bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фестиваль думок у Полтаві: політика, діджиталізація та українське кіно
26.09.2019

14 вересня 2019 року Полтаві відбулося обговорення різноманітних питань розвитку громади: від реалізації бюджету участі у місті до впровадження інформаційної екосистеми «Smart City». Дискусії тривали в рамках Фестивалю думок.

«Значна кількість активістів та небайдужих громадян, які прийшли сюди, дає надію, що наше місто розвивається і його чекає велике майбутнє. Сподіваюся, наступного року Фестиваль думок знову відбудеться в Полтаві. Я б із задоволенням долучилася до розповсюдження інформації про подію, щоб залучити ще більше учасників», – поділилася враженнями відвідувачка Фестивалю думок Тетяна Виноградова.

Полтава стала третім містом після Стрия та Сєвєродонецька, яке приймало цього року Фестиваль думок. Відповідно до зацікавлень кожен зміг знайти для себе дискусію, які відбувалися на тематичних майданчиках.

«Для міста, на мою думку, це потрібний досвід і вдалий формат активізації громади, формування довіри в суспільстві. Для мене це спосіб у неформальних умовах подискутувати з сусідом, депутатом, бізнесменом, айронменом, студентом на важливі теми. Круто, що з фесту одразу народилися спільні ініціативи. Наприклад, учасники дискусій домовилися зі студентською радою міста, що наступного року організують окрему локацію для обговорення питань, які турбують насамперед молодь. Сподіваємося, що Фестиваль думок у Полтаві стане традицією», – прокоментувала співорганізаторка фестивалю, голова ГО «Нова Полтава» Юлія Городчаніна.

Всього на чотирьох майданчиках, розташованих у парку «Перемога», відбулося 16 дискусій. Крім дискусійних майданчиків, під час фестивалю тривали воркшопи та діяло містечко громадських організацій.

«Фестиваль думок для мене відкрив багатьох цікавих спікерів. Особливо сподобалася локація «Політика окремо, а полтавці окремо?». За дописами політиків та чиновників спостерігаю у соціальних мережах. А на фестивалі мала можливість поспілкуватися з ними наживо», – розповіла учасниця Фестивалю думок Лариса Шатова.

Формат фестивалю дозволяв звести на одній платформі представників різних секторів, а отже, розглянути проблему з різних ракурсів та потреб. Відвідувачі фестивалю, наприклад, могли обирати між дискусіями про українське кіно та здоровий спосіб життя.

«Виступила, послухала, поставила запитання. Дискусія – це значно ефективніше, ніж круглі столи чи презентації. Взагалі на Фестивалі почувала себе вільно, оскільки ти не прив’язаний до локації чи теми. Вибрала найцікавіші для себе дискусії і встигла взяти участь в усіх чотирьох. Різні люди, різні теми. Це чудова можливість вийти з тісного кола своєї спільноти», – зазначила волонтерка Полтавського загону невтомних бабусь Зоя Коваленко.

Полтавці також долучилися до обговорення впровадження е-сервісів, відкритих даних і проблем із дотриманням цифрових прав в рамках платформи «Громада у смартфоні» – майданчика для обговорення викликів діджиталізації за участі лідерів громади та запрошених експертів.

«В сучасному світі розвиток технологій набуває все більшого значення, тож уникнути обговорення регулювання сфери інтернету, захисту від шкідливої інформації, захисту персональних даних, які ми всі певною мірою залишаємо в інтернеті, неможливо. Тренди, які зараз оголошує новобрана влада, спрямовані на діджиталізацію, з якою прийде і регулювання інтернету. Завдання громадянського суспільства – промоніторити діджіталізацію, щоб вона не стала шкідливою», – зазначив юрист Лабораторії цифрової безпеки Максим Дворовий.

Під час дискусії про цифрову трансформацію громади жителі міста, представники влади та керівники неурядових організацій обговорили проект «Poltava Smart City» зі створення інформаційної екосистеми, який стартував влітку цього року.

«Полтаві потрібні дискусії про цифрові трансформації для включення в обговорення представників різних сфер. Це можливість об’єднання активних громадян навколо ідеї діджиталізації. Необхідно спілкуватися про ресурси, запити, потреби, потенційні результати. Відповідні комунікаційні майданчики у вигляді дискусій – це обмін конкретним досвідом, корисною інформацією, контактами, ідеями. Це можливість нових партнерств і різних форм співпраці, що в результаті призведе до технологічних змін у державному секторі, бізнесі та громадській сфері», – прокоментував виконавчий директор ГО «Інститут аналітики та адвокації» Юрій Ромашко.

Після дискусій відвідувачі фестивалю взяли участь у флешмобі «Збери свою громаду» та склали пазл із зображенням герба Полтави, щоб звернути увагу на важливість участі кожного у розвитку своєї громади.

Завершився Фестиваль показом документальної стрічки «Будинок Слово», яку презентував режисер фільму Тарас Томенко.

Фестивалі думок організовано за підтримки Швеції, Чорноморського фонду регіонального співробітництва і Міністерства закордонних cправ Естонії. Співорганізатори Фестивалю думок у Полтаві: Ресурсний центр ГУРТ, Полтавська філія Суспільної Служби України, ГО «Нова Полтава», Інститут розвитку міста, ПОО ВМГО «Студреспубліка» та дизайн-студія «Mironenko design».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.