bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Бюджетні громадські консультації: досвід здолбунівчан та дубенчан
14.12.2015

Громадська організація ЗЕОН спільно зі Здолбунівською РДА за круглим столом провели обговорення досвіду проведення кампанії «Прозорий бюджет міста від здолбунівчан і для здолбунівчан» та відкриту систему державних закупівель ProzoRRo. На обговорення завітали депутати Здолбунівської міської ради Андрій Кардаш, Любов Ридош, Дмитро Сирота, та Ігор Щебет, який є депутатом районної ради. За досвідом до Здолбунівського ЗЕОНу приїхали гості з Дубенщини: координатор Громадської експертної ради Дубенщини (ГЕРД) Олександр Лісовський, депутат Дубенської міської ради В. Осійчук, експерти Аналітичної групи «Стратегіко» Олександр Гладунов, та Наталія Богданець, а також ЗЕОНівці та представники ЗМІ.

DSC_0019

Затишок бібліотеки та гаряча кава створили невимушену, та все ж роботу атмосферу. Керівник проекту Анатолій Бондарчук та депутат Здолбунівської міської ради та керівник громадського аналітичного центру ЗЕОН Микола Орлов розказали гостям про етапи розробки прозорого, справедливого бюджету та роль в цьому процесі громадськості, депутатів та міського голови, як варто оприлюднювати бюджет, щоб він був зрозумілим для всіх та яка у цьому роль ЗМІ. Присутні цікавились, яким чином подаються пропозиції, і керівники проекту візуально показали, як варто подавати пропозиції до бюджету, і які на сьогодні пропозиції вже є.

DSC_0014

Всі зібрані пропозиції вже систематизовані і у формі звернення громадян  направлені до Здолбунівської міської ради та оприлюднені на сайті «Здолбунів Сіті». До речі, діапазон пропозицій до бюджету може бути широкий. Наприклад, це може бути як ремонт дороги або встановлення освітлення на конкретній вулиці, встановлення дитячого майданчику в конкретному дворі, так і пропозиція організації в місті тематичного фестивалю, який допоможе залучити туристів в місто, або проведення в місті заходів популяризації енергозбереження.
Опісля детального обговорення проекту «Прозорий бюджет міста від здолбунівчан і для здолбунівчан», присутні перейшли до відкритої електронної системи державних закупівель ProzoRRo як прикладу відкритого та наочного використання коштів бюджетними установами та організаціями.

DSC_0022

Система «ProZorro» – це, фактично, центральна база даних, де за принципом відкритого редукціону, кожен бажаючий суб’єкт підприємницької діяльності може подати свою пропозицію та стати переможцем за результатами торгів. Головний спеціаліст відділу економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва Здолбунівської РДАЮрій Шидловський продемонстрував, як відбувається процес он-лайн купівлі-продажу, і як можна у вільному доступі переглянути, які закупівлі здійснила, наприклад, Дубенська міська рада, скільки заплатила і чи дійсно обрала найвигіднішу цінову пропозицію.Нажаль, що купила Здолбунівська міська рада переглянути ми не можемо, оскільки вона не виявила бажання  стати більш прозорою і приймати участь у системі відкритих електронних закупівель.

Міжміський круглий стіл закінчився пропозицією керівників проекту «Прозорий бюджет міста від здолбунівчан і для здолбунівчан» підписати Меморандум про формування прозорого та зрозумілого бюджету міста на 2016 рік та організацію консультацій з громадськістю. З основними засадами документу ви можете ознайомитись нижче. Присутні депутати Здолбунівської міської ради підписались під Меморандумом і він ВІДКРИТИЙ для підписання усіма депутатами міськради, які погоджуються із наведеними в ньому положеннями і готові сприяти прозорості бюджетного процесу в місті.

З текстом Меморандуму можна ознайомитись у додатку.

Протягом усього часу в приміщенні точився дуже жвавий діалог. Присутні задавали безліч запитань, отримували відповіді, вносили свої пропозиції, моделювали свою майбутню поведінку на сесіях міськради, формували свої пропозиції, ділилися враженнями від подачі власних ідей до бюджету 2016.

Захід проходив в рамках проекту «Прозорий бюджет міста від здолбунівчан і для здолбунівчан», який реалізується Аналітичним центром розвитку міста «ЗЕОН» в рамках ініціативи «Громадянське суспільство та ЗМІ — за прозорі місцеві бюджети!», що виконується Одеською обласною організацією «Комітету виборців України», Фундації «Відкрите суспільство» та громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за фінансової підтримки Європейського союзу та Посольства Фінляндії в Україні. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.