bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На шляху до екологічної сталості: п’ять цікавих українських еко-ініціатив
13.08.2019

Сьогодні по всьому світу розвивається екологічний рух, що призиває зменшити кількість відходів, що людство залишає за собою. До цього руху залучаються і українські активісти та соціальні підприємства, що активно просувають ідеї еко-проектів.

З розвитком виробництва та глобалізацією  торгівлі товари стали дешевшими та доступнішими. Конс’юмеризм став новим бічем ХХІ століття: із зниженням цін на товари різко зросла їх кількість, адже часто набагато дешевше  та швидше купити нове,  ніж ремонтувати зламане. Це  разом із пакуванням збільшує кількість твердих побутових відходів, що надалі попадають в водойми, річки та моря. Сьогодні по всьому світу розвивається екологічний рух, що призиває через освіту та ресайклінг[1] зменшити кількість відходів, що людство залишає за собою. До цього руху залучаються і українські активісти та соціальні підприємства, що активно просувають ідеї еко-проектів в нашій країні. Розповідаємо про п’ять українських ініціатив,  що допомагають зберегти нашу планету та зробити її трошки чистішою.

1. Їстівне пакування замість пластикових пакетів, що розкладаються 15 років

Ви колись намагались порахувати,  скільки пластику залишається після Вас за день, тиждень,  місяць,  рік? Сьогодні вчені навіть розробили спеціальний індекс – Plastic Footprint Index, що визначає кількість пластику,  що залишається після продуктів харчування та щоденного використання від одної людини. Сумські студенти з аграрного університету пропонують альтернативу  - біорозкладувальне пакування продуктів харчування, столові прибори та посуд, що можна потім використати як добриво на Вашому городі! Екологічна ініціатива FoodBioPack виготовляє пакування та одноразовий посуд із подрібнених натуральних сипучих речовин. Юні винахідники також розробляють пакування з харчових компонентів,  що можна потім … їсти! Розробники вже представили свій винахід на конкурсах та наукових виставах в Україні та європейських країнах.

2. Виготовлення паперу з опалого листя

З дитинства ми чули про цінність білого паперу та те,  що заради білих аркушів у наших зошитах  вирубається деревина. У світі  навіть існує Міжнародний день без паперу (World Paper Free Day), що має на меті зробити використання паперу більш освідомленим процесом. Закарпатський школяр Валентин Фречка винайшов методологію виготовлення паперу з опалого листя,  що значно зменшує його собівартість,  а також має позитивний екологічний ефект. Винахід вже здобув міжнародного визнання,  представивши свої ідеї у Тунісі, Кенії та Сербії. Наразі Валентин готується до вступу у західний навчальний заклад та подає документи щодо інновації до патентного бюро. 

3. Дизайнерські творіння із пластикових кришечок

Креативна команда лабораторії ресайклінгу Zelenew створює дизайнерські шедеври для Вашого дому із старих пластикових пляшок та кришечок. Стартувала команда із краудфандингу у 2014 році.  За основу взяли методологію нідерландця Дейва Хаккенса: спершу вторинний пластик подрібнюється, потім надігрівається, плвиться і вже після цього речовину запікають у спеціальній дизайнерській формі. Технологія схожа на ручний 3D – принтер, й економічно  зменшує собівартість процесу виробництва. Тому предмети побуту не тільки дружні до природи,  але й до Вашого карману. А ви хотіли б собі стілець або світильник із пластикових кришечок?

4. Дигіталізація мапи переробки побутових відходів

Переробка та вторинне використання відходів є нагальною темою для України.  Цей стартап допоможе Вам зробити процес ресайклінгу легшим та цікавшим. Проект Recycle Map представляє собою онлайн мапу пунктів утилізації відходів, що допоможе користувачам у режимі реального часу дізнатись про пункти прийому вторинної сировини,  а також тип сміття, що може бути перероблений у тому чи іншому пункті. Команда проекту поставила ціль зробити досвід здачі вторсировини зручним та обирати пункт найближчий до свого дому або роботи. Крім того, проект дає підказки та інструкції, як краще сортувати сміття та як зменшити кількість сміття у своєму домі.

5. Розумні жалюзі,  що живлять Ваш дім електроенергією. 

Українська компанія випустила інноваційний продукт – жалюзі із сонячними панелями. Таке розумне рішення допомагає виробляти екологічно чисту електроенергію. Розробники обіцяють, що лише від одного квадратного метру таких жалюзі користувачі зможуть зарядити три ноутбуки. У 2019 році український стартап отримав грант в один мільйон євро від Єврокомісії у межах програми Horizon 2020 SME Instrument на комерціалізацію даної розробки та випуск продукту на міжнародний ринок.

Матеріал підготовила Ірина Бахчева.

Більше про еко-старапи із статті:

Zelenew– переробка пластику на корисні речі. Доступно за посиланням: https://biggggidea.com/project/728/

Аліна Голіната. 15 українських еко-стартапів, які підкорюють світ. 28.02.2019. Доступно за посиланням: https://ukrainian.voanews.com/a/uspishni-ukrainski-ekolohichni-startapy/4794604.html

Ольга Павлова. Юнак із Закарпаття отримав дві золоті медалі за винайдений папір з листя. 17.04.2018. Доступно за посиланням: https://hromadske.radio/news/2018/04/17/yunak-iz-zakarpattya-otrymav-dvi-zoloti-medali-za-vynaydenyy-papir-z-lystya

Євген Довбуш, Ольга Зубаков. Інфографіка: скільки розкладаються різні види сміття. 16.03.2016. Доступно за посиланням: https://www.epochtimes.com.ua/novyny-nauky/skilky-rozkladayutsya-rizni-vydy-smitya-infografika—121917

Офіційний сайт проекту “Recycle Map”. Доступно за посиланням: https://recyclemap.org/about

Украинский стартап SolarGaps получил €1 млн на “умные жалюзи. 10.04.2019. Доступно за посиланням: https://tech.liga.net/technology/novosti/ukrainskiy-startap-solargaps-poluchil-1-mln-na-umnye-jalyu


[1] Від англійської «recycling» - переробка використаних речей задля створення із них нових продуктів.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.