bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Верховний Суд захистив право активіста на вільне вираження своїх поглядів
24.04.2019

ЕПЛ допомігла захистити активіста від стратегічного судового процесу, спрямованого проти участі громадськості.

Верховний Суд захистив право мешканця с. Милостів Рівненської області п. Богдана, якого агропідприємство намагалося звинуватити в поширенні неправдивої інформації, підриві ділової репутації та зобов’язати відшкодувати моральну шкоду в розмірі 10 000 грн.

В своєму рішенні Верховний Суд остаточно підтвердив, що громадськість має право вільно виражати оціночні судження, захищаючи своє право на безпечне для життя та здоров’я довкілля, та повністю підтримав рішення апеляції про відмову в задоволенні позову.

п. Богдан звернувся до ЕПЛ по правову допомогу ще у 2015 році, після того, як разом з іншими мешканцями с. Милостів зазнав значних збитків від обприскування пестицидами орендованих підприємством паїв, з якими межує і його присадибна ділянка. ЕПЛ допомагало п. Богдану готувати скарги до контролюючих та правоохоронних органів, надавало експертну правову та консультаційну допомогу. А після обговорення цієї проблеми в ефірі місцевого телеканалу довелося захищати не лише право мешканців на безпечне довкілля, а й право на вільне вираження ними своїх поглядів та переконань.

Така судова практика є вкрай важливою, адже в умовах відсутності об’єктивного  державного екологічного контролю надання проблемі розголосу може бути одним із найефективніших способів захисту права на безпечне для життя і здоров’я довкілля і громадськість не повинна боятися говорити про такі проблеми публічно.

Детальніше про СПУГ (справи проти участі громадськості) ви можете ознайомитися на нашому сайті за посиланням http://epl.org.ua/human-posts/sudovyi-protses-proty-uchasti-hromadskosti/.

З рішеннями суду можна ознайомитися за посиланням:

Апеляційна інстанція -  http://reyestr.court.gov.ua/Review/70590166

Касація - http://reyestr.court.gov.ua/Review/80633632

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.