bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Про тимчасове житло для переселенців на Сумщині
13.01.2020

У Сумській області мешкають понад 11 тисяч переселенців. Проблеми, з якими вони стикаються сьогодні, традиційні. 

Нестача житла, невиплата пенсій, невизначеність стосовно статусу дітей, постраждалих внаслідок військових дій. І як усюди, проблема житла – на першому місці.

З загальної кількості переселенців в області, за даними місцевої влади, менш як 150 осіб зверталися з потребою у покращені своїх житлових умов. Небагато? А що ви скажете, якщо дізнаєтесь про те, що на ці півтори сотні лише для однієї людини вдалося знайти прийнятний варіант – поселення в гуртожиток. І то за умови, що вона сплачуватиме за комунальні послуги. А для інших житла у Сумській області немає. Але як відомо, той хто має бажання – шукає можливості.

Саме для того, що показати місцевій владі одну з таких можливостей зібралися 9 січня у Шостці представники місцевої громади та переселенців. Зібралися, поговорили і вирішили звернутися до місцевих депутатів з проханням – вимогою. У цьому році громади області мають обов’язково взяти участь у державній програмі з побудови/ремонту тимчасового житла для переселенців. Відповідно до цієї програми, 70% суми на будівництво або ремонт такого житла дає держава, а залишок в 30% покриває сама громада. Варіант безпрограшний, бо побудоване житло залишається на балансі громади.

«У цьому році, відповідно до повідомлень представників Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України на фінансування цієї програми держава передбачила 20 млн грн. Проте, реальна цифра 485 млн у бюджеті зі спеціального фонду коштом міжнародної допомоги дає значно більше оптимізму. І якщо не повторюватиметься гіркий торішній досвід, коли громади просто не хотіли брати ці гроші, бо «вони нам непотрібні». Тепер все залежить від самих переселенців, від їхньої активної позиції у цьому питанні. І це письмове звернення, яке ми підписали сьогодні – перший крок, який дозволить хоча б частково вирішити проблему житла для ВПО», – зазначила Марія Красненко, юристка, Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ».

Крім звернення до громад, учасники круглого столу також прийняли кілька рекомендацій для місцевої та центральної влади. Серед них:

  • переглянути цільове призначення тимчасового житла для внутрішньо переміщених осіб та передбачити можливість його використання як соціального житла для інших  категорій громадян, що не є переселенцями. Це потрібно тому, що громади, в яких чисельність переселенців не є значною, місцева влада не бачить особливого інтересу в будівництві тимчасового житла.
  • збільшити тривалість проживання у тимчасовому житлі для осіб похилого віку, осіб з інвалідністю участь яких в інших житлових програмах є ускладненою або неможливою.
  • активно поширювати інформацію про успішно реалізовані програми з будівництва тимчасового житла для того, щоб мотивувати органи на місцях до подання відповідних заявок.

Всі ці рекомендації, на думку авторів, мають мотивувати місцеву владу активніше брати участь у розв’язанні житлових проблем переселенців та інших громадян, які опинилися у складних життєвих умовах.

Публікація підготовлена в межах гранту, наданого проєктом Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень”. Слідкуйте за новинами проєкту на нашій сторінці в Facebook.

Контакти

  • https://www.vplyv.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.