bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Саміт ЄС-Україна: позитивні зміни завдяки українським реформам та підтримці Європейського Союзу
13.07.2017

12-13 липня 2017 р. у Києві пройшов 19-ий саміт між Європейським Союзом та Україною. Ще до саміту ЄС завершив процес ратифікації Угоди про асоціацію між ЄС та Україною. А в червні громадяни України отримали можливість без віз подорожувати до Шенгенської зони. 

На Саміті ЄС-Україна Європейський Союз представляли Президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер та Президент Європейської Ради Дональд Туск. Україну представляв її Президент. Від Європейської Комісії в саміті взяли участь також Віце-Президент Валдіс Домбровскіс, Комісари Йоганнес Ган та Сесілія Мальмстрьом.
 
Під час спільної прес-конференції Президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер відзначив: “За останні три роки було досягнуто більше, ніж за попередні двадцять; Україна має пишатися своїми звершеннями”.
  
Від часу проведення останнього саміту ЄС-Україна, що відбувся в Брюсселі в листопаді 2016 року, було здійснено серйозний поступ. Він приніс позитивні зміни в життя громадян України та Євросоюзу.
 
Завдяки завершенню процесу ратифікації Угоди про асоціацію два дні тому, зокрема норм про поглиблену та всеохопну зону вільної торгівлі (ПВЗВТ), вже 1 вересня 2017 року ця Угода повністю набуде чинності. Угода про асоціацію є основою для проведення Україною її амбітних реформ. Вона також сприяє розвитку торгівлі та інвестицій між Європейським Союзом та Україною. Більш ніж через рік після початку застосування ПВЗВТ на тимчасовій основі торгівля зросла на 10%. ЄС, таким чином, є на сьогодні найбільшим торговельним партнером України. Крім того, лідери держав та інституцій ЄС привітали угоду про надання автономних торговельних преференцій Україні. Ці преференції означають додаткове скасування тарифів та митних зборів на експорт сільськогосподарської та промислової продукції, що ще більше сприятиме розвитку двосторонньої торгівлі між ЄС та Україною.
 
Цей саміт в Києві пройшов через один місяць та два дні після історичної події - запровадження безвізового режиму для в’їзду на територію Шенгенської зони. Безвізовий режим відкрито для українських громадян, що мають біометричні паспорти. Завдяки чинному безвізовому режиму та зобов’язанням України продовжувати виконувати вимоги Плану дій щодо візової лібералізації, громадяни України та ЄС мають змогу більш активно взаємодіяти та налагоджувати контакти один з одним. Таким чином, наші громадяни можуть стати значно ближчими між собою. За перший місяць безвізового режиму Шенгенський простір за новими умовами відвідало понад 95000 українців. 

Учасники саміту також розглянули процес здійснення амбітних реформ в Україні. Українська влада провела складні та безпрецедентні реформи в багатьох сферах, зокрема:

  • децентралізація
  • суспільне мовлення
  • боротьба з корупцією
  • судочинство
  • реформа поліції
  • система державного управління
  • управління державними фінансами та державних закупівель
  • торгівля
  • енергетика
  • банківський сектор
  • охорона здоров’я

Все це досягнуто попри складні безпекові виклики, з якими сьогодні стикається Україна через активний конфлікт на її східних територіях. Під час саміту лідери ЄС наголосили на важливості продовжувати реформи та більш активно їх впроваджувати в ключових сферах, таких як боротьба з корупцією. Тому надзвичайно важливо надати нового поштовху в сфері підвищення ефективності роботи та посилення незалежності антикорупційних органів, таких як Національне антикорупційне бюро України; скасувати зобов’язання подавати електронні декларації для активістів та співробітників антикорупційних громадських організацій; створити Вищий антикорупційний суд та забезпечити прозорість процесу відбору суддів Верховного суду. У зв’язку з цим під час саміту лідери ЄС та України визначили подальші пріоритети реформування країни на наступні місяці та роки. Президент Порошенко представив Стратегію 2020 та урядовий План дій 2017-2020. Всі сторони зійшлись на потребі швидше продовжувати реформи та забезпечити досягнення точки неповернення у їхній реалізації.

Європейський Союз надає Україні безпрецедентний рівень підтримки. Однак ця підтримка надаватиметься за умови, що Україна й надалі продовжуватиме здійснювати реформи. Під час саміту Європейський Союз оголосив про підготовку виділення 200 мільйонів євро на пріоритетні програми в 2017 році. Серед них: підтримка територій на сході України, які охоплені конфліктом; програми з енергоефективності, зокрема внесок у роботу Фонду енергоефективності, що його створює Україна; управління державними фінансами; підтримка ключових реформ та імплементації Угоди про асоціацію та ПВЗВТ через програми технічної співпраці. Новоутворений План зовнішніх інвестицій ЄС передбачає додаткові можливості для отримання фінансування Україною.
 
В квітні Україна отримала другий транш макрофінансової допомоги ЄС обсягом в 600 мільйонів євро. Після цього лідери Євросоюзу наголосили на тому, що українська влада має пришвидшити процес виконання всіх вимог у сфері проведення структурних реформ, пов’язаних з макрофінансовою допомогою. Тобто Україна має виконати всі зобов’язання у боротьбі з корупцією, прийняти законодавство в енергетичному та фінансовому секторах, скасувати заборону на експорт деревини, скасувати збільшені мита на експорт металобрухту та забезпечити внутрішньо переміщених осіб (ВПО) соціальною допомогою та соціальними послугами. 

Європейський Союз вкотре підтвердив свою постійну та незмінну підтримку єдності, суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України. Європейський Союз засуджує й надалі не визнає незаконну анексію Криму та міста Севастополь Російською Федерацією.  Під час саміту лідери вкотре підтвердили, що  повне виконання Мінських угод є основою для стійкого та мирного врегулювання конфлікту на сході України. Вони також розглянули питання постійного погіршення ситуації із правами людини в непідконтрольних українській владі регіонах Донецької та Луганської областей. Учасники саміту не оминули й порушення прав осіб, які не визнають незаконну анексію. Серед них: кримські татари, українці та представники інших етнічних та релігійних груп.

Джерело

Контакти

  • Представництво Європейського Союзу в Україні
  • +38 044 39 08 010

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.