bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фіналісти конкурсу ініціативи «Дані міст» дізналися, як створити якісний ІТ-продукт для громади
13.02.2020

7-8 лютого 2020 року громадські активісти та представники міських рад навчалися працювати з відкритими даними та дізналися, як створювати на їх основі додатки для вирішення актуальних питань громади.

 

У грудні минулого року ініціатива «Дані міст» оголосила конкурс суспільно корисних інноваційних цифрових проектів на основі відкритих даних. З понад 18 заявок журі відібрало три найкращі ідеї – «Шумова мапа Полтави» (м. Полтава), «Цікаво про освіту» (м. Коломия) та «Чисте повітря» (м. Луцьк).

«Всі три фіналісти пройшли жорсткий відбір. Для нас важливо, що ідеї проектів з’явилися в процесі обговорення з громадою міста. Саме тому на тренінгу присутні як представники міської влади, так і громадські активісти, які працюють разом у командах», – розповів координатор ініціативи «Дані міст» Недім Усейнов.

Упродовж двох днів представники громадського сектору та органів місцевого самоврядування під керівництвом тренерів працювали над розробленням IT-інструментів і рішень для своїх громад. Ініціатори проектів не лише позмагаються за фінансування своєї ідеї, але й дізналися, як використовувати відкриті дані для створення якісного ІТ-продукту та залучати жителів громади.

«Ми працюємо з даними, і це основа наших рішень. Було корисно дізнатися про розроблену методологію аудиту даних. Зрозуміли, на що потрібно звертати увагу при написанні технічного завдання для розробників, як залучати аудиторію до проекту, як правильно комунікувати з громадою через соціальні мережі. У Луцьку зараз дуже загострилася потреба стежити за якістю повітря. Після низки досліджень виявилося, що це пов’язано із порушенням санітарних норм підприємством. Саме тому у нас виникла ідея створити повноцінну систему моніторингу якості повітря, яка б дала можливість вчасно реагувати на негаразди, а також мати доказову базу щодо випадків погіршення стану. Подали свою ідею на конкурс, тому що потребували програмного забезпечення для реалізації ідеї. На тренінгу ми вирішили, що мусимо мати не тільки систему спостереження та аналітики, а й швидкий та зручний канал комунікації з містянами у вигляді чат-бота», – розповіла заступниця начальника управління інформаційно-комунікаційних технологій, начальниця відділу інформаційних технологій Луцької міської ради Наталія Хмель.

На сьогодні до спільноти «Дані міст» належить понад 35 міст і громад. У рамках проекту проведено 12 аудитів даних, створено п’ять порталів відкритих даних, декілька онлайн-сервісів, а також аналітичні й методичні публікації.

«Коломия не вперше бере участь у проекті «Дані міст». Ми вже здійснили аудит і створили портал відкритих даних. Зазвичай державні інституції є монополістами щодо відкритих даних. Однак ми раніше не знали, як правильно структурувати та впорядкувати інформацію і в цьому нам допомогли фахівці проекту "Дані міст". Коли запустили оновлений Єдиний державний портал відкритих даних, ми уже мали власний портал і лише організували автоматичне перенесення наших даних. Дуже зручно і це є добрим прикладом для інших міських рад», – поділився керуючий справами виконавчого комітету Коломийської міської ради Тарас Кухтар.

Протягом тренінгу учасники отримали можливість попрацювати з професійними ІТ-розробниками та аналітиками даних над майбутніми сервісами.

«Участь у тренінгу допомогла мені скласти уявлення про тенденції в ІТ-сфері, які допоможуть нашій команді розробити потужний веб-ресурс, корисний для мешканців та громадськості міста. Я  вже розглядаю варіанти вдосконалення онлайн-ресурсів Коломийської міської ради, які є в публічному доступі, щоб відповідати вимогам часу», – додав Тарас Кухтар.

Наступним етапом стане визначення проекту-переможця через голосування комісії та інтернет-користувачів. Його і буде втілено – від розробки прототипу до контролю якості, – після чого передано на баланс міської або селищної ради.

Матеріал опублікований в рамках Ініціативи «Дані міст», що реалізовується фондом TechSoup та Ресурсним центром ГУРТ за підтримки NED.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.