bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чому Київська область практично не фінансує соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу?
03.12.2018

22 березня 2017 року Уряд України схвалив Стратегію сталої відповіді на епідемії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу до 2020 року. 

Даний документ є орієнтиром для держави у протидії ВІЛ-інфекції та туберкульозу та дозволяє налагодити надання допомоги таким пацієнтам відповідно до міжнародних стандартів.

Крім того, зазначена Cтратегія є основою для забезпечення активної міжвідомчої та  міжсекторальної співпраці як на державному, так і регіональному рівнях. А також має сприяти залученню додаткових необхідних ресурсів інших міжнародних донорів у цій галузі. 

Додамо, що у розпорядженні Кабміну від 22.03.2017 вказано наступне:

«Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, обласним, Київській міській державним адміністраціям, відповідальним за виконання плану заходів, затвердженого цим розпорядженням, подавати щороку до 1 березня Міністерству охорони здоров’я інформацію про стан виконання плану заходів для її узагальнення та подання до 1 квітня Кабінетові Міністрів України звіту про хід виконання схваленої цим розпорядженням Стратегії». 

Але слід визнати, що не всі регіони дотримуються постанов Уряду. Особливо прикро, коли  цілі області зі складною  епідеміологічною ситуацією по захворюваності на ВІЛ/СНІД взагалі не фінансують послуги з профілактики та лікування населення. Наприклад, цього року з бюджету Київської області (станом на 26.11) було виділено 3 430,10  гривень на програми та заходи з профілактики, лікування, догляду та підтримки у сфері протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДУ. Це при тому, що Стратегію забезпечення сталої відповіді на епідемії туберкульозу, у тому числі хіміорезистентного, та ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2020 року було затверджено у травні 2018, а Київська обласна соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2017-2018 роки  діє з квітня минулого року.

На думку громадських активістів, головна проблема полягає в тому, що Україна знаходиться в умовах перехідного періоду, коли програми поступово мають перейти на державне і місцеве забезпечення. Експерти зазначають: якщо виділяються такі невеликі кошти  - це ставить під загрозу здоров’я мешканців області, сприяючи росту захворюваності на ВІЛ та туберкульоз.

Згідно інформації ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», станом на 1 жовтня  2018 року на обліку у лікарнях Київської області перебувало 7 566 осіб, із них – 2 549 людей  хворі на СНІД.  Тільки за перше півріччя зафіксовано 697  нових випадків ВІЛ-інфекції, у 275  людей діагностовано СНІД, 102 людини померли.

Громадські організації закликають всіх небайдужих активізувати тиск на депутатів Київської обласної державної адміністрації для фінансування  Київської обласної соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2017-2018 роки.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.