bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Конфлікти в ОТГ: типи, причини, форми, наслідки
18.12.2018

ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» презентує нове видання: «Конфлікти в об'єднаних територіальних громадах: типи, причини, форми, наслідки».

Будь-які суспільні перетворення зачіпають інтереси певних сторін, тому неодмінно супроводжуються конфліктами. А масштабну реформу місцевого самоврядування і територіальної організації влади (або так звану децентралізацію) годі й уявити без чисельних конфліктних ситуацій. І це попри те, що сама реформа критично необхідна та цілком справедливо вважається однією з найбільш успішних в Україні. Водночас її подальший прогрес і сталість напряму залежать від спроможності держави та самих громад ефективно трансформувати конфлікти, що виникають, а також попереджати виникнення гострих суперечностей.

Важливість дослідження конфліктних ситуацій в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) обумовлена необхідністю кращого розуміння процесів, які відбуваються на місцях у ході реформи. Результати дослідження можуть бути корисними:

  • органам державної влади при розробці та реалізації заходів політики, спрямованих на усунення передумов і причин для конфліктів в ОТГ, зниження конфліктогенного потенціалу реформи, ефективного втручання у конфліктні ситуації, що виникають;
  • керівництву громад для попередження імовір-них і трансформації існуючих конфліктів;
    акторам (НУО, медіаторам, експертам), що працюють у ОТГ над розробкою стратегій та заходів реагування на конфліктні ситуації та їх попередження;
  • дослідникам й аналітикам для комплексного вивчення децентралізаційних процесів в Україні.

Дослідження проводилося впродовж червня – жовтня 2018 року в рамках проекту «Посилення спроможності міжрегіональної мережі громадських організацій, що працюють з конфліктами в громадах», за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Асоціація та партнерська Мережа ресурсних центрів із розвитку місцевої демократії (РЦ) протягом останніх років працюють з ОТГ над розвитком місцевої демо-кратії та реалізацією секторальних реформ. Вивчення конфліктних ситуації, які виникають в ОТГ та з якими працюють РЦ, потребують додаткового аналізу та розробки рекомендацій, які можуть допомогти як РЦ, так і органам влади у роботі над подоланням супротиву реформам та трансформації конфліктів.

Дослідження містить опис основних типів конфліктів у ОТГ, огляд судової практики щодо конфліктних ситуацій, а також детальний аналіз п’яти конфліктів, що виникли в об’єднаних громадах різних регіонів.
За результатами аналізу зроблені висновки та розроблені рекомендації для органів державної влади і місцевого самоврядування, а також неурядових організацій, активістів та експертів, які працюють над реалізацією реформ в об’єднаних громадах.

Завантажити видання.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.