bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Майстер клас із прямої демократії – загальні збори та громадські слухання у Люблинецькій ОТГ
19.04.2018

Нещодавно Люблинецька об’єднана територіальна громада прийняла Статут громади. Ще одна громада Волині має свою маленьку конституцію. У співпраці з громадою, Волинський ресурсний центр місцевої демократії прагне допомогти створити ефективний діалог між владою та громадою, сприяти всебічному розвитку об’єднаної громади та залучити мешканців до цього процесу.

Процес децентралізації влади потребує активізації самих громадян у прийнятті рішень органів місцевого самоврядування через різні форми прямої місцевої демократії. Тому 16 квітня 2018 року у селі Старі Кошари для активістів та мешканців було проведено майстер-клас по використанню загальних зборів та громадських слухань, як інструменту громадської участі. Для учасників, на основі процедур, котрі визначені у Статуті територіальної громади, був підготовлений інформаційний буклет «Загальні збори та громадські слухання: як зробити, щоб ваші думки були почуті».

«Я закликаю вас переводити ваше спілкування із владою у правове поле, у поле де право одного породжує обов’язок іншого. Ми звикли вимагати, висловлювати незадоволення, не довіряти владі. А чи знаєте ви, що ініціювавши громадські слухання і висловивши пропозиції за темою, за якою збираємось, ми зобов’язуємо владу розглянути пропозиції, які були підтримані більшістю. Скориставшись цим інструментом наші збори не будуть схожі на «поговорили-розійшлись», а тягнутимуть за собою певні правові наслідки для двох сторін. Те ж саме стосується загальних зборів. Ви звикли будь-які зустрічі називати загальними зборами, а чи знаєте ви, що для того, щоб вони вважались правомочними на збори має зібратись 50%+1 зареєстрований мешканець громади. Тільки в такому випадку збори можуть вважатись такими, що відбулись і відповідно ухвалені рішення мають бути враховані селищною радою. Обирайте правильні інструменти для спілкування. Ви і влада сьогодні вчитесь взаємодіяти, не будуйте свої відносини на супротиві і недовірі, спробуйте будувати новий діалог за новими правилами» - констатує експертка Ірина Гайдучик.

Експертка заходу детально розповіла як користуватися даними інструментами, про строки подання та інформаційну складову повідомлення, тобто моменти передбачені законодавством та місцевими локальними нормативно-правовими актами.

Семінари відбуваються в межах реалізації проекту «Майстерня комунікації влади та населення у об’єднаних територіальних громадах Волині через використання інструментів місцевої демократії», що реалізується ВОГО «Асоціація підтримки та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та органів самоорганізації населення» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

 

Контакти

  • ВОГО «Асоціація підтримки та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та органів самоорганізації населення»
  • [email protected]
  • 0332 785 952

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.