bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

До реформи прокуратури має бути залучена громадськість - директор IDF-Україна
26.03.2020

Директор Фонду Інновацій та Розвитку-Україна Людмила Євсєєнко наголосила, що реформа прокуратури повинна продовжуватись і до неї має бути максимально залучена громадськість. 

Сьогодні вбачаються можливі зміни у курсі щодо реформування прокуратури і вони відверто насторожують.

Про це директор Фонду Інновацій та Розвитку-Україна Людмила Євсєєнко написала у колонці на “Українській правді” і наголосила, що реформа прокуратури повинна продовжуватись і до неї має бути максимально залучена громадськість. 

Мета реформи - докорінно змінити стандарти діяльності органів прокуратури. Зробити прокуратуру ефективною та такою, яка б користувалася повагою суспільства і в якій буде престижно працювати завдяки можливостям для справедливого кар’єрного зростання та професійного розвитку.

Суха статистика: після першого етапу реформи Генеральної прокуратури з 1083 прокурорів, які подали заяви про намір пройти атестацію, успішно пройшли три етапи 610 прокурорів, тобто 56%. 

Нині триває другий етап реформи прокуратури, у якому беруть участь понад 90% регіональних прокурорів.

Експерти Фонду Інновацій та Розвитку, який я очолюю, ініціювали Всеукраїнську громадську кампанію зі збору інформації щодо доброчесності, професіоналізму та етики кандидатів на посади регіональних прокурорів і вже отримали попередні результати. 

Кандидати в прокурори регіональних прокуратур, які мають так звані фактори ризику – чи то велику кількість нерухомості, чи велику кількість автівок, чи були фігурантами великих корупційних скандалів, – навіть не подавали свої документи на проходження атестації

І це надзвичайно класний показник, який означає, що прокурори бачили заздалегідь, що вони б під час співбесід не змогли пояснити кадровим комісіям походження своїх статків. А значить, реформа таки відбувається у правильному напрямку”, - зазначила Людмила Євсєєнко. 

До речі, зараз, коли ми всі очікуємо етапу співбесід з кандидатами в регіональні прокурори, так само можна надсилати інформацію про доброчесність, етику та професіоналізм регіональних прокурорів або на мейл Фонду Інновацій та Розвитку, або на офіційну поштову адресу Офісу генпрокурора

Така інформація може бути корисною як робочим групам, які перевірятимуть регіональних прокурорів, так і кадровим комісіям, які безпосередньо проводитимуть співбесіди з кандидатами.

Інформація може стосуватися незадекларованого майна, способу життя, що не відповідає офіційному доходу прокурора та членів його сім’ї, причетності до корупційних діянь, відповідності поведінки прокурора вимогам професійної етики, інших порушень законодавства України.

Ми переконані, що громадськості є що сказати стосовно регіональних прокурорів, і вона вже говорить про це, проводячи розслідування, або розкриваючи невідому загалові інформацію.

І це надзвичайно важливо, що процес йде прозоро та із залученням якомога більшої кількості громадськості”, - зазначила Людмила Євсєєнко.

Нагадаємо, Фонд Інновацій та Розвитку ініціював Всеукраїнську громадську кампанію зі збору інформації щодо доброчесності, професіоналізму та етики кандидатів на посади регіональних прокурорів.

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.