bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

33 048 людей вже звернулося у бюро правової допомоги Одещини за 2 роки
11.09.2018

1 вересня 2016 року в Україні розпочали свою роботу 432 бюро правової допомоги, зокрема на Одещині працюють 25 таких офісів – у кожному районному центрі. 

Місія та завдання цих установ – допомагати кожному з жителів найвіддаленіших куточків області захистити свої права та надати людям правові засоби для вирішення життєвих проблем.

Громадяни отримають у бюро безоплатну первинну правової допомогу, тобто консультації правового характеру (наприклад, роз’яснення клієнтам таких питань, як оформлення субсидії, пенсії, земельної ділянки, спадщини, нерухомості, тощо). Соціально незахищені громадяни тут же мають доступ і до безоплатної вторинної правової допомоги - складання процесуальних документів та представництва в суді.

Про це розповіла директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина під час прес-конференції, присвяченій другій річниці з дня відкриття бюро правової допомоги.

Про діяльність бюро правової допомоги розповіли також директор Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталя Мельник, директор Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Кулішова таначальник Білгород-Дністровського бюро правової допомоги Сніжана Пейчева.

Від імені партнерів системи безоплатної правової допомоги виступив адвокат Станіслав Клименко: він розповів про особливості роботи адвокатів з системою. У зустрічі також прийняв участь клієнт Білгород-Дністровського бюро правової допомоги Микола Шулюк.

Як розповіла журналістам Світлана Клішина,за 2 роки роботи до 25 бюро правової допомоги в Одеській області за безоплатною правовою допомогою звернулося 33 048 осіб, з них 29 523 отримали правові консультації та роз’яснення, 3 525 осіб  отримали  захист у суді від адвокатів/штатних юристів бюро.

Представники бюро проводять виїзні прийоми громадян, надають консультації в ході роботи дистанційних пунктів безоплатної правової допомоги, а також надають адресну правову допомогу людям, які фізично не можуть дістатися до бюро  в силу різних обставин.

Протягом двох років існування зусиллями бюро правової допомоги здійснено 2 389 виїзних прийомів громадян. За цей час до цих пунктів звернулося за отриманням консультацій з правових питань 5 061 особа.

До бюро за 2 роки існування частіше зверталися такі категорії населення, як малозабезпечені, особи з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи, свідки та потерпілі у кримінальних провадженнях, діти, ветерани війни, переселенці, учасники АТО.

Клієнтів бюро непокоять питання отримання житлових субсидій на оплату комунальних послуг, різних видів соціальної допомоги, правильності нарахування пенсії, затримки виплати соціальних допомог, надання матеріальної допомоги та допомоги в лікуванні, вартість і якість надання комунальних послуг та інше. У сільській місцевості первинною проблемою є управління земельними паями.

Микола Шулюк, учасник АТО, розповів журналістам, що звернувся у Білгород-Дністровського бюро правової допомоги з приводу виплати грошового забезпечення та отримання документів, підтверджуючих отримання поранення у зоні АТО з метою подальшого оформлення інвалідності та відшкодування моральної шкоди.  Силами фахівців бюро, питання чоловіка вирішилося на його користь.

На прес-конференції журналісти задавали питання і про якість послуг бюро правової допомоги. Директор Регіонального центру пояснила, що контроль якості - одне з пріоритетних напрямків роботи системи безоплатної правової допомоги.

«…В Регіональному центрі створений спеціальний відділ якості правової допомоги, де працюють менеджери з якості. Вони систематично присутні в судових засіданнях, де адвокати працюють з нашими клієнтами», - зазначила вона.

Світлана Клішина зазначила, що у реєстрі адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу в Одеській області, наразі налічується більш 400 адвокатів, з них 150 уклали контракти та співпрацюють з центрами. Інтереси жителів Одеського регіону захищають 42 штатних юриста бюро правової допомоги.

Правопросвітницька діяльність – одна з важливіших завдань бюро. У партнерстві з органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями фахівці бюро інформують різні групи населення про свої права, проводять консультування, а також семінари, лекції з найгостріших правових питань сьогодення. Директор Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Кулішова підкреслила, що фахівці бюро особливу увагу приділяють правовому вихованню дітей.

«Позаду 2 роки історії: від початку створення бюро до сьогоднішнього дня - 702 робочих дні, присвячених роботі заради людей, надання їм всебічної, якісної безоплатної правової допомоги з усіх правових питань, які їх турбують», - зазначила начальник Білгород-Дністровського бюро правової допомоги Сніжана Пейчева.

Кожен може скористатися послугами бюро: правова допомога поруч!

Адресу найближчого центру чи бюро правової допомоги можна дізнатися на сайті Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: http://odesa.legalaid.gov.ua чи за телефоном 0-800-213-103 (цілодобово, дзвінки безкоштовні в межах України).

Контакти

  • Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області
  • тел. (048) 726 22 23
  •  odesa.legalaid.od.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.