bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проблеми розвитку регіонів України обговорили географи у м. Берегове
12.10.2016

5-8 жовтня 2016 року, у місті Берегове, Закарпатської області, відбулась дванадцята школа-семінар «Проблеми розвитку регіонів України». Метою заходу є знайомство студентів між собою та з останніми дослідженнями у географічній науці.

ХІІ школа-семінар відбулась у стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці. «Ми сприйняли із зацікавленням можливість проведення такого заходу у нашому Інституті. Ми вирішили, що самі можемо чомусь навчитися і наші студенти мають подивитися, чим займаються київські студенти, дослідники, викладачі», – розповів представник приймаючої сторони Йосип Молнар (кандидат географічних наук, завідувач кафедри кафедри географії та туризму Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ). Також науковець додав, що студентам із Берегово було важко доповідати українською, бо викладання у їхньому Вузі ведеться угорською мовою.

У школі-семінарі взяли участь не лише географи, а й соціологи та представники громадськості. «Сьогодні залучені зі сторони Київського Університету 15 осіб, є предстаництво з Харкова і 10 учасників із Берегово», – повідомив Анатолій Мельничук (кандидат географічних наук, викладач географічного факультету ім. Т.Шевченка, заступник голови ГО «Товариство дослідників України»). Прозвучало понад 20 доповідей. Їх було поділено на такі основні блоки: суспільно-географічні дослідження, територіальна ідентичність, регіональний розвиток та реформи, фізична географія та туризм.

школа-семінар

Окрім доповідей студентів відбувся круглий стіл присвячений питанням децентралізації. Анатолій Мельничук та голова ГО «Товариство дослідників України» Павло Остапенко провели круглий стіл присвячений питанням децентралізації. Фахівці лабораторії «Регіональних проблем економіки та політики» Олена Денисенко (кандидатка географічних наук, керівниця лабораторії «Регіональних проблем економіки і політики» географічного факультету КНУ ім. Т. Шевченка, учасниця ГО «Товариство дослідників України») та Микола Козир (магістр географії, співробітник лабораторії «Регіональних проблем економіки і політики» географічного факультету КНУ ім. Т. Шевченка) провели майстер-клас «Як досліджувати трансформації у містах: сучасні методики та технології» та показали студентам свої найкращі напрацювання по науковій темі.

Вперше було видано збірник тез школи-семінару.

збірник

Традиційно студенти мали екскурсії містом, а також відвідали завод «Чизай».

завод чизай

«Школа-семінар була особливою. Так далеко на захід держави ми ще не мандрували. Всюди відчувався місцевий колорит. Мені вдалося детальніше познайомитися з регіоном у багатьох відношеннях: з доповідей студентів, спілкування, екскурсій. Хочу також подякувати за відгуки та дискусію, щодо моєї доповіді. Сподіваюся такі події стануть початком більш тісної співпраці між науковими центрами», – розповів Богдан Тишкевич, студент КНУ ім. Т. Шевченка, ГО «Товариство дослідників України».

«Я вперше брала участь в подібному заході. Емоції переповнюють, відверто кажучи. Багато нового й цікавого, такого, про що раніше навіть не чула. Тепла атмосфера в поєднанні з науковою діяльністю створили незабутні враження. Школа додає більше наполегливості і підштовхує до підкорення нових вершин», Аліна Сидор, студентка першого курсу географічного факультету КНУ ім. Т.Шевченка.

На ХІІ школі-семінарі вперше побувала і Тетяна Маханева ГО «Скайвей Україна» (м. Харків): «Ми часто приймаємо участь в різноманітних екологічних форумах. Від школи-семінару я в захваті. Дуже цікаві наукові дослідження. Дуже подобається Інститут імені Ракоці ІІ. Сама три роки проживала в Угорщині, люблю культуру і традиції цієї країни, мені було приємно сюди приїхати».

14590521_880490508718076_6279647541229632284_n

На сам кінець, організатори повідомили, що вже планують наступну школу-семінар, і домовляються з представниками інших Вищих навчальних закладів України для проведення подібного заходу.
 
Організатором школи є ГО «Товариство дослідників України» за підтримки Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ (м. Берегове).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.