bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Тернополі дискутували на тему «Чи є місце молоді України у Європейському просторі?»
05.05.2017

25 квітня 2017 р. у Тернополі Представництво Європейського Союзу в Україні провело дискусійний клуб на тему «Чи є місце молоді України у Європейському просторі?». Захід відбувся в рамках проекту «ЄС: вибір молодого покоління України».

Захід відбувся в рамках проекту «ЄС: вибір молодого покоління України”, який є  ініціативою та фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні.

Учасниками Дискусійного клубу були студенти, школярі, аспіранти та викладачі ВНЗ, громадські активісти, журналісти, представники євроклубів, представники молодіжних громадських організацій, випускники програм подвійних дипломів, міжнародних освітніх програм, тощо

Освіта в Європі – легко чи неймовірно для української молоді? Чи відповідає рівень знань та підготовки української молоді трендам глобального світу? Що обрати українському абітурієнту: їхати до Європи чи навчатися в Україні? Ці та багато інших актуальних питань обговорювали експерти та молодь в ході зустрічі.

      Спікерами Дискусійного клубу були:

  • Романа Мисула, Начальник відділу міжнародних зв’язків Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка, учасник програми Erasmus+ Staff Mobility;
  • Наталія Лагоцька, Кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародного менеджменту та маркетингу Тернопільського національного економічного університету, заступник директора Тернопільської Бізнес Школи;
  • Ірина Струтинська, Кандидат економічних наук, доцент кафедри комп’ютерних наук Тернопільського національного технічного університету ім. І.Пулюя, Директор Стартап-центру ТНТУ ім. І.Пулюя.

Модератором Дискусійного клубу був Ігор Процик, голова Правління ГО «Спілка Молодіжного Самоврядування»

Як зазначила  РоманаМисула, начальник відділу міжнародних зв’язків Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка, учасник програми Erasmus+ Staff Mobility: Для студентської молоді зараз існує багато можливостей брати участь в різноманітних міжнародних освітніх програмах для підвищення кваліфікації, в багатьох ВНЗ вже існують програми подвійних дипломів з університетами Європи, тощо. Для участі в міжнародних освітніх програмах потрібно бути максимально мотивованим, тобто розуміти що дасть участь в тій чи іншій програмі самому студентові в майбутньому. Також важливе  знання іноземних мов, але вільно розмовляти лише англійською мовою інколи є недостатньо. Для участі в програмах також важливо вміти правильно заповнювати пакет документів для участі в програмі, власне CV, які часто є в табличній формі. Освіта в Європі дає можливість порівняти рівень отриманої освіти у ВНЗ України та місце застосування отриманих знань.

На думку Наталії Лагоцької, кандидата економічних наук, доцента кафедри міжнародного менеджменту та маркетингу Тернопільського національного економічного університету, заступника директора Тернопільської Бізнес Школи, при виборі навчання в Україні чи Європі український абітурієнт досить часто звертає увагу на практичність отриманого фаху, фаховість та практичний досвід викладацького колективу, програм, які поєднують теорію і практику вже під час навчання. Українці мають самі зрозуміти, що стати рушіями змін в країні мають бути вони, адже їм жити в цій країні, а дипломатичні представництва іноземних держав та міжнародні фундації в Україні мають допомагати та підтримувати їх в реалізації своїм досвідом, технічною допомогою, тощо. Болонський процес в Україні характеризується перш за все отриманням автономії ВНЗ у прийнятті рішень, створенням можливості вибору навчальних дисциплін, хоча в цій ділянці ще є над чим працювати.

Ірина Струтинська, кандидат економічних наук, доцент кафедри комп’ютерних наук Тернопільського національного технічного університету ім. І.Пулюя, Директор Стартап-центру ТНТУ ім. І.Пулюя, підкреслила, що в Україні налічується 452 успішних стартапи, половина з яких реалізується в Києві, друга половина в Дніпрі, Львові, Харкові, Одесі та інших містах. У час кризи чи не є єдиною галуззю в Україні, в яку й надалі йдуть інвестиції, є сфера інформаційних технологій. 50% всіх стартапів націлена на глобальний ринок. Найголовнішими проблемами успішної реалізації стартапів, на думку Ірини Струтинської, є слабка економіка та нестача профільних знань, як втілити власну ідею для бізнесу (99% молодих компаній «вмирають» вже на старті свого бізнесу), по-друге – це слабка віра в себе, свою ідею, можливості та лінь, і по-третє – це «витік мізків» («витік стартапів») закордон, пошук більш сприятливого клімату для ведення бізнесу, досить часто ідея створюється в Україні, а реалізується - закордоном.

Дискусійний клуб був проведений в рамках інформаційного проекту  «ЄС: вибір молодого покоління України”,  який спрямований на поширення інформації про ЄС та процеси євроінтеграції України.

За додатковою інформацією звертайтеся по телефону (044) 425 77 09 або пишіть на e-mail [email protected]

Проект «ЄС: вибір молодого покоління України” є ініціативою та фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні, виконавцем проекту виступає ГО “Фундація “Відкрите суспільство”. Партнерами проекту є Міністерство освіти і науки України та Міністерство молоді та спорту України.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.