bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ради Європи сприяє у впровадженні сучасних стандартів підвищення кваліфікації в Україні
03.02.2020

В Україні відбувається реформування системи професійного навчання і вже впродовж двох років реалізується Концепція реформування системи професійного навчання України, до розробки та впровадження якої долучилася і Рада Європи.

30-31 січня 2020 року Національне агентство України з питань державної служби (НАДС) у співпраці з Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» організувало на базі Української школи урядування семінар «Організація підвищення кваліфікації у закладах післядипломної освіти у 2020 році: виклики та нові можливості».

Під час пленарних сесій та робочих засідань семінару за участі керівництва НАДС, обласних центрів підвищення кваліфікації, фахівців Міністерства освіти України, Національної академії державного Управління, Державної митної служби України та представників асоціацій органів місцевого самоврядування, експертів Ради Європи були обговорені результати реформи системи професійного навчання, її правові рамки та інструментарій професійного розвитку, в тому числі розроблені за сприяння Ради Європи, якими можуть скористуватися як представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, так і постачальники навчальних послуг.

Темою номер один заходу стала презентація змін в організації підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, які відбуватимуться з 2020 року. Презентуючи новації, перший заступник Голови НАДС Володимир КУПРІЙ зазначив, що наразі потрібно суттєве оновлення змісту програм професійного розвитку із фокусом на потребі підвищувати кваліфікацію, орієнтуючись на потреби учасників навчання. Методика визначення та проведення аналізу потреб у професійному навчанні державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування затверджена наказом НАДС від 15 жовтня 2019 р. № 188-19.23 травня 2019 року Координаційна рада при НАДС рекомендувала асоціаціям органів місцевого самоврядування, суб’єктам надання освітніх послуг у сфері професійного навчання посадових осіб місцевого самоврядування використовувати при плануванні напрямів та змісту програм підвищення кваліфікації результати Дослідження Ради Європи щодо навчальних потреб представників органів місцевого самоврядування України.

Під час семінару наголошувалося на ключовій ролі служб управління персоналом у вивченні потреб у професійному розвитку, як індивідуальних так і інституційних, та складанні відповідних планів навчання. Методичні рекомендації щодо складання та моніторингу виконання індивідуальної програми підвищення рівня професійної компетентності державного службовця (індивідуальної програми професійного розвитку) затверджені наказом НАДС від 04 грудня 2019 р. № 221-19 та можуть бути використані також і органами місцевого самоврядування.

Відповідно до Положення про систему професійного навчання державних службовців, голів місцевих держадміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України  від 6 лютого 2019 р. № 106, підвищення кваліфікації також можливе шляхом стажування та самоосвіти, за що нараховуються кредити ЄКТС. Порядок організації підвищення кваліфікації державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування затверджено наказом НАДС від 26 листопада 2019 р. № 211-19. А порядок нарахування кредитів ЄКТС за результатами професійного навчання затверджено наказом НАДС від 12 грудня 2019 р. № 226-19.

На секції керівників регіональних центрів підвищення кваліфікації відбулось обговорення питань створення та функціонування саморегулівного професійного об’єднання суб’єктів надання освітніх послуг у сфері професійного навчання. Учасникам заходу був презентований щойно відкритий НАДС ПОРТАЛ УПРАВЛІННЯ ЗНАННЯМИ, де представлені програми професійного навчання для державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування.

Також на семінарі обговорили механізми та напрями співпраці регіональних центрів підвищення кваліфікації з асоціаціями органів місцевого самоврядування. Рада Європи, зокрема, презентувала проведення періодичних консультацій з питань управління людськими ресурсами для потреб органів місцевого самоврядування. Друге консультативне засідання з тематики визначення потреб у професійному навчання відбудеться у Офісі Ради Європи за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» у лютому 2020 року. Додатково було анонсовано початок проведення спеціальних короткострокових навчальних програм з питань управління людськими ресурсами та проходження служби в органах місцевого самоврядування, розроблених за сприяння Ради Європи у співпраці з асоціаціями органів місцевого самоврядування та обласними центрами підвищення кваліфікації.

В завершення насиченої програми відбулось спілкування з представниками Ради Європи та Української школи урядування з тематики методології та технології формування програм підвищення кваліфікації. Відповідні методичні рекомендації з цих питань мають бути підготовлені найближчим часом.

Програма Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні»

DG II – Democracy, Centre of Expertise for Good Governance
vul. Illinska, 8, entrance 7, Kyiv, Ukraine, 04070

Tel: +38.044.303.99.16 (ext.113)

Mob:+38.050.358.99.75

E-mail: [email protected]

Web-site: www.slg-coe.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.