bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ГО «Право» провела моніторинг рівня забезпечення правовою допомогою жителів сіл Вінницької області
12.05.2016

Мешканці сільських територій Вінницької області не завжди мають змогу отримувати якісну безоплатну правову допомогу. До такого висновку дійшли експерти громадської організації «Право», які провели моніторинг рівня забезпечення якісною безоплатною правовою допомогою жителів 7 районів Вінницької області.

Моніторинг проводився за методикою, розробленою експертами громадської організації «Право».

Нещодавно в Вінницькому прес-клубі відбулася презентація результатів моніторингу, який проводився в Калинівському, Козятинському, Липовецькому, Літинському, Оратівському, Погребищенському та Хмільницькому районах.

Як повідомили експерти проекту не всі органи влади дотримуються вимог законодавства, зокрема на офіційних сайтах міських та районних рад, районних управлінь юстиції та райдержадміністрацій відсутня інформація про можливість отримання громадянами безоплатної правової допомоги, як первинної – так і вторинної.

Лише 3 з семи (Липовецька, Погребищенська та Калинівська РДА) затвердили графіки прийому громадян, які потербують безоплатної правової допомоги.

Лише 3 з семи (Погребищенська, Хмільницька та Оратівська) районих ради затвердили графіки прийому громадян, які потербують безоплатної правової допомоги; Літинська, Липовецька, Козятинська та Калинівська районні ради у своїх відповідях зазначили, що надання безоплатної правової допомоги не належить до повноважень районних рад.

Лише 2 селищні ради – Оратівська та Літинська затвердили графік прийому громадян.

Козятинська РДА, Козятинська та Липовецька міська ради, Липовецьке та Літинське районні управління юстиції взагалі не надала відповідь, проігнорувавши Закон України «Про доступ до публічної інформації».

В визначених районах не створювалися спеціалізовані установи щодо надання безоплатної правової допомоги.

На рівні районів, а також міст/сіл/селищ угоди з юридичними особами приватного права, які відповідно до свого статуту мають право надавати правову допомогу, договори про надання на постійній або тимчасовій основі первинної правової допомоги на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці не укладалися; Адвокати або інші фахівці в галузі права до надання безоплатної первинної правової допомоги на умовах договорів не залучалися.

Хмільницьке міськрайонне, Погребищенське районне, Оратівське районне, Козятинське міськрайонне та Калинівське районне управління юстиції повідомили про те, що затвердили відповідні графіки прийому громадян, які потребують безоплатної допомоги, а також надано накази, якими ці графіки були затвердженні; Також було зазначено, що відповідну інформацію було оприлюднено на стендах в приміщеннях управлінь юстиції.

Всі міські/селищні ради, які є районними центрами, а також районні державні адміністрації, районні управління юстиції та районні ради дали відповідь на звернення щодо надання безоплатної правової допомоги в терміни, передбачені Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

Сільські ради, до яких зверталися з відповідними запитами, надали відповіді та правові консультації в терміни, які передбачені Законом України «Про безоплатну правову допомогу», окрім:

  • Іванівської сільської ради Калинівського району;
  • Козятинської сільської ради Козятинського району;
  • Скоморошківської сільської ради Оратівського району;

На жаль, не всі відповіді на запити щодо надання безоплатної правової допомоги були змістовними. Окремі викликали сумніви щодо законності описаних у відповіді дій.

Під час моніторингу було проведено опитування громадської думки мешканців 7 районів. Завдяки цьому було визначено, що значна частина громадян потребують безоплатної правової допомоги. І, на превеликий жаль, дуже великий відсоток опитаних громадян не знає, що до органів державної влади та місцевого самоврядування можна звертатися письмово з проханням надати безоплатну первинну правову допомогу, а також не знають, як і до кого звертатися для отримання безоплатної вторинної допомоги.

Варто зазначити, що під час моніторингу було відзначено й успішні практики забезпечення безоплатною правовою допомогою мешканців сільських населених пунктів.

Зокрема, Хмільницькою районною радою свого часу було внесено зміни до Єдиної Комплексної правоохоронної програми Хмільницького району на 2010-2014 роки та затверджено Порядок та критерії залучення Хмільницькою районною радою юридичних осіб приватного права до надання безоплатної первинної правової допомоги в Хмільницькому районі; Також в районі створено мережу правових консультантів, які працюють в сільських населених пунктах району.

А от в приміщенні Погребищенської міської ради за сприяння Подільського центру прав людини відкрито регіональну Погребищенську правозахисну групу до складу якої входить посадова особа міської ради та затверджений графік прийому громадян.

За результатами моніторингу експертами громадської організації «Право» було розроблено пропозиції та рекомендації органам влади, які стосувалися проведення заходів щодо підвищення рівня поінформованості жителів сільських регіонів щодо можливості отримати безоплатну правову допомогу, прийняття відповідних розпорядчих документів (графіків прийому громадян, що потребують правової допомоги тощо).

Окремо було зазначено, що експерти громадської організації «Право» будуть звертатися до Центру підвищення кваліфікації державних службовців, керівників державних підприємств, установ і організацій Вінницької облдержадміністрації з пропозицією внести до планів проведення навчання на 2016 рік семінар для осіб, уповноважених надавати відповідь на запити на інформацію у відповідності до Закону України «Про доступ до публічної інформації», а також створити робочу групу, яка, спільно з експертами громадської організації «Право», розробить навчальну програму щодо виконання органами державної влади та місцевого самоврядування вимог Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та ввести цю програму до навчальних планів на 2016 рік.

Також робоча група мала брозробити методичні рекомендації для органів державної влади та місцевого самоврядування щодо організації процесу забезпечення надання безоплатної правової допомоги в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Зважаючи на те, що в області є досить успішні приклади забезпечення безоплатною правовою допомогою мешканців сільських населених пунктів, зокрема в Погребищенському та Хмільницькому районах, експерти громадської організації «Право», спільно з громадською радою при Вінницькій облдержадміністрації, рекомендуватимуть Вінницькій ОДА ініціювати проведення ознайомчих візитів для представників районів області до Хмільницького та Погребищенського районів з метою ознайомлення з практиками забезпечення безоплатною правовою допомогою мешканців сільських громад.

Контакти

  • ГО Право
  • 068 034-09-64

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.