bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

#Кіномедіаsmarttalk з Богданом Логвиненком
08.01.2020

У рамках фестивалю «Кіномедіа» і спецпроєкту «Останні аналогові вибори» поспілкувалися із засновником проєкту Ukraїner Богданом Логвиненком. 

Зокрема, ми поговорили про таке:

  • хто такі свідомі українці;
  • у чому родзинка проєкту Ukraїner;
  • у чому крутість українців;
  • що особливого у проєкті «Амбасадори»;
  • чим ще здивує Ukraїner.

Привіт! Я – Богдан Логвиненко, я засновник проекту Ukraїner. Ми створюємо мультимедійний контент, досліджуємо і популяризуємо Україну. Це велика волонтерська організація, в якій понад 300 волонтерів. Приєднуйтеся до нас.

Свідомі українці в уявленні проєкту Ukraїner

Мені здається, що в такій позиції «поставив галочку і забув» немає нічого поганого, бо це вже якийсь перший крок. Я ніколи намагаюся не звинувачувати людей, які принаймні таким чином проявляють свою громадянську позицію. Ми через проєкт намагаємось показати людей, які заходять на кілька кроків далі. Саме поняття «галочки на виборах» – це все ж таки голос, це не просто галочка. І з цього починається усвідомлення себе громадянином тої чи іншої країни.  Повертаючись із голосування хтось покладає всі надії на цю галочку і на якийсь портрет лідера чи там партії, за яку він голосує, а хтось усвідомлює, що це лише невеличка частинка із всього масиву тієї відповідальності, яка покладена на нас державою, а не навпаки. Приємно, що свідомих і відповідальних людей стає все  більше з кожним роком. Ми, як проект Ukraїner, маємо можливість знімати саме про такі ініціативи, саме про таких людей розповідати і, власне, ширити ідею відповідальності, і відповідального не лише вибору на виборах, але й вибору свідомої позиції.

В чому особливість проєкту Ukraїner

Першопочаткова ідея була в дослідженні, пізнанні і поширенні інформації про Україну як всередині країни, так і за кордоном. Більше комунікувати Україну назовні. Але вже там, з перших кроків проєкту, ми зрозуміли, що ми, в першу чергу, комунікуємо країну для самих себе і ми для себе визначили однією із цілей зміщення медіафокусу в різних регіонах України, оскільки він здебільшого сконцентрований, якщо ми говоримо зараз про об’єднання, на роз’єднанні, аніж на об’єднанні. Досліджуючи регіональні ЗМІ, подорожуючи Україною, ми з подивом дізнаємося для себе, що не зважаючи на те, що це здебільшого вже приватні ЗМІ, вони все ще працюють дуже часто за стандартами радянської журналістики. Точніше навіть не журналістики. Ми досліджуємо історії, про які здебільшого ніхто ніколи не чув, які не гугляться, і вже після цього до них починають приїжджати українські ЗМІ, так і іноземні, і  таким чином ми частково виконуємо і роль регіональної журналістики в тому числі.

Ми від самого початку задумували проєкт як мультимедійну платформу, ми хотіли об’єднувати Україну, з одного боку, показуючи її мультикультурною, а, з іншого боку, показуючи це мультимедійно, таким чином залучаючи аудиторію, яка може її візуально сприймати, якийсь контент, і ми почали робити VR-формат теж. Тобто ми від самого початку задумували це мультимедійною історією, а вже цього року ми дійшли і до книги, і до фільму, просто, як до розширення формату.

Місія проєкту, зараз я відчуваю себе як на іспиті, – це розвивати суспільство відкрите одне до одного і до змін, через дослідження, фіксацію ..і щось там ще написано в нашій місії.

У чому крутість українців

Власне, Ukraїner – це також не про узагальнення, а швидше про доповнення. Через кожну нашу історію показати, що Україна може бути і такою, і ще й такою. І албанці України, і турки-месхитинці України, і там Майкл Щур, який показує свій регіон, і Україна через кожного із героїв, вона виглядає інакше. Крутість нас як суспільства в тому, що ми надзвичайно різноманітні. Всі інші країни, в яких я був… я не можу назвати жодної, яку можна порівняти за різноманітністю. Тому ми маємо такий унікальний козир в руках, який ми не використовуємо, бо ми самі про нього не знаємо.

Коротко  про проект «Амбасадори»

 «Амбасадори» – є проєктом, в якому ми запрошуємо героїв, які мають свою аудиторію, досить велику, і через них розкриваємо їхнє рідне місто, хоч дуже часто ми і їм самим показуємо власне якісь невідомі для них місця. Через амбасадорів ми також показуємо історії, які виходили раніше на Ukraїner, знайомлячи відомих людей з нашими героями, які менш відомі, і таким чином ми виносимо їх цінність ще на рівень вище.

Чим здивує Ukraїner

Ми вже почали досліджувати Україну ззовні, в нас вийшла книга, яка називається «Країна зсередини», але буде ще спецпроект, тобто він вже є, він називається «Країна ззовні», про українців, які живуть по всьому світу і роблять глобальне ком’юніті. Власне, це історії про українців, які творять Україну ззовні.

Ключові тези розмови. Резюме

Ми розуміли, що надзвичайно багато людей ніколи не виїжджало за межі свого регіону і надзвичайно багато людей там, умовно кажучи, з Закарпаття, не можуть зрозуміти людей Слобожанщини чи Приазов’я, бо просто потрапити туди дуже складно. Довго їхати, ближче доїхати до Будапешта, чи до Відня, ніж їхати в Харків з Ужгорода. І ми можемо показати Україну так, що закарпатцю захочеться поїхати в Харків, чи в Маріуполь. Ми намагаємося розмивати внутрішні кордони, бо безвіз це добре, але в нас безвіз всередині країни вже давно.

Відео інтерв’ю >watch<

Контакти

  • http://www.kinomedia.in.ua/ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.