bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Театральний майданчик документального театру «Новий Ліссабон»
04.07.2018

Історія успіху громадської організації  «Міст 3.10» м. Лисичанська  Луганської області.

Театральний майданчик документального театру “Новий Ліссабон” створений членами громадської організації ГО “Міст 3.10”-це сучасний театр, який піклується соціальними питаннями.За допомогою художніх засобів виконавці намагаються звернути увагу громадськості на болючі питання суспільства. Документальний театр вже говорив про життя і проблеми громади Лисичанська  та завдяки участі у квітні -червні 2018 року у Проекті “Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України” за допомогою Програми відновлення та побудови миру ПРООН  за фінансової підтримки Уряду Швеції і Швейцарської Конфедерації у громаді Лисичанська будується діалог, який безперечно спонукає до пошуку рішень болючих питань для городян, налагоджуються партнерськи зв*язки між представниками  влади,громади та бізнесу, що сприяє побутові миру.

Робота над реалізацією проекту тривала протягом трьох місяців і включала в себе кілька етапів.

Перший: придбано обладнання -ноутбук, проектор, флипчарт

Другий: а) проведено тренінг-театр “Актор документального театру - сучасний засіб громадської активності, де 11 акторів-аматорів удосконалили свою акторску майстерність, поглибили знання відносно поняття документального соціального театру та способу існування актора у документальному  театрі.

б) створено п*єсу, проведені репетиції до показу вистави “Казнить нельзя помиловать ( суд над Лисичанском)”

Третій: театралізоване дійство сучасного театру - ефективний спосіб обговорення важливих проблем.

а) читка п*єси сучасної письменниці Наталії Ворожбіт “Саша, вынеси мусор”. Після завершення відбулося обговорення, яке показало, що конфлікт у громаді є, на це треба звертати увагу і вирішувати проблему

б) вистава “Казнить нельзя помиловать (суд над Лисичанском),присвячена проблематиці безпеки у місті: діяльності поліції, судів, медичних установ, освітніх закладів,водопостачання у місті, стану безпритульних тварин та реакції звичайних людей на події та стосунки з цими установами.

Реальні історії лисичан,громадських активистів-виконавців п*єси, яка створена режисером А.Сардарян(м.Київ), драматургиней І.Гарець(м.Львів), безперечно стали прикладно-цікавиви глядачам,серед яких були і запрошені представники та депутати Лисичанької міської, териториальних підрозділів Національної поліції України, Управління ДСНС України у Луганській області,міського суду,Лисичанського центру зайнятості, та представників громадських спільнот. Гострі теми безпеки для мешканців Лисичанська підняті виставою визвали жваву дискусію. Діалог, який безперечно спонукав до пошуку рішень болючих для городян питань.

Четвертий: створено соціальний ролик, в якому йдеться про театральний майданчик документального театру “Новий Ліссабон”, який працює у Лисичанську і на далі буде працювати за ради згуртованості  в громаді, побудови діалогу,налагодження партнерських зв*язків між представниками влади, громади, бізнесу  для вирішення спільних проблем громади та побудови миру. Завдяки ролику громада Лисичанська  і не тільки Лисичанська,довідалась, що є такий інструмент впливу, як мистецький,він цікавий та  дієвий. 

Під час реалізації міні ініціативи- показу вистави,відулось спільне напрацювання питань взаімодії та миханізму зворотнього зв*язку місцевої влади з громадою для вирішення  внутрішніх проблем.

У планах театрального майданчику документального театру “Новий Ліссабон” гастролі країною з виставою “Казнить нельзя помиловать (суд над Лисичанском). Ціль - розповісти про те ,з якими проблемами стикаються мешканці Лисичанська, порівняти,чи такі самі прпоблеми,які турбують нашу громаду є в інших громадах, та які шляхи вірішення болючих тем існують в інших містах. Таким чином, показ вистави сприятиме згуртованості та налагодженню миру у нашій країні. 

Контакти

  • Selnitska Irina

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.