bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Кременчуці відбувся круглий стіл щодо побудови діалогу з владою
21.03.2016

Громади Кременчука підтримали ідею створення дорадчого органу при Кременчуцькій міській раді з представництвом національних, релігійних спільнот міста під час круглого столу «Консультативні та дорадчі структури для побудови діалогу з владою».

У засіданні взяли участь представники вірменської, мусульманської, єврейської громад міста, представники Української православної церкви Київського патріархату, Кременчуцької Єпархії Української православної церкви, Української Греко-Католицької та Української Римо-Католицької церков.

До роботи круглого столу, який відбувся 17 березня в Кременчуці, долучилися представники Комітету «Взаимопомощь. Переселенцы Кременчуга», представники Департаменту праці, соціального захисту населення та питань АТО, Кременчуцького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також представники Кременчуцького міського Палацу культури. 

Ірина Каць,голова ГО «Культурний діалог» (https://www.facebook.com/3kdialog) звернула увагу на те, що дана подія є результатом співпраці громад Кременчука протягом 2014-2015 років у напрямку розбудови міжкультурного діалогу. Вона підкреслила важливість даної зустрічі саме в той час, коли між лідерами національних, релігійних спільнот міста Кременчука та внутрішньо переміщеними особами сформовані стійкі зв’язки та напрацьована ціннісна основа - «Меморандум про взаєморозуміння та розбудову міжкультурного діалогу в місті Кременчуці» (https://www.youtube.com/watch?v=KV7SU1LrjGs) для подальшої співпраці та побудови взаємодії з міською владою.

Учасників засідання підтримали міський голова Віталій Малецький та заступник міського голови Руслан Проценко. Міський голова наголосив, що жодна ініціатива представників релігійних, національних меншин, і вимушених переселенців не залишиться поза увагою міської влади. Керівник міста підкреслив, що міська влада відкрита до співпраці та конструктивної взаємодії.

Експертом зустрічі виступила Яна Салахова (м.Київ), співкоординаторка мережі «Ініціатива Розмаїття» (http://diversipedia.org.ua/ua), спеціалістка з протидії расизму та ксенофобїі Міжнародної організації з міграції (http://iom.org.ua/ua), Представництва в Україні. Яна Салахова поінформувала присутніх про процеси, які відбуваються на рівні центральних органів влади у напрямку етнонаціональної політики. Вона звернула увагу на те, що розвинений інституційний механізм міжетнічного та міжрелігійного діалогу забезпечить захист прав національних меншин та залучить національні спільноти до процесу децентралізації на всіх рівнях.

Повертаючись до підготовленого підгрунття створення в Кременчуці дорадчого органу з представництвом національних та релігійних громад, експертка означила можливості, які надаватиме взаємодія влади та громад в межах такого дорадчого органу: вплив на формування окремого бюджету на потреби меншин в межах місцевого бюджету; більший вплив на порядок денний роботи місцевих органів влади та самоврядування; розгляд скарг, реакцію на правопорушення та недоліки на місцевому рівні.

У ході дискусії, учасники круглого столу дійшли думки по спільну культурну основу взаємодії усіх представлених громад та необхідність вироблення спільних цілей  і пріоритетів стратегічного плану на основі вже прийнятого «Меморандум про взаєморозуміння та розбудову міжкультурного діалогу в місті Кременчуці».

Галина Коліуш представниця Комітету «Взаимопомощь. Переселенцы Кременчуга» звернула увагу на потреби внутрішньо переміщених осіб зважаючи на різні релігійні та національні ідентичності.

Учасники круглого столу висловлювали свої міркування щодо формату дорадчого органу, принципів делегування/обрання членів та  теми, які б вони хотіли піднімати на рівні міста.

Після активних обговорень всі учасники висловилися в підтримку створення дорадчого органу з представництвом національних, релігійних спільнот міста. Наступним кроком стане розробка положення консультативного органу після узгодження та напрацювання конкретних пропозицій по даним питанням у своїх громадах.

За спільною згодою, активісти ГО «Культурний діалог» взяли на себе тимчасове адміністрування процесів комунікації та організації робочих зустрічей для узгодження спільних позицій щодо формату дорадчого органу та інших деталей.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.