bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Cтартував конкурс сервісів для міст на основі відкритих даних Apps4Cities Challenge
17.08.2016

16 серпня в Києві відбулась презентація спільного проекту Громадянської мережі ОПОРА та TechSoup щодо відкритих даних міст України. Під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі було оголошено про старт конкурсу сервісів для міст на основі відкритих даних, а також презентовано спеціально розроблений Портал відкритих міських даних «Дані міст/ Apps4Cities». Він містить більше 150 наборів даних про обласні центри України, які можна вільно використовувати та поширювати. 

«Конкурс Apps4Cities Challenge покликаний розв'язувати міські проблеми за допомогою технологій, створення потрібного та цікавого сервісу для громади, влади чи бізнесу», — розповіла координатор проекту «Дані міст/ Apps4Cities» Руслана Величко-Трифонюк. Вона також закликала активістів, лідерів місцевих ініціатив, ІТ-спільноту та громадські організації ділитись даними про міста. Адже ціль проекту — це, в тому числі, доступ до міських відкритих даних.

«Ми хочемо, щоб дані були дуже прості в користуванні, якісні, а також щоб органи місцевого самоврядування нарешті зрозуміли, що це їхній колосальний ресурс, а не проблема», — наголосила Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Про нинішні проблеми на шляху відкриття даних в Україні розповів голова Державного агентства з питань електронного урядування України Олександр Риженко: «Однією з основним проблем роботи з відкритими даними є їх якість, що публікують розпорядники даних, формати, в яких вони публікуються. Дуже вірю, що такі громадські ініціативи не тільки збільшать кількість наборів даних, а й зроблять їх більш якісними».

Координатор проекту Руслана Величко-Трифонюк повідомила про деталі конкурсу сервісів для міст: «Активісти, установи, організації, лідери міських ініціатив, які знають про локальні проблеми та мають ідеї, як їх вирішити за допомогою технологій, та/або мають задум щодо створення цікавого сервісу для міста, громади, влади та бізнесу, можуть подавати заявки та реалізовувати ініціативи разом з нами».

Прийом заявок на Apps4Cities Challenge триватиме з 15 серпня по 18 вересня 2016 року. За результатами конкурсу відбудеться розробка прототипів сервісів на основі відкритих даних міст, що покликані спростити життя мешканців та гостей міст. Вже в кінці листопада в рамках Apps4Cities Challenge шляхом інтернет-голосуванням та за рішенням журі буде відібрано трьох переможців, які отримають призи у розмірі 3 000 доларів США та пропозицію подальшої інкубації проектів.

Подати ідею на конкурс можна, заповнивши заявку на сайті проекту. Участь у конкурсі можна взяти двома шляхами: «У мене є ідея» і «Взяти ідею». Детальніше про умови конкурсу можна прочитати на сайті проекту.

Обов'язковою умовою Конкурсу є те, що під час розробки сервісу потрібно буде використати хоча б один набір даних, що опубліковано на Порталі відкритих міських даних «Дані міст/Apps4Cities». У створенні сервісу допускається використання інших відкритих даних або даних, отриманих шляхом краудсорсінгу.

Дані для ідей, розробки прототипів сервісів для міст можна отримати на спеціально розробленому командою Громадянської мережі ОПОРА Порталі відкритих міських даних «Дані міст/Apps4Cities». На порталі у форматі відкритих даних (csv, json. gfst) більше 150 наборів даних про різні сфери життєдіяльності обласних центрів України (детальніше про Портал).

«Ми позиціонуємо Портал «Дані міст/Apps4Cities» як citizens to citizens (громадяни для громадян) і хотіли б закликати інші громадські організації, активістів, які працююють з даними, ділитися (як це робимо і ми) своїми напрацюванями. Своїм проектом ми хочемо пропагувати культуру відкритих даних», — зазначила Руслана Величко-Трифонюк.

Громадянська мережі ОПОРА планує у співпраці з Державним агентством з питань електронного урядування України розробити методичні рекомендації для місцевої влади, як правильно відкривати дані, а також працювати над розвитком відкритих даних в містах України.

Долучайтеся до створення сервісів для свого міста та давайте зробимо наші міста комфортнішими для городян та туристів!

Всеукраїнський проект «Дані міст/Apps4Cities реалізовує Громадянська мережа ОПОРА та TechSoup за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Партнери проекту: Ресурсний центр розвитку громадських організацій «Гурт», Український кризовий медіа-центр, програма «Код міста», громадська організація «Інститут успішного міста» та всеукраїнська громадська організація «Асоціація сприяння самоорганізації населення».

Контактна особа: Оксана Купер, менеджер з комунікацій проекту «Дані міст/ Apps4Cities» Громадської мережі ОПОРА, [email protected].

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.