bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Програма транскордонного співробітництва «Україна-Білорусь»: продовженню бути
28.08.2018

21 серпня 2018 року в прес-центрі «Чернігівський вибір» відбувся експертний діалог «Програма транскордонного співробітництва «Україна-Білорусь»: «скасувати неможна продовжити». Ставимо коми».

Захід, організований ГО «Центр транскордонного співробітництва», став завершальним етапом дослідної чистини проекту «Посилення впливу громадськості на розвиток територіального співробітництва України, Білорусі та Молдови».

Чернігівщина бере участь в Програмі територіального співробітництва «Україна-Білорусь» - пілотному проекті Європейської Комісії. Вперше чернігівські організації отримали можливість реалізовувати транскордонні проекти за рахунок європейських донорських коштів, а область – додаткове джерело фінансування стратегічних напрямків розвитку регіону. Але розробка Програми, проведення конкурсу проектів мали низку спірних питань, що можуть негативно позначитися на продовженні цієї пілотної ініціативи Європейської комісії.

«Проведене опитування експертів у 8 областях показало, що найбільш болючими проблемами Програми є затягнутість різних її етапів, нераціональне співвідношення витрачених коштів на підготовку програм та конкурсів проектів, а також невідповідність оголошених вихідних та фінальних умов конкурсу. Але майже 100% опитаних зазначили, що Програма є корисною для прикордонних областей та має бути продовжена», – зазначив експерт Центру транскордонного співробітництва Борис Уваров.

За словами керівника проекту Євгена Романенка, всі опитані на Чернігівщині респонденти зазначили, що Програма мала позитивний вплив на регіон і потребує продовження. «Значущим моментом є залучення до розробки Програми представників місцевої влади та громадських організацій, це робить процес відкритим і прозорим», – відзначив Євген Романенко.

«Програма транскордонного співробітництва «Україна-Білорусь» відкрила для прикордонних регіонів «вікно можливостей». Звичайно, низка чинників обмежила кількість поданих на конкурс проектів – це і мова заявки, і умові співфінансування, і проведення конкурсу в один етап, і жорсткі графіки реалізації проектів тощо. Але ці проблеми можна вирішити. Найважливішим зараз є донести до Брюсселю українську позицію про необхідність продовження даної ініціативи»,  сказав експерт проекту Юрій Вдовенко.

Центр транскордонного співробітництва планує завершити дослідження та презентувати результати у вересні під час міжнародної конференції у Києві.

Довідково: експертний діалог проходив в рамках проекту «Посилення впливу громадськості на розвиток територіального співробітництва України, Білорусі та Молдови», який реалізується ГО «Центр транскордонного співробітництва» (м. Чернігів) в партнерстві з УНП ФГС СхП та Асоціацією регіональних аналітичних центрів за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Громадська синергія» (http://www.irf.ua/programs/eu/civicsynergy/). Метою проекту «Посилення впливу громадськості на розвиток територіального співробітництва України, Білорусі та Молдови» є вдосконалення практики надання та використання допомоги Україні з боку ЄС через програми територіального співробітництва «Молдова-Україна» та «Білорусь-Україна», адвокація шляхів подолання бар’єрів, що виникли під час їх реалізації та подальшого розвитку транскордонної співпраці. Проект реалізується у Чернігівській, Київській, Житомирській, Рівненській, Волинській, Чернівецькій, Вінницькій та Одеській областях.

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково  відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.