bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Форум UkraineLab: чотири дні українського громадянського суспільства в Берліні
23.09.2016

Форум UkraineLab відбувся вчетверте, й цього разу – в Берліні, 19 – 22 вересня. Його темою стала «Поліфонія активізму та дослідження європейськості». Які існують виміри активізму в Україні та Європі, чим є суспільне різноманіття для України та Німеччини, які його виклики та які можливості воно надає нам – такі головні тематичні наголоси, навколо яких формувалася тематика подій форуму UkraineLab.

Форум UkraineLab зібрав близько 200 учасників, гостей та експертів з 11 країн, які працюють над проектами в Україні чи для неї. Під час форуму відбулося понад 15 відкритих подій на різноманітних локаціях по всьому місту – від Посольства України в Німеччині до Центру мистецтв та урбаністики Z/KU.

Головним його завданням є створити платформу для комунікації та розвинути мережу зацікавлених Україною людей в Європі. UkraineLab – це простірдля тих, хто шукає партнерів для проекту в Україні чи прагне знайти універсальні підходи та новаторські ідеї для роботи у сфері неформальної освіти, соціальних інновацій, діалогових практик, мистецтва, соціального підприємництва, а також роботи з переселенцями/біженцями.

UkraineLab розпочався з інтерактивного музею історій активізму з/для України та Європи. Дев’ять особистих історій – юристки й музиканта з України, художниці з Іспанії, української активістки з Берліна та інші – були представлені в різних форматах. Продовжив вечір відкриття салон «Новий активізм в/для України та Європи: сила однієї історії», на якому письменниця Катя Петровська, підприємець і засновник платформи «Тепле місто» Юрій Филюк та координаторка форуму UkraineLab Ольга Дятел поділилися своїми історіями, відповідаючи на питання модераторки Ґемми Пьорцґен (Reporter ohne Grenzen) про те, як перетворити енергію змін у сталий активізм і чи достатньо однієї людини, щоб змінити систему в ненасильницький спосіб, використовуючи силу інновацій.

В рамках форуму відбулися дві публічні дискусії. Дискусія «Україна очима Європи: Формуючи образ» у Посольстві України в Німеччині за участі Людмили Мельник (Інститут європейської політики IEP (Берлін) та Наталі Тужеляк (Координаційна рада молодих юристів при Міністерстві юстиції України, Лондон) стосувалася того, хто формує образ України в Німеччині та у Великобританії та яким є цей образ. Як зауважила Людмила Мельник, бути українцем в Німеччині до Майдану було важко. Проте, з 2013 року Україною стали цікавитися більше:

«Ми опитували німецьких експертів стосовно того, що їм цікаво дізнатися про Україну. Відповіді були такими: як виглядає система освіти та охорони здоров’я в Україні, пенсійна реформа тощо. Для мене це означає, що Україною починають цікавитися, й завдання українського громадянського суспільства – задовільнити цей запит». Людмила Мельник також додала, ґрунтуючись на своєму дослідженні дискурсу німецьких ЗМІ щодо України, що раніше німецькі медіа презентували Захід України як виключно україномовний, Схід України – російськомовний, то тепер до цього, як і до інших питань, починають підходити із більшим розумінням нюансів та обережністю. Наталя Тужеляк натомість розповіла, що в Лондоні українська діаспора починає саме зараз згуртовуватися і зміцнюється «трикутник взаємодії» між посольством, молоддю (студентами) та громадським сектором.

Під час дискусій було зауважено, що важливо не привносити свій власний спосіб розуміння подій в інших країнах. Для прикладу, «коли в Німеччині говорять, що Україна – багатонаціональна країна,  мають на увазі, що потенційно є міжнаціональні конфлікти в країні, тоді як в Україні це сприймається як багатство», - зауважила Людмила Мельник.

Важливою подією форуму став ярмарок партнерств та інструментів для неурядових організацій. В ній взяли участь близько 40 ініціатив, великих організацій з досвідом та молодих проектів зі сфер освіти, культури, політики, медіа, соціальних інновацій, серед яких Impact Hub Odessa, мистецьке угрупування СТАН (Луганськ – Івано-Франківськ), Фундація регіональних ініціатив, молодь, яка працює у Верховній Раді України тощо.

Під час форуму було презентовано дослідження  «#EngagEUkraine. EngagementderUkrainer in Polen und Deutschland» (Інститут європейської політики IEP (Берлін, Німеччина) та Інститут публічної політики (Варшава, Польща), цифрові історії нового активізму Active Youkraine, а також десять інноваційних наукових розробок студентів-докторантів та молодих науковців з українсько-німецького контексту. Було презентовано також новий медіа проект експедицій Україною Ukraїner.

У рамках UkraineLab відбувся також концерт канадського композитора українського походження Любомира Мельника, концерт інді-рок гурту з Києва 5 Vymir, вечір українського документального кіно, літературні читання за участі Софії Андрухович, Андрія Бондаря, Богдана Логвиненка, Володимира Рафієнка.

ДОВІДКА:

UkraineLab– це міждисциплінарна платформа для ефективного мережування та міжсекторного співробітництва для агентів змін, які працюють над проектами інноваційного розвитку в і для України. Це мозковий центр, де можуть народжуватися візії та інновації для громадянського суспільства та культури, так само як і діючий центр, де ці ідеї можуть одразу випробовуватись на практиці та трасформуватися в реальні партнерства.

У 2015 році в рамках пілотного року UkraineLab було проведено 2 форуми для близько 110 агентів змін з України та Європи, в рамках яких працювали над інноваційними та міждисциплінарними підходами міжсекторального співробітництва, розвитком візій для громадянського сектора та культури в Україні. У 2016 році програма складається з двох форумів: UkraineLab: Розвиток громад та локальні ініціативи в (пост)кризових регіонах (квітень 2016, Краматорськ та Слов’янськ) та UkraineLab: поліфонія активізму та дослідження європейськості (Берлін).

Організатори: Програма UkraineLab з українського боку реалізується громадською організацією «Інша Освіта» (insha-osvita.org/ua/), яка працює по всій території Україні з 2010 року та займається менеджментом якості неформальної освіти та освіти дорослих. Партнером форуму з німецького боку є спілка МіtОst (www.mitost.org/en.html), яка 15 років поспіль розвиває різноманітну та відкриту мережу Центральної, Східної та Південної Європи зі своїми східними сусідами. MitOst реалізує проекти, які сприяють розвитку культурного обміну та громадянської активності, та є наразі дахом для багатьох міжнародних довготермінових програм за цими напрямками.

Сторінка форуму: http://bit.ly/2cI9ZoN

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.