bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ГО «Інститут реформ та інновацій» розробила законопроект, що підсилить роль територіальних громад
05.06.2018

Активісти ГО «Інститут реформ та інновацій», спільно з експертами та науковцями розробили законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо посилення ролі територіальних громад у місцевому самоврядуванні» та оприлюднюють його для загального обговорення.

Серед новел законопроекту, зокрема, пропонується закріпити право вільного доступу і перебування громадян в приміщеннях органів місцевого самоврядування та право присутності на засіданнях колегіальних органів (стаття 3 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”) та можливість скасування актів органів місцевого самоврядування, прийнятих із порушенням Закону (стаття 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”) в якості гарантії забезпечення прав територіальної громади на участь в місцевому самоврядуванні.

Також пропонується закріпити обов’язок територіальних громад затвердити Статути (на теперішній час це є правом, а не обов’язком) та визначається, що Статут або зміни до нього обов’язково мають проходити процедуру обговорення в територіальній громаді.

Пропонується також як форму участі в місцевому самоврядуванні впровадити громадські експертизи (така форма уже давно існує у виконавчих органах влади), а також надати можливість проводити громадські слухання в електронному вигляді через мережу Інтернет.

Також активісти пропонують на законодавчому рівні закріпити обов’язок депутатів та посадових осіб місцевого самоврядування додержуватись норм етики і прийняти відповідні документи щодо етичної поведінки зазначених осіб, як то кодекси чи стандарти етичної поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

Не обійшли автори законопроекту і наукову думку. Так, однією з пропозицій стало звітування сільського, селищного, міського голови та депутатів місцевих рад перед територіальною громадою на її вимогу. Про цю проблему, зокрема, писала Тетяна Тарасенко, кандидат наук з державного управління, доцент ДРІДУ НАДУ.

Детально із текстом законопроекту можна ознайомитись нижче у новині. Подати свої пропозиції до законопроекту можна до 01.07.2018 у вигляді коментарів до порівняльної таблиці законопроекту за цим посиланням. Також можна надсилати пропозиції на електронну адресу громадської організації або у приватних повідомленнях офіційної сторінки організації в мережі Facebook.

Контакти

  • ГО «Інститут реформ та інновацій»
  • [email protected]
  • +380983070677
  • http://iri.pp.ua/
  •  https://www.facebook.com/instrein/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.