bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Київській області прийнято обласну програму протидії ВІЛ-інфекції та СНІДу
30.06.2017

19 травня 2017 року рішенням Київської обласної ради було затверджено Київську обласну соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2017-2018 роки та Київську обласну цільову програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2017 рік.

На сьогодні Київська область залишається серед лідерів з розповсюдження ВІЛ-інфекції. Станом на 1 квітня 2017 року на обліку з діагнозом ВІЛ перебуває 6 607 осіб. Спеціалісти стверджують, що офіційна статистика не відображає всіх масштабів епідемії, а реальна кількість інфікованих в рази вища, ніж йдеться в офіціальних звітах.

Неурядові та державні організації Київщини згуртовують зусилля для досягнення проголошених цілей міжнародною спільнотою 90-90-90. Але без належного місцевого фінансування програми та заходів, покращити ситуацію з ВІЛ в області - не вдасться. 
Тим часом статистика фіксує загрозливу тенденцію: 57% померлих від причин, безпосередньо пов’язаних з ВІЛ – пацієнти в IV клінічній стадії, з них 76% – від поєднаної інфекції ВІЛ/ТБ, значна частина смертей – внаслідок вірусних гепатитів, цирозу печінки.

Для покращення ситуації необхідно забезпечити зв’язок тестування та лікуванням, доступ пацієнтів до інтегрованих послуг за пріоритетами, забезпечити соціальний супровід особи.

Згідно з прийнятою обласною програмою протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу передбачено фінансування у сумі 6 741, 5 тис грн. з обласного бюджету, 2 620,4 тис грн. кошти Глобального фонду та 2 664,0 тис. грн. з обласного бюджету у разі непостачання з державного бюджету.

Ситуацію коментують:

Головний лікар Київського обласного Центру Оксана Голуб

Хоча діюча обласна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу через складну соціально-економічну ситуацію, законодавчі обмеження та невідповідності лише частково відповідає стратегіям ЮНЕЙДС 90-90-90 (до 2020 року), за умови її фінансування вдасться: попередити нові випадки захворювання, попередити смерті, що пов’язані зі СНІДом, уникнути в подальшому додаткових витрат у зв’язку з ВІЛ, зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу в області.

Так, якщо буде профінансовано 100% забезпечення адаптованими молочними сумішами дітей першого року життя, народжених ВІЛ-інфікованими матерями, ми знизимо показник передачі від матері до дитини, який у Київській області є одним з найвищих в країні.

За умови фінансування заходу щодо забезпечення вільного доступу до безоплатного консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію для населення області, насамперед для груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, із застосуванням методів імуноферментного аналізу (на 41 тис обстежень, з них для груп ризику - 3132) та швидких тестів (на 18000 досліджень) дозволить виявляти інфікованих людей на ранніх стадіях захворювання, своєчасно призначати антиретровірусну терапію, запобігти прогресуванню хвороби – розвитку опортуністичних інфекцій, зменшити кількість випадків смертей, безпосередньо пов’язаних з ВІЛ.

Діагностика та лікування опортуністичних інфекцій покращать якість медичної допомоги, якість життя кільком тисячам пацієнтів, вплине на показник смертності від СНІДу”.

Виконавчий директор Всеукраїнської благодійної організації «Конвіктус Україна» Євгенія Кувшинова

Майже чотири роки в Київській області не було затвердженої обласної соціальної програми протидії ВІЛ/СНІДу. Ми сподіваємось, що прийнята програма – це демонстрація готовності керівництва області до рішучих дій у відповідь на епідемію. Тривалий час, завдяки міжнародній допомозі, ми могли формувати заходи, які направлені на виявлення ВІЛ, забезпечення діагностики, мали можливість купувати ліки. Поступово міжнародне фінансування завершується і настає час, коли держава має виступити лідером у забезпеченні доступу громадян до діагностики, лікування та необхідних послуг для збереження життя і здоров’я. 

За останні два роки у Київській області відбулись позитивні зміни в організації та наданні ВІЛ-послуг, але надалі розгортати сервіси та допомогу можливо лише при повноцінному обласному фінансуванні. Тож ключовим питанням є подальше виділення коштів на реалізацію обласної програми та поступовий перехід до місцевого фінансування нині діючих програм за міжнародні кошти. 

Найближчим часом ми очікуємо на затвердження оновленого складу Київської обласної координаційної ради з питань протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу. Сподіваємось, що ця рада стане майданчиком для вирішення складнощів і спільного планування дій у відповіді на епідемію ВІЛ/СНІДу та туберкульозу в Київській області».

Варто зазначити, що розпорядженням Кабінету міністрів України від 22.03.17 р № 248, схвалено Стратегією забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, в тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року та затверджено план заходів щодо її реалізації. Даною стратегією передбачається розробка та затвердження регіональних стратегій сталої відповіді на епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції до кінця другого кварталу 2017 року.

Очевидно, що за умови міжсекторальної координації та злагодженої роботи всіх учасників реалізації програм протидії ВІЛ-інфекції, можливо досягти прогресу у зниженні рівня залежності від зовнішнього фінансування, знизити рівень стигми та дискримінації по відношенню до ВІЛ-позитивних людей, знизити смертність від СНІДу та туберкульозу, підвищити показники лікування.

Вдячність за співпрацю та активну позицію всім партнерам, завдяки яким вдається рухати зміни – Київська обласна державна адміністрація, Департамент охорони здоров’я КОДА, Київський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом, Мережа ЛЖВ, БО «Світло Надії», Альянс з громадського здоров`я”.

Контакти

  • Наталія Кравчук

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.