bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Регіональний розвиток: використання хмарних технологій в екологічному секторі України
25.04.2019

Останніми роками в Україні часто піднімається питання про високий рівень забруднення земель та водойм через проблему накопичення та утилізації твердих побутових відходів (ТПВ).

Через недосконалість системи поводження з відходами кожного року їх обсяги прогресивно зростають. Згідно зі статистикою World Bank Group та Мінрегіонбуду, щорічно кожен житель країни продукує 300-380 кг відходів, що призводить до накопичення 11-13 мільйон тон сміття, 95% якого захоронюється на полігонах та звалищах.

Саме тому критичної важливості набуває впровадження раціональних та екологічних норм для збору та утилізації ТПВ. Прийняття субрегіональної стратегії поводження з відходами для Полтавської області, розробленої за підтримки Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, має на меті оптимізувати збір відходів у визначеному регіоні та мінімізувати їх негативний вплив на навколишнє середовище та здоров’я людини. Цілями стратегії є формування належної комунальної організаційної структури, будівництво сортувально-переробних комплексів, підвищення рівня обізнаності громадян щодо поводження з відходами, моніторинг стану діючих звалищ та інше.

Для ефективного управління процесами та прийняття оптимальних рішень корисним для громад є інструмент візуалізації даних ‒  хмарний продукт, який дозволив би подивитися на проблему “зверху”. Але нагальності також набуває проблема збору, зберігання даних та відсутності зручних інструментів обробки і візуалізації великого обсягу інформації щодо кількості сміттєзвалищ, їх меж та прямого впливу на населені пункти і водні ресурси.

Джерела даних по звалищам у розрізі адміністративного устрою 

Карта відображає наповненість даних на різних ресурсах, та дозволяє залучати ОТГ до внесення актуальної інформації для проведення більш точного моніторингу та подальшого аналізу обраних даних.

Звалища та водні об’єкти

За допомогою карти можна оцінити безпосередню близькість розміщення та вплив звалищ на водні об’єкти.

Звалища та об’єкти природно-заповідного фонду

Використання продукту Vision дозволяє аналізувати розміщення звалищ по відношенню до об’єктів природно-заповідного фонду. Виявляється, деякі звалища знаходяться у безпосередній близькості або навіть у межах заповідних територій.

На вищезазначених картах було застосовано потужності новітньої розробки ‒ інтерактивного картографічного продукту по візуалізації даних Vision. Використовуючи багатофункціональний та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс Vision, можна вирішувати низку прикладних задач з візуалізації та аналітики геопросторових даних.

Цей інноваційний продукт дозволяє користувачам навіть без додаткової експертизи в сфері ГІС легко вносити дані, а гнучкий SQL-інтерфейс дає можливість миттєво відтворювати результати роботи на інтерактивних картах. Перевагою також є виключний доступ користувача до всіх даних, що необхідні для створення агрегаційної карти, в одному місці.

Ще однією важливою характеристикою сервісу для користувача є легкість публікації створених карт, що дозволяє за допомогою двох кліків ділитися результатами візуалізації вихідних даних з іншими користувачами мережі, а також додавати інтерактивну карту до свого вебсайта з можливістю застосування фільтрів для кожного шару даних, перегляду картинок та доданих посилань.

Поєднання декількох шарів різних видів даних на одній карті дає можливість проводити порівняльний аналіз та оцінювати вплив обраних чинників. На прикладі згенерованої карти звалищ та об’єктів природно-заповідного фонду Полтавської області можна одразу побачити закономірності розміщення окремих зон, що в свою чергу дозволяє зробити висновки щодо їх перетину у контексті забруднення природоохоронних об’єктів.

Надалі, застосування повнофункціонального продукту Vision на базі Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка дозволить проводити всебічну геоаналітику з якісною візуалізацією та реалізовувати на цій основі соціально-економічні проекти різних напрямків.

Микола Козир

Координатор проекту EOS Vision

[email protected]

Олексій Кубарь

Координатор проекту “Реформа управління на сході України ||”, що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) на замовлення Уряду Німеччини

[email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.