bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Створено «Кризовий центр для жінок»
01.03.2017

23 лютого 2017 року депутати Харківської обласної ради одноголосно прийняли рішення про створення  першої в Україні комунальної установи «Кризовий центр для жінок» на базі діючої програми громадської організації. 

У 2008 році за фінансової підтримки Уряду Швеції, за підтримки Шведської Служби Пробації та Тюрем, а також Державного департаменту України з питань виконання покарань, Всеукраїнська благодійна організація «Конвіктус Україна» розпочала в Україні проект «Триступенева всестороння програма реінтеграції в суспільство громадян, які перебувають на випробувальному терміні та звільнені з місць позбавлення волі». В рамках проекту було створено Центр реінтеграції «Дім на півдороги», що є значним кроком в адаптації європейської моделі реінтеграції колишніх засуджених в Україні. 

До створення Програми  та втілення проекту  були залучені наступні  установи: Міністерство юстиції України, Міністерство праці та соціальної політики України, Міністерство охорони здоров`я України, Міністерство внутрішніх справ України, Державна пенітенціарна служба України, Державна соціальна служба для сім`ї, дітей та молоді та їх регіональні управління в Харківській області, яка була обрана для реалізації пілотного проекту. 

Центр, орієнтований на жінок, які вийшли з місць позбавлення волі, почав співпрацювати з усіма  13-ма жіночими колоніями України, а перших учасниць прийняв у 2010 році. Приміщення, яке надано селищною радою в оренду на 25 років, було частково відремонтовано, створені сучасні умови для проходження програми реінтеграції з можливістю одночасного перебування 15 жінок. Згодом, у 2013 році, кількість місць була розширена до 23-х. Фахівці Центру – спеціалісти різного віку, з різним життєвим досвідом, професійними навичками та знаннями стали платформою для забезпечення успішного 6-ти місячного перебування жінки в Центрі. 

Вихованки Центру "Дім на півдороги"

Основними завданнями Програми реінтеграції є:

  • створити умови, які сприяють ефективному формуванню особистісних якостей учасниць Програми, зміцненню та відновленню їх соціально-корисних зв’язків;
  • допомогти у вирішенні медичних, психологічних та соціальних проблем, пов’язаних з алко- та наркозалежністю, ВІЛ-інфекцією;
  • сприяти в отриманні/відновленні учасниць Програми правових документів (паспорту, ідентифікаційного коду тощо);
  • залучити учасниць Програми до суспільно-корисної праці та сприяти у працевлаштуванні.

В рамках трьох фаз проекту фахівці ВБО «Конвіктус Україна» із залученням експертів відпрацювали Програму реінтеграції та довели її ефективність – 82 % жінок після завершення Програми залишаються соціально адаптованими та успішно ресоціалізуються у суспільстві (мають сім’ї, місце роботи та не знаходяться у активному вживанні психоактивних речовин та алкоголю). Чітка координація  дій з Державною Пенітенціарною службою забезпечила ефективний механізм пере направлення  жінок, які звільняються з місць позбавлення волі до  Центру; тісна взаємодія з місцевими державними установами та неурядовими організаціями дозволила забезпечити максимальне вирішення потреб учасниць. 

2016 року Центр «Дім на півдороги», базуючись на успішному досвіді, розробив додатковий спектр послуг для більш широкої  аудиторії і відкрив можливості отримувати допомогу також жінкам, які постраждали від домашнього насильства, торгівлі людьми. 

- Кінцевим результатом восьмирічної підтримки Уряду Швеції мала стати передача успішно діючої моделі соціальної адаптації на утримання Харківській області, з подальшим використанням  Програми як типової для імплементації європейського досвіду на теренах всієї України.  Протягом цього часу  нам вдалося довести ефективність і затребуваність послуг Центру, ефективність Програми реінтеграції в цілому та сформувати відповідний пріоритет місцевої влади у необхідності вирішення проблем жінок, які опинилися в кризових ситуаціях. – зазначає виконавчий директор Конвіктус Україна Євгенія Кувшинова. 

Уперше в Україні вдалося забезпечити сталість послуг уразливим групам через механізм делегування повноважень владі та створення комунальної установи на базі діючої практики громадської організації.

Це яскравий приклад для наслідування громадським організаціям та органам місцевого самоврядування, які зацікавлені у вирішенні проблем уразливих груп населення та забезпеченні сталості послуг, що раніше надавалися за рахунок міжнародних фондів. 

ВБО “Конвіктус Україна” дякує нашим партнерам, спільними зусиллями з якими нам вдолось досягти цього результату: БО “Світло надії”, ТОВ Консалтингова група “Едвайс”, БО Мережа ЛЖВ. Сприяли реалізації стратегії створення комунальної установи представники Харківської ОДА, Лозівської РДА, Міністерства соціальної політики України, Департаменту пробації Міністерства юстиції України. 

Найближчим часом організація задокументує цей досвід більш детально та заплануємо серію навчальних заходів для поширення успішного механізму.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.