bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Лікарі без Кордонів» підписали угоду з MОЗ України та управлінням охорони здоров’я Житомирської ОДА
26.02.2018

Незалежна гуманітарна медична організація «Лікарі без Кордонів» (MSF) підписала з Міністерством охорони здоров’я України (21.02.2018) та Управлінням охорони здоров’я Житомирської обласної державної адміністрації (6.02.2018) Меморандуми про взаєморозуміння та співпрацю, спрямовані на надання медичної допомоги пацієнтам, хворим на хіміорезистентний туберкульоз (ХР ТБ), у Житомирській області.

MSF впроваджуватиме нові методики надання медичної допомоги пацієнтам, хворим на хіміорезистентний туберкульоз, у Житомирській області з метою зниження рівня смертності, спричиненого ХР ТБ, а також зниження ризику подальшого поширення захворювання. Цей регіон був обраний серед п`яти інших, в яких у 2016 році проводився аналіз поширеності ХР ТБ,  наявних можливостей його діагностики та лікування.

Україна входить до п’ятірки країн світу з найвищим тягарем мультирезистентного туберкульозу (МР ТБ). Чверть нових випадків захворювання на туберкульоз в Україні в 2016 становили випадки МР ТБ, що не піддається звичному лікуванню. Водночас, за попередніми оцінками половина людей, хворих на МР ТБ, в Україні залишаються без діагностики та лікування, що робить цю хворобу серйозною проблемою громадського здоров’я у країні.

MSF працюватиме разом з медичними працівниками з Житомирського обласного протитуберкульозного диспансеру з метою розробки та реалізації  пацієнт-орієнтованої комплексної моделі надання медичної допомоги пацієнтам, які мають  захворювання на хіміорезистентну форму туберкульозу з використанням коротких стандартизованих схем лікування, що базуються на настановах Всесвітньої організації охорони здоров’я. Також, MSF буде сприяти доступу до нових, більш ефективних препаратів проти ХР ТБ у країні.

«Доступ до нових сучасних медичних препаратів, призначених для лікування ХР ТБ, залишається суттєво обмеженим у всьому світі, зокрема і в Україні, – зазначає медичний координатор MSF Хачатур Малакян. – Ці препарати приносять надію пацієнтам, у яких не залишилося жодних інших ефективних варіантів лікування. За умови належного дотримання процесу лікування та спостереження пацієнтів, ми сподіваємося збільшити показники успішності лікування, у порівнянні з іншими препаратами».

Організація вже почала благодійну передачу лабораторного обладнання в клініко-діагностичну лабораторію Житомирського обласного протитуберкульозного диспансеру, а також спеціальні бактерицидні опромінювачи  для покращення заходів інфекційного контролю у педіатричному відділенні. Подальша благодійна допомога буде спрямована на покращення бактеріологічного та біохімічного відділів лабораторії що матиме важливе значення для ранньої діагностики туберкульозу та його подальшого лікування.

Експерти MSF також проводитимуть тренінги для медичного персоналу згідно з провідними міжнародними практиками лікування ХР ТБ, а у березні розпочнеться реконструкція аптеки диспансеру.

Контакти

  • «Лікарі без Кордонів» (MSF)
  • https://www.facebook.com/msf.ukrainian/
  •  https://twitter.com/msf_ukraine

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.