. Ренійська районна ТВК не включила до частини ДВК кандидатури, обов’язкові до включення (в 4-х ДВК) від однієї партії. Жеребкування проводилося окремо для кожної ділянки, тобто з порушенням встановленого порядку. Після завершення процедури жеребкування комісія проводила повторні процедури жеребкування для 4 ДВК, за якими було встановлено, що не були включені обов’язкові для включення кандидатури від однієї місцевої організації. Повторні процедури жеребкування для зазначених 4-х ДВК також проводилися для кожної ДВК окремо, тобто з порушенням встановленого порядку.

Ізмаїльська районна виборча комісія до складу дільничних комісій включила по кілька представників від представників двох партій. Згідно з чинним законодавством, у складах ДВК може бути тільки по одному представнику від місцевих організацій партій, парламентські фракції яких не зареєстровані у Верховній Раді.

Приморська в місті Одесі територіальна виборча комісія до складу ДВК № 511442 включила кандидатуру (суб’єкт подання кандидат на посаду Одеського міського голови, самовисування), яка одночасно зареєстрована як кандидат у депутати Одеської міської ради від партії.

Поодинокі випадки несвоєчасного проведення першого засідання зафіксовані в обласному центрі. В обласному центрі також є випадки проведення перших засідань за відсутності кворуму, і, відповідно, неприйняття присяги більшістю від складу комісії. Найпоширеніші причини неявки на перше засідання ДВК: відсутність актуальних контактних даних, а також відсутність згоди особи бути членом ДВК. 

Зі стартом роботи ДВК намітилися традиційні проблеми матеріально-технічного забезпечення. Зокрема, станом на 12 жовтня у всіх комісіях, відвіданих спостерігачами, мали місце проблеми з матеріально-технічним забезпеченням.

У місті Котовськ було виявлено проблему з приміщенням для роботи ДВК. Комісія N 511046 11 жовтня засідання проводила на вулиці. Власники підприємства відмовилися надавати комісії приміщення для роботи. Для роботи комісії повинно було бути надано приміщення ВАТ «Пасавтотранссервіс» (колишнє комунальне автотранспортне підприємство). Станом на 13 жовтня проблема з приміщенням для ДВК так і не вирішена. Таким чином, комісія не може розпочати повноцінну роботу, в тому числі, не забезпечується право виборців на ознайомлення зі списками виборців.

Повна версія звіту за посиланням http://bit.ly/1LlU8q1.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.