bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Патрульна поліція та ГО «Жінка майбутнього» об’єднали зусилля в боротьбі з насильством
14.11.2018

За дослідженням від ЮНІСЕФ у лютому 2017 року, 67% дітей в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою булінгу (цькування). 24% дітей стали жертвами булінгу, і 48% з них нікому не розповідали про ці випадки. Такими є основні результати дослідження, проведеного ЮНІСЕФ.  Це тривожні цифри, особливо в той час, коли Україна переживає конфлікт, внаслідок чого майже 1,6 мільйона людей, у тому числі 220 тисяч дітей, стали внутрішньо переміщеними особами.

Дослідження переконливо свідчать, що діти, закриті до спілкування, а також діти з сімей з низьким рівнем прибутку, піддаються булінгу вдвічі частіше за інших дітей. Крім цього, внутрішньо переміщені та  діти з прифронтових зон є більш вразливими до різних форм насильства, пов’язаного з конфліктом. Це впливає на їхню соціальну поведінку. Економічні труднощі та взаємовідносини у сім’ї також опосередковано підвищують ризики булінгу та загрожують соціальній інтеграції таких дітей. Діти цих категорій  на превеликий жаль, відчувають себе в соціумі у небезпеці та проявляють агресію у вирішенні конфліктних ситуацій або стають жертвами.

Тому, громадська організація «ЖІНКА МАЙБУТНЬОГО» розпочала спільний проект з патрульною поліцією Краматорська та Слов’янська: «Я та мій друг поліцейській говоримо насильству «НІ»!» який реалізується в контексті Програми ПРООН «Відновлення та розбудови миру», за Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Королівства Нідерландів в межах Програми відновлення та розбудови миру. Мета проекту, посилити особисту та громадську безпеку через проведення низки заходів по запобіганню гендерно-обумовленого насильства та булінгу  серед підлітків Краматорська та Слов’янського району. Саме робота націлена на свідків булінгу та його жертв, бо більшість булерів або мають низьку самооцінку, або вони самі піддавалися цькуванню і використовують цю тактику, щоб отримати контроль над людьми і маніпулювати ними. Булери хочуть подобатися, хочуть популярності, і вони зазвичай використовують булінг не тільки для того, щоб відчути себе краще, але і як спосіб роздобути прихильників.

Тож період з 5 по 9 листопада 2018 року, для представниць та представників громадської організації і поліції видався дуже насичений! П’ять шкіл з Краматорська та віддалених районів, п’ять груп дітей різних вікових категорій від 11 до 16 років. Ці діти такі різні та такі однакові в своїх проблемах та лихах.

На першому етапі було проведено тренінги, на яких доносили до дітей поняття: що таке булінг та як розпізнати травлю, з яких причин виникає цькування та які його наслідки. Говорили про соціальну, адміністративну та кримінальну відповідальність сторін. Через гру вчилися розуміти свої особисті кордони та наслідки порушення кордонів інших.

Також, багато дітей, що піддалися цькуванню, бояться протистояти кривдникам, бояться відверто розповідати про знущання яких зазнали. Як результат, намагання піти від реальності і заперечити свої почуття, а це може привести до негативних наслідків, як психічних, так і фізичних. Загальні спостереження  - діти не довіряють дорослим, не вірять, що їм можуть допомогти та намагаються все вирішувати самі, так, як можуть: «я говорив батькам», «вчителі все бачили!». А далі історії шокуючі своїми болем і жорстокістю.

Тренерка проекту Ганна Тартинських разом з представницями та представниками патрульної поліції надали дітям моделі шляхів вирішення конфліктів та методи уникнення цькування, а також план дій при винекненні кризових ситуацій. Головне, намагалися донести до дітей  важливість звернень за допомогою до дорослих, пошук тих, кому вони можуть довіряти, будь то батьки, шкільний психолог, вчитель, близький друг, поліціянт,чи дзвінок на дитячу гарячу.  Довіряти дорослим, поліції, психологам та іншим фаховим службам, не мовчати та не залишатися сам на сам з цією проблемою.

Сподіваємось, що інформація, яку надали на першому етапі заходів, допоможе у майбутньому цим хлопцям та дівчатам уникати кризових ситуацій, пов’язаних з булінгом! Через тиждень буде  продовження тренінгів, на яких діти зможуть закріпити надані навички та інформацію.

Доки сім’я і освіта будуть зосереджені на досягненнях, результативності, картинках для звітів і самомилуваннь, дисципліну і просто,аби дитина не заважала - підліткове середовище буде насичене насильством. Говорити і слухати, вірити і показувати альтернативи, вчити розуміти себе та інших, зроблять більше для дисципліни і досягнень, ніж все напічкування знаннями і прокачування мозку.

Давайте разом захищати та підтримувати честь і гідність наших дітей, бо тільки від них у майбутньому залежіть, на скільки знизиться насильство у нашому суспільстві!

 Голова ГО «ЖІНКА МАЙБУТНЬОГО» Наталія Копиця

Контакти

  • www.facebook.com/womanfutureua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.