bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фасилітація – сучасний стиль прийняття рішень
17.10.2019

Діапазон використання фасилітації настільки великий, що утворилася ціла професія - фасилітатор.  Фасилітатори затребувані як всередині компаній, так і на відкритому ринку в бізнес сегменті, уряді, соціальних проектів.

Динаміка сучасного світу потребує від особистості та організацій високої гнучкості та постійних внутрішніх змін, готовності до саморозвитку. Це призводить до «полювання» за новими креативними кадрами, спроможними до створення нових ідей та стратегічного планування. Тому сучасним лідерам та керівникам необхідно вміти створювати умови для підвищення ефективності процесів прийняття рішень в ході групової роботи з метою отримання якісних результатів та розробки інноваційних продуктів.

Фасилітація - одна з кращих технологій організації групової роботи, дозволяє принципово поліпшити якість прийнятих рішень і їх впровадження. Методи фасилітації  дозволяють за дійсно короткий проміжок часу, з’ясувати думки співробітників і звести їх до спільного фокусу, знайти точки перетину інтересів різних людей в організації. Корінь слова «facilitate» - це, безумовно, «facile», що означає спрощувати що-небудь, робити процес більш легким.

Фасилітація, настільки мало відома у нас, вже давно завоювала популярність в корпоративному і соціальному  середовищі  Європи, Америки, Канаді та Азії. Провідні корпорації застосовують цю технологію для вирішення найрізноманітніших проблем і завдань.

Використовуючи фасилітації в Європі і Америці реалізовують просто приголомшливі проекти - від побудови корпоративних правил гри в мульти-національних компаніях до стратегічних сесій в католицьких монастирях!

Діапазон використання фасилітації настільки великий, що утворилася ціла професія - фасилітатор.  Фасилітатори затребувані як всередині компаній, так і на відкритому ринку в бізнес сегменті, уряді, соціальних проектів.

Фасилітація допомагає створити простір, в якому дуже різні люди, іноді з протилежним думками, можуть проявити свою експертизу, висловити найсміливіші ідеї, виробити спільне рішення, планувати тактичні і стратегічні завдання, а головне приймати найбільш правильні і ефективні рішення, на які тільки здатна команда .

Час багатогодинних нарад і проектних зустрічей вже в минулому! Зараз життєво важливо організовувати взаємодію команд і прийняття рішень з мінімальними втратами часу і максимально вірним результатом.

Потреба в професійних фасилітаторах зростає з кожним днем.  Крупні підприємства та установи в Україні вже зараз проходять навчання в корпоративному і відкритому форматі.

Проведення навчального заходу «Базові навички фасилітації групових процесів» для працівників Регіональних та місцевих центрів безоплатної вторинної правової допомоги Запоріжчини, Донеччини та Дніпропетровщини стало можливим завдяки плідній співпраці установ системи БПД з міжнародними партнерами Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Відповідний тренінг провела фасилітаторка Альона Матвійчук, яка є практикуюча адвокатка, співавторка першої в Україні програми підготовки громадських радників (paralegals), а також двох посібників для органів місцевого самоврядування щодо створення системи безоплатної правової допомоги в громаді. Більше 4 років вона є медіаторкою та співпрацює з судами щодо підвищення доступу людей до правосуддя. Окрім того, правозахисниця – організаційний коуч (коуч команд, лідерів та організацій), проектний коуч, тренерка з розвитку потенціалу організацій та стратегічного планування, фасилітаторка діалогових процесів в громаді з метою мирного врегулювання конфліктів.

«Важливим завданням фасилітатора є досягнення консенсусу між членами групи. Необхідно спрямовувати процес обговорення, фокусуючи його на досягненні консенсусу, що передбачає не наявність згоди від усіх сторін, а  створення умов, за яких учасники згодні підтримати рішення» - акцентувала на тренінгу Альона Матвійчук.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).                      

 

 

 

Контакти

  • +38(067)6100193

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.