bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи згодиться досвід Східної Галичини для Східного Донбасу?
05.02.2019

Тренінг “Взаємодія ОСББ із поліцією у Тернополі” відбувся 26 січня 2018 р. в Тернополі в офісі Коаліція ГО «Тернопільський центр реформ» і був зорганізований на платформі Коаліції «ТЦР» в рамках реалізації Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) (USAID Ukraine - USAID Україна) та здійснюється Pact в Україні і був заходом реалізації пункту Дорожньої карти реформ Тернополя «Створення офісу безпеки» та органічно синхронізувався із проектом «Спільними зусиллями до безпечного міста», який втілюється ГО Центр громадського моніторингу та аналітики» за підтримки Міжнародний фонд «Відродження».
 
Слухай, спілкуйся, думай і дій - алгоритм поведінки на заході
 
«Обгорожуйся не парканом, а добрими сусідами!», «Ми миттєво повідомляємо поліції про всі підозрілі дії на нашій території», «Навіть не думай!», «Тут діє Сусідська варта», а також – «Не палити», «Не смітити», «Увага! Ведеться відео спостереження»
 
Попередження для злочинців
Такі заклики-послання-оголошення, що все частіше з’являють в дворах та на вулицях, відображають суть філософії Сусідської варти, побудові якої і був присвячений тренінг, проведений вінницькою активісткою, головою правління Асоціація ОСББ Вінниччини Elvira Mriasova. До слова, ледь не одразу після тернопільського заходу, Ельвіра вже модерувала навчальний семінар на тему “Практика створення та діяльності ОСББ та квартальних комітетів у громадах” та співорганізувала із Коаліція громадських організацій Ліга НІКА піонерські у Віннниці громадські слухання стосовно збільшення плати за розподіл газу.
 
Тренерка заходу - Elvira Mriasova, голова правління Асоціації «Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Вінниччини»; експерт Програми «Впровадження поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду» (Community Рolicing); учасниця впровадження програми ПОЛіС (Поліція і Спільнота) у м. Вінниця; співрозробник соціологічного дослідження «Забезпечення Безпеки громадян на території Студенянської ОТГ»; експертка в розробці, впровадженні та апробуванні першого в Україні проекту для багатоквартирних будинків «Сусідська Варта»; національний тренер миротворчої програми UNDP Ukraine у партнерстві з Канадською поліцейською місією щодо налагодження тісної взаємодії поліції, влади та громади, знаходження спільних шляхів рішення проблеми, що турбує окрему громаду, розбудови миру в Україні, зокрема в Донецькій, Луганській та Житомирських областях.
Крім знайомства з концепцією взаємодії поліції та населення на засадах партнерства - community policing (Community Policing), безумовним позитивом тренінгу були реальні приклади взаємодії поліції та громади, успішні історії організації «охорони» будинку власними силами. Учасникам тренінгу, а більшість становили голови об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Тернополя, було цікаво ознайомитись із досвідом переваг, позитивів та загроз у сфері взаємодії з локальних громад з поліцією, яким щедро ділилась тренерка заходу.
 
Навчальний матеріал тренінг був доповнений прикладами роздаткового матіріалу від дільничних Тернополя
Важливою перевагою тренінгу став розгляд та унаочнення успішного прикладу соціологічного дослідження ставлення громадян до питань безпеки, проведеного на території Студенянської ОТГ Вінницької області, як інструменту визначення проблематики громад та налагодження тісної співпраці з правоохоронцями. Вочевидь, що організаційним заходам із створення Сусідської варти повинні передувати опитування людей та зацікавлених правоохоронців стосовно стану та проблем безпеки на локальних територіях.
 
Добрий настрій - умова успішного навчання!
Різноманітні практичні завдання сприяли спілкуванню (діалогам учасників та достатньо гострим дискусіям), кращому сприйняттю і розумінню методик створення СВ. Присутність та взаємодія під час навчального заходу представників відділу зв’язків з громадськістю Патрульна поліція Тернопільської області, дільничних інспекторів Поліція Тернопільської області виявилось вдалим дидактичним прийомом задля результативності заходу. Слід зауважити, що спільне навчання поліцейських із громадянами є не тільки прикладом відкритості правоохоронців, але й гарною можливістю взаємного впливу на покращення якості життя і безпеки в громадах.
Дискусійними на тренінгу виявились питання ефективності комунікацій громад із поліцією: · Як спілкуватись між сусідами та поліцейськими? · Які інструменти та канали комунікацій варто використовувати у кожному випадку проблематики безпеки?
Слід зауважити, що тренерка вважає за доцільне обмінюватись «вартовим» і поліцейським за допомогою чату з груповим приватним спілкуванням у соціальній мережі Facebook, що, до речі, теж приктикується спільнотою громадських активістів Лисичанськ: razom до безпечного міста «СбЛ».
 
Проте, «просунуті» голови ОСББ Сєвєродонецька для спілкування з Патрульна поліція Луганської області використовують мережу Вайбер , і як нам відомо, такий канал спілкування влаштовує як поліцейських, так і «вартових». На запитання про те, «Які канали та інструменти спілкування варто буде використовувати у Лисичанську ?» відповідь має дати дослідження, яке ми вже почали у Лисичанську.
В Тернополі розпочав свою діяльність Офіс безпеки (Офіс Безпеки Тернополя), якому передувала координація та підтримка тернопільського варіанту сайту http://bezpechne.community громадської організації «Київ Мрії» (DreamKyiv).
 
Якщо на Східному Донбасі, рухом «Спільно безпеці Лисичанська» (Луганщина: спільно до безпеки) робляться лише перші кроки щодо впровадження цього сервісу (“Крок до втілення мрії про безпечне місто” на

Керівниця проекту bezpechne.community Анастасія Багній розповіла про переваги сервісу поліцейським Луганщини
https://www.facebook.com/notes/%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA-razom-%D0%B4%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BC%D1%96%D1%81%D1%82%D0%B0/%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BA-%D0%B4%D0%BE-%D0%B2%D1%82%D1%96%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%BC%D1%80%D1%96%D1%97-%D0%BF%D1%80%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D1%96%D1%81%D1%82%D0%BE/689119614804872/), призначеного для комунікації громадян з поліцейськими, то Східна Галичина вже має добрі результати громадської взаємодій у цій сфері. Важливо, що цей сервіс не заміняє телефон «102» і призначений для вирішення неоперативних питань у сфері безпеки міста. Тернопільські колеги вже перейшли до впровадження наступних етапів розвитку віртуального майданчика повідомлень поліції про небезпечні місця свого району і готуються до реалізації проекту «Електронний кабінет дільничного» та розпочали публікацію кейсів типових правових консультацій з питань безпеки.
 
Спілкування мотивованих голів ОСББ та патрульних поліції (не у звичній формі) - емоційно виразне
Щодо ідеї впровадження Офісу Безпеки, то на Луганщині вже «піднімається» питання під інакшим ракурсом - про створення Центрів безпеки (Наприклад: http://vistilug.com.ua/news/4068-tsentri-bezpeki-u-perspektivnikh-planakh-rozvitku-teritorii/), щоправда в контексті відкриття нових чи реформування існуючих пожежно-рятувальних підрозділів (частин) місцевої і добровільної пожежної охорони і радше, - в об’єднаних територіальних громадах області, ніж в містах Східного Донбасу, не охоплених поки що ідеєю ОТГ. Час покаже: чи готові, громади і влада, скажімо Лисичанська, до розбудови таких проектів та установ?
 

Контакти

  • 095 196 49 66

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.