bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фотовиставка «Від війни до відродження»
19.07.2017

Фотовиставку, яка ламає стереотипи про «випалені землі» та «недобитих зомбі», презентували у Чернівцях.

Фотовиставку, яка ламає стереотипи про «випалені землі» та «недобитих зомбі», презентували у Чернівцях (ФОТО)
   
У Чернівцях протягом 15 та 16 липня просто неба, в самому центрі пішохідної вул. ім. О. Кобилянської, усі охочі мали нагоду відвідати фотовиставку Карена Гамбаряна «Від війни до Відродження». Будучи учасником АТО, митець втілив у кадри унікальні моменти життя на територіях, які зачепила війна. Люди, місця, події маловідомих широкому загалу територій - стали об’єктом уваги багатьох спочатку у «Солдатських портретах», а тепер і в новій фотовиставці. Остання реалізується в рамках Програми національних обмінів за фінансування Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США).

Фотовиставка покликана зруйнувати стереотипи більшості про «випалені землі» та «недобитих зомбі».

«Назва фотовиставки - моя власна. Вона має символічне значення. Шлях від від війни до Відродження – це шлях, який пройшов Донбас і прилеглі до нього території від самого пекла і до певного становлення. Вони в центрі уваги…», - зазначив Карен Гамбарян.

За словами автора, прилеглі окуповані території Донбасу, такі як Святогорськ, Слов’янськ, Семенівка, Микитівка – це ті місця, про існування яких більшість людей не здогадується взагалі. А уява меншої частини переповнена стереотипами про те, що це, - так звана  «випалена земля», непридатна для життя.

«Більшість ще живе зі стереотипом про те, що тут вештаються недобиті сепаратисти, типу зомбі… Насправді ж, тут мешкають такі ж самі живі люди, як ми з вами. Першочерговим було завдання створити фотознімки, що правдиво відображать умови, в яких люди опинилися внаслідок воєнних подій. Паралельно із цим в кадр почали потрапляти досить прості, на перший погляд, речі, але разом із тим по-своєму унікальні. Це не лише зображення солдата зі зброєю чи обвалена стіна, а й щира усмішка дівчини з чебуреком в кав’ярні, дитячі забавки, цікаві речі інтер’єру, випічка, татуювання. І все це має певний зміст у важкий для людей час…», - додав Карен.

Як зауважив митець, для того, щоб зробити фотознімки, довелося докласти багато усмішок та зусиль. «Часто доводилося людей вмовляти сфотографуватися і довго пояснювати, для чого це взагалі потрібно… Важко було донести до них думку про те, що ці фотографії зможуть принести суспільству користь і зовсім не слід так вороже реагувати. Цих людей можна зрозуміти. Поки їм психологічно важко пристосуватися до умов, в яких вони опинилися. Мешканці цих територій поки з недовірою відносяться до нових речей, які їм пропонують…», - зауважив Карен.

На відміну від фотовиставки «Солдатські портрети», яка вже охопила значну частину глядацької аудиторії, «Від війни до Відродження» автор презентував вперше, і поки тільки в столиці Буковини. Проте, в планах - продовжити показ фотознімків і в інших містах України.

Довідка: Карен Гамбарян за освітою актор і режисер. Журналістика, музика та фотографія – хоббі. Родом митець з Маріуполя. Проте, з 2014 року, у зв’язку з воєнними подіями, переїхав до Чернівців, де мешкає дотепер.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.