bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У благодійних та громадських організацій є шанс мати ще одне джерело фінансування
07.09.2018

3,5 млрд. грн. можуть бути направлені на діяльність громадських та благодійних організацій і розподілятися не за бажанням чиновників, а за бажанням громадян.

В Польщі така система фінансування громадського сектора вже працює. Така система ні в кого, і ні чого не забирає. Мова йде про право платника податку невелику частку своїх податків направити туди, де він рахує, що це буде найбільш доцільно. З іншого боку, це надасть для багатьох організацій хай і невеликі, але системні, або щомісячні надходження. Це надасть їм можливість жити не від проекта і до проекта, це дасть можливість утримувати як мінімум “кістяк” команди, а саме головне це дасть можливість планувати діяльність не по проектах, а, наприклад, на рік.

Довідково:

 Розподіл податку на доходи фізичнихосіб  (далі ПДФО) між бюджетами різних рівнів подано в статтях 29, 64 і 66 Бюджетного кодексу України.

 ПДФО розподілятиметься між бюджетами у таких розмірах:

 25% — доходи Державного бюджету України (п. 1 ч. 2 ст. 29 Бюджетного Кодексу);

Згідно з Законом України “Про Державний бюджет України на 2018 рік”

11010000  Податок та збір на доходи фізичних осіб   91 123 656,5 тис.грн. 

1%  буде становити 911 млн. грн. І це тільки по Державному бюджету (25% від усього утриманного податку).

Враховуючи, що є окремі положення по м. Київ, все-таки можно говорити, що впровадження європейських норм бюджетної та податкової політики в питанні фінансування благодійних фондів та громадських організацій дозволить, без додаткового податкового навантаження громадян, направити приблизно 3,5 млрд. грн. на соціальну та благодійну діяльність, якщо говорити в цифрах бюджета 2018 року.

Нижче наведенний текст петиції.

Про можливість підтримати благодійну організацію або громадське об`єднання, перерахувавши їй 1 % своїх податків”.

 https://petition.president.gov.ua/petition/46658

Цей 1% громадяни України будуть перераховувати не з власної кишені, а з податків сплачених державі.

 Маючи досвід роботи в Благодійному Фонді «Студія Свої» м. Кривий Ріг можемо констатувати, що наразі пересічні громадяни надають благодійність стихійно. Ми пропонуємо , щоб такі відрахування носили системний, щомісячний характер.

В Україні працюють десятки, або навіть сотні тисяч благодійних організацій та громадських об’єднань. Кожна з таких неприбуткових організацій шукає кошти на різні потреби:

- допомога хворим дітям,

- безпритульним тваринам,

- безхатченкам,

- соціально вразливим верствам населення,

- захист навколишнього середовища;

- збереження спадщини,

- культурні та освітні проекти та інше.

Більшість з благодійних фондів або громадських об’єднань шукає кошти на свою діяльність або у іноземних благодійних фондів, або у вітчизняних олігархів. В той же час благодійність від окремих громадян досить обмежена.

Просимо запровадити один з принципів фінансування благодійних організацій, який вже втілений і працює в країнах Європейського Союзу, та дозволити громадянам підтримувати благодійну організацію або громадське об’єднання на власний розсуд за рахунок перерахування 1% відсотку податку з доходів громадян на рахунки таких неприбуткових організацій.

Зверніть увагу:

• Невелика допомога, але яка буде поступати щомісяця, дозволить благодійним організаціям планувати свою діяльність.

• Громадяни, які стануть перед вибором для таких відрахувань, самі будуть приділяти увагу діяльності таких організацій. Наголошуємо, що громадяни не платять з власної кишені, а направляють використання податків. При цьому, якщо громадянин не визначиться з благодійним фондом, або громадським об’єднанням якому він хоче допомогти, то такі кошти будуть надходити до бюджету.

 Ми просимо надати громадянам право, але не обов’язок!

Крім того, політичні партії, профспілки, благодійні фонди та громадські об’єднання - це все неприбуткові організації, але є різниця:

• В Україні вже є неприбуткові організації – політичні партії, які отримують фінансування з бюджету. Тоб-то, ми просимо запровадити бюджетне фінансування для неприбуткових організацій не тільки для політичних партій, а й для благодійних організацій та громадських об’єднань, але за іншим принципом.

• В Україні вже є неприбуткові організації – профспілки, механізм фінансування яких закріпленний на державному рівні ст.44 Закона України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” і обов’язковий для виконання працедавцями незалежно від форми власності, в тому числі і тих які фінансуюються за рахунок бюджетних коштів. Тоб-то, ми просимо запровадити фінансування для неприбуткових організацій на рівні Закона України не тільки для профспілок, а й для благодійних організацій та громадських об’єднань, але за іншим принципом.

Ми просимо дати громадянам України можливість підтримати благодійну організацію або громадське об`єднання, перерахувавши їй 1 % своїх податків!

 Підтримати петицію ви можете за посиланням

 https://petition.president.gov.ua/petition/46658

Контакти

  • 097 234 00 97

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.