bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Прикарпатці відвідали громадські простори у Донецькій області
17.09.2019

Представники 5 громад Прикарпаття, які є учасниками проєкту «Зміцнюємо громади, об’єднуючи Україну» від ГО "Молода Просвіта Прикарпаття" за підтримки USAID, днями повернулися з Донеччини, де переймали досвід діяльності громадських просторів.

Дванадцять чоловіків та жінок з 5 громад Прикарпаття, які є учасниками проєкту «Зміцнюємо громади, об’єднуючи Україну», днями повернулися з Донеччини, де переймали досвід діяльності громадських просторів. Отримана інформація допоможе їм створити схожі простори у своїх громадах - місті Бурштин, селищах Делятин та Вигода, селах Нижній Струтинь та Джурів.

Проєкт реалізовує Івано-Франківська обласна організація «Молода Просвіта» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Його мета - зміцнити потенціал громад, збільшити взаємодію між різними українцями та розширити їхні контакти.

Ми хочемо показати, як через інструмент “громадський простір” будується низова демократія, розвивається громадянське суспільство. На Донбасі це дуже добре працює останні 5 років. Активісти об’єднуються, роблять цікаві заходи, враховуючи потреби різних людей. Це робить більш видимими і громадських діячів, і їх цільову авдиторію”, - говорить керівниця проєкту Євгенія Бардяк.

У Донецькій області делегація відвідала шість міст та 9 громадських просторів, серед яких у Слов’янську “Теплиця”, Top Place, “ПростоКава”, Центральна бібліотека, у Краматорську “ВІЛЬна ХАта” та FreeUA, у Дружківці “Халва Хаб”, у Костянтинівці “Druzi”, у Бахмуті простір «Майстерня». Там вони побачили, як звичні, на перший погляд, приміщення можуть працювати для громади.

Нас дуже добре приймали в усіх просторах, всі були дуже привітні, - каже учасниця Марія Піндус з Джурова. - Мені сподобався простір “Халва Хаб”, у них все гарно організовано, є звітність за цілий рік. Вони чітко знають, що і для кого роблять, все систематизовано”.

Керівники просторів ділилися досвідом з прикарпатцями, розповідали власні успіхи й невдачі. Всі обмінялися контактами, тому є намір зараз отримати менторську підтримку, а в майбутньому налагодити співпрацю в якості “просторів-побратимів” з Івано-Франківщини та Донеччини.

 “Такі зустрічі завжди надихають, бо видно, що ти - не одинокий воїн у цьому полі, - говорить Сергій Пронкін, керівник простору “Халва Хаб”. - Не можна бути готовим до всього, під час відкриття просторів все одно будуть якісь проблеми. Але в прикарпатцях я побачив головне - бажання змінювати середовище, в якому вони живуть”.

Крім робочих візитів, учасники поїздки познайомилися з архітектурою міст, відвідали ринок керамічних виробів у Слов’янську, Артемівський завод шампанських вин у Бахмуті та Святогірську почаївську лавру.

Проєкт “Зміцнюємо громади об’єднуючи Україну” організовує Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.