bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулася підсумкова зустріч партнерів проекту «Скажи своє слово!» у Дніпропетровську
27.11.2015

23 листопада 2015 року у залі партнера проекту «Скажи своє слово!» Головного управління юстиції Дніпропетровської області відбулася підсумкова зустріч партнерів.  Організатори, Всеукраїнська громадська організація «Громадська палата України» у Дніпропетровській області, доповіли про проведені заходи та їх результати, вручили листи ВНЗ та сертифікати участі волонтерам проекту «Скажи своє слово!».

Подібний проект реалізовано в Дніпропетровську вперше та у партнерстві з Головним управлінням юстиції у Дніпропетровській області, Департаментом освіти та науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Дніпропетровською молодіжною радою при ОДА, Дніпропетровською молодіжною радою при міському голові, та 15 ВНЗ м. Дніпропетровська різного рівня акредитації.

У рамках проекту “Скажи Своє Слово!”  проведено 15 молодіжних громадських дискусій для молоді з питань місцевих виборів та децентралізації та 15 відкритих виставок «Кожен має право знати свої права» у 15 ВНЗ Дніпропетровська різного рівня акредитації.

А саме:  Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (ДРІДУ НАДУ), Дніпропетровська медична академія (ДМА), Дніпропетровський гуманітарний університет (ДГУ), Український державний хіміко- технологічний університет (УДХТУ), Національна металургійна академія України (НМАУ), Університет митної справи та фінансів (УМСФ), Національний гірничий університет (НГУ),  Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ (ДДУВС),  Дніпропетровський університет ім. Альфреда Нобеля (ДУАН), Дніпропетровська державна фінансова академія, у Дніпропетровській центральній міській бібліотеці для студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара (ДНУОГ),  Дніпропетровський транспортно – економічний коледж,  Дніпропетровський педагогічний коледж Дніпропетровського національного університету ім.Олеся Гончара,  Дніпропетровский монтажний технікум, Технологічний коледж Дніпропетровського державного аграрного університету.

Студенти та студентки 7 університетів, 3 академій, 3 коледжів та 1 технікуму Дніпропетровська отримали можливість побачити експозицію виставки “Кожен має право знати свої права” та стати учасником молодіжних публічних дискусій з питань місцевих виборів та децентралізації.

Експертами дискусій запрошено Дніпропетровській Офіс реформ та регіональне представництво Європейської асоціації місцевої демократії.

Студенти жваво цікавилися питаннями, навіщо держава делегує ряд своїх владних повноважень місцевим громадам та органам самоорганізації населення. А  під час огляду виставки “Кожен має право знати свої права” дискутували про необхідність інформаційних заходів у їх громадах та робили фотознімки з банерами відповідно їх спеціалізації.

Проходячи повз виставку, студентки ставили питання та лишали свої коментарі про рідкі випадки заходів тематики, не пов’язаної з навчанням. Студенти – медики акцентували увагу на 6-ти роках свого навчання, та обмалі часу замислитися над питанням участі у виборах чи то у громадських ініціативах. Та питання свого добробуту у своїй більшості відкладають на більш зрілий період життя. Однак є й такі, що бачать себе у громаді активним учасником.

Такі інформаційні заходи дуже потрібні!” – поділився один із студентів медичної академії. “Децентралізація?! До цього дня, я взагалі не мав уявлення, що це таке”.

Питання новел місцевих виборів та можливих ризиків децентралізації. Студенти жваво обговорювали, що буде, коли закінчиться передвиборча агітація з її ремонтами, світлом та громадськими зборами. “Де шукати того, кого буде обрано?” – немов риторично запитує студентка з першого ряду. “- Як ми можемо впливати на те, щоб він робив те, що наобіцяв.”

Студентська аудиторія була активна на запитання та висловлення своїх міркувань з процесів, що відбуваються в країні, з передвиборного ажіотажу та нав’язливої агітації.

Говорили про силу громади та можливості молоді впливати на рішення влади. Про ініціативні групи для початку діяльності та створення громадських організацій.  Студенти також висловили побоювання: “Чи не є децентралізація початком федералізації?” “Ні!” – швидко та впевнено відповіла експертка та навела прості та зрозумілі аргументи.

Жвава дискусія з теми місцевих виборів та децентралізації, багато питань та нарікань на закритість влади та корупційні чинники. Висловлювалися побоювання щодо появи місцевих феодалів.

Однак з експертною допомогою розібралися в тому, що таке децентралізація та які перспективи мають у цьому процесі молоді люди та громада в цілому.

Під час зустрічей розглянули питаня формування спроможних територіальних громад на Дніпропетровщині у рамках реформи децентралізації. Зокрема, спільно зі студентами обговорювалась теза, що успіх будь-якої реформи залежить від кадрового потенціалу її впровадження. Що закінчуючи ВНЗ самі студенти ВУЗів Дніпропетровщини можуть стати активними учасниками реформи децентралізації та скласти кадровий потенціал громад.

Також в рамках заходів “Скажи своє слово!” було проведено 3-и Квести по драбині Р.Харта з теми молодіжної (громадської участі). Квест включав інтерактивне проходження всіма рівнями молодіжної участі: від маніпуляцій та «використання» молоді, як декорації, через спільні рішення, до впровадження молодіжних ініціатив. Учасниками та учасницями “Квесту по драбині Р. Харта” стали студентські команди 11 дніпропетровських навчальних закладів.

За рішенням компетентного журі до участі у Брейнштормінгу було делеговано 45 найактивніших студенток та студентів восьми вищих навчальних закладів різного рівня акредитації м. Дніпропетровська.

14 листопада 2015 року у Дніпропетровську завершальним акордом проекту «Скажи своє слово!» пролунав «мозковий штурм» для розробки і формування Молодіжної дорожньої карти змін.

Брейнштормінг “Скажи своє слово!” пройшов у надзвичайно гостинному креативному просторі коворкінгу Актио та проводила його фасилітаторка за сучасним методом групової фасилітації з активною участю та залученням кожного учасника та кожної учасниці до процесу прийняття рішень.

Учасниці   та учасники «Мозкового штурму» провели аналіз наявної ситуації та виявили тренди ролі молоді Дніпропетровська у житті громади, сформували своє бачення Дніпропетровська через 10 років при активній своїй участі у його розвитку, виявили перешкоди та бар’єри до досягнення бажаного результату.

У результаті синергії мега позитивної і проактивної життєвої      позиції та 8 -ми годинної роботи над стратегією реальної громадянської участі та залучення молоді з’явилася так звана “Молодіжна карта змін” з 18 напрацьованими ідеями за 4-ма стратегічними напрямками: Культурний розвиток, Екологія, Технологічний розвиток, Народний контроль.

На підсумковій зустрічі 23 листопада були присутні представники “Української ініціативи зміцнення громадської довіри” (UCBI) Ярополк Тимків та Олена Чертиліна.

Організатори у підсумку констатували той факт, що заходи проекту сприяли підвищенню рівня обізнаності молоді (студентства) Дніпропетровська щодо децентралізації, повноважень місцевих рад та реальної громадянської участі (молодіжної участі), та мають надію, що поклали гарний початок свідомому та виваженому ставленню молоді (студентства) Дніпропетровська до голосування, підвищенню цінності здійснення делегування молодим виборцем свого права керувати державою.

Цей захід організовано Всеукраїнською громадською організацією «Громадська палата України» у Дніпропетровській області в рамках проекту Українська ініціатива зміцнення громадської довіри (UCBI), що фінансується Агенством США з міжнародного розвитку (USAID) .

Контакти

  • ВГО «Громадська палата України» у Дніпропетровській області
  • Наталя Жебрик
  • 096-829-3900

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.