bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Журналісти Дніпра отримали нові знання гендерних питань
17.10.2019

Медійники Дніпра та області отримали корисні знання під час тренінгу "Інформаційна кампанія задля протидії впливу антигендерного руху.

Днями у Дніпрі журналістки та журналісти області отримали нові знання, методики та корисні лайф-хаки в рамках тренінгу “Інформаційна кампанія задля протидії впливу антигендерного руху”. 

Організатором заходу виступила громадська організація Гендерний Клуб Дніпро за підтримки Європейського Союзу (“Прямуємо разом”),  Українського жіночого фонду, Center for Equality Advancement.

У тренінгу взяли участь журналістки/-ти, представниці медіа-організацій, блогерки/-ри  з Дніпра, Новомосковська, Кривого Рогу, Марганця, Царичанки, Слобожанської ОТГ.

Довідка

Резолюція ООН 1325 (прийнята у 2000 р.) наголошує на важливій ролі жінок у запобіганні і врегулюванні конфліктів та в розбудові миру, а також закликає держави-члени забезпечити більш активну участь жінок на всіх рівнях прийняття рішень в національних, регіональних і міжнародних інститутах, у механізмах запобігання, управління та вирішення конфліктів.

У перший день тренінгу очільниця Гендерного клубу Дніпро Ганна Мягких познайомила учасниць /-ків з основними положеннями та ходом впровадження Резолюції 1325 в нашому регіоні.

Ця Резолюція є одним з найбільш важливих рішень РБ ООН у сфері політики безпеки. В Україні діє Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 ”Жінки, мир, безпека” на період до 2020 року. Втім Дніпропетровська область залишається серед небагатьох регіонів, де немає плану впровадження Резолюції 1325. Цей факт обумовлює високу актуальність обговорення Резолюції, в першу чергу - у ЗМІ, та формування відповідної обізнаності серед самих журналістів.

В рамках навчання учасниці/-ки обговорили варіанти інформаційних кампаній  щодо гендерної тематики та роботи медіа, відпрацювали в групах тематику “Жінки. Мир. Безпека” з точки зору журналістики.

Жвавою та активною стала дискусія “Гендерні стереотипи в медіа”, яку провела досвідчена тренерка Ольга Веснянка.  Журналістки /-ти Дніпра та регіону засвідчили, що гендерні стереотипи широко присутні у регіональних ЗМІ, і обговорили можливі шляхи їх подолання. Також під час роботи дізналися, як подавати в ЗМІ матеріали щодо тематики #UNI1325. На завершення обговорили теми гендерного насилля і війни, торкнулися теми чутливої лексики.

В рамках другого дня тренер Антон Красов експертно розповів представницям/-кам ЗМІ Дніпра та регіону про стан впровадження гендерної рівності в Україні. Зокрема, про те, як Резолюція ООН 1325 захищає права жінок та які можливості відкриває для них.

Крім того, у другий день заходу обговорили численні прояви антигендерного руху в України та розібрали варіанти адвокації гендерних підходів та ініціатив. 

Приклади позитивних практик навели відомі в Дніпрі журналісти Олександр Чиж (канал D1) та Влад Войцеховський (авторський проект “Меморандум”). Практикуючі фахівці розповіли колегам про цікаві можливості та конкретні лайфхаки, які сприяють утвердженню гендерної рівності завдяки можливостям сучасних ЗМІ.

#РівністьЗарадиБезпеки

**
Захід проведено за фінансової підтримки МБФ «Український жіночий фонд» в рамках проекту «Рівність заради безпеки», що фінансується Європейським Союзом.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.