bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулася дискусія «Перспективи комунальних підприємств в українських громадах»
13.06.2017

Максимальна приватизація комунальних підприємств, запровадження ринкових умов, лібералізм за правилами – висновки панельної дискусії «Перспективи комунальних підприємств в українських громадах» XII Форуму Мережі вільних місцевих політиків

Спікери: Володимир Гірняк – заступник голови Львівської обласної ради, Олександр Солонтай – експерт Інституту Політичної Освіти, Sandra Ferretti – представник столичного округу Ватерман-Буафор, Владислав Стемковський – заступник міського голови Тернополя, Andres Jaadla – експерт з Брюсселю.   

Модератор – Віктор Андрусів, експерт Українського Інституту Майбутнього.

За словами Олександра Солонтая, комунальна політика – це політика, бо визначає власність, відносини між владою та громадою. Комунізм передбачав створення великих комунальних підприємств та патерналізм, лібералізм, якого прагнуть українці, передбачає самоорганізацію, партисипацію та відповідальність на основі власної кишені. Відтак, 80% комунальних підприємств України мають бути проданими, бо ніякої соціальної функції вони не виконують. Спікер наголосив, що історичні зміни стались, відтак і у комунальні, і у державні підприємства має прийти приватний капітал, для комунальних підприємств монополістів треба створювати наглядові ради і працювати фахівці у них повинні за гроші.

Володимир Гірняк розповів про те, що Львівська обласна рада уже розпочала зміни у роботі комунальних підприємств. Відтепер директори КП обиратимуться на конкурсних засадах і працюватимуть за контрактом. Ті комунальні підприємства і заклади, що можна продавати –продаються. До прикладу, такими є збиткові комунальні аптеки у районах.

Владислав Стемповський переконаний, що час позбуватись комуністичних атрибутів влади у менеджменті комунальних підприємств, як от персональні водії; час брати від бізнесу оптимізовані процеси. Він виступив за максимальний продаж комунальних підприємств, окрім монополістів. Оскільки діяльність наглядової ради потягне за собою створення Асоціації наглядових рад, а це, у свою чергу, спеціальне навчання членів наглядових рад.

Організатори Форуму – Центр Громадянських Ініціатив за підтримки Фонду Фрідріха Науманна. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.