bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Співробітники станцій швидкої медичної допомоги пройдуть тренінги в Луганській області
19.04.2019

Міжнародна медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів» (міжнародна назва Médecins Sans Frontières MSF) спільно з Державним закладом «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України» протягом наступних трьох місяців проводитиме тренінги в Луганській області для працівників служби екстреної медичної допомоги.

Мета – навчити рятувати життя за допомогою базових технік з надання невідкладної медичної допомоги. Програма здійснюється за підтримки Департаменту охорони здоров’я Луганської обласної державної адміністрації.

В Україні покращення екстреної медичної допомоги було визначено як пріоритетний напрямок роботи у 2019 р. Система екстреної медичної допомоги потребує суттєвих змін, з яких одна з найважливіших – це підвищення кваліфікації працівників екстреної медичної допомоги до рівня світових стандартів. За даними МОЗ України, сьогодні у країні рівень успішної реанімації на догоспітальному етапі складає 8,5%, тоді як у Європі цей показник становить 28,6%.

«Лікарі без кордонів» обрали Луганську область на основі декількох критеріїв. Цей регіон прямо або опосередковано постраждав від конфлікту, що призвело до перебоїв у роботі навчальних програм з надання екстреної медичної допомоги. Конфлікт також призвів до нестачі кваліфікованого медичного персоналу, оскільки значна кількість працівників була змушена покинути регіон. Останні тренінги з надання екстреної медичної допомоги для медперсоналу проводилися ще до початку конфлікту. Також ця область не входить до переліку областей з пілотного проекту Міністерства охорони здоров’я, де у 2019 р. буде впроваджено перший етап реформи екстреної медичної допомоги.

Як пояснює  Хачатур Малакян, медичний координатор MSF в Україні: «Це особливо складне завдання проводити навчання для співробітників екстреної медицини у сільських та віддалених місцевостях. Тому ідея програми тренінгів «Лікарі без кордонів» полягає у тому, щоб навчити провідну групу працівників, щоб у майбутньому вони стали інструкторами. Група складатиметься із працівників екстреної медичної допомоги зі станцій швидкої допомоги. Вони зможуть у майбутньому брати активну участь у проведенні тренінгів у польових умовах для своїх колег за постійної підтримки тренерів «Лікарі без кордонів»  та наших поточних партнерів, Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Наприкінці березня у Сєвєродонецьку командою інструкторів з «Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України» разом з модераторами «Лікарі без кордонів» протягом двох тижнів було проведено перший етап програми тренінгів. Під час першого етапу майбутні місцеві інструктори навчалися надавати догоспітальну допомогу при травмах, проводити основні реанімаційні заходи та поглиблену серцево-судинну підтримку життєдіяльності.

На другому етапі протягом наступних трьох місяців ці 10 місцевих інструкторів продовжать покращувати свої навички та знання, які вони отримали під час першого етапу, беручи участь у тренінгах з надання основних реанімаційних заходів для працівників 20 станцій та підстанцій швидкої допомоги на території Луганської області. 

Контакти

  • 0666732710

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.