bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Оскільська громада крокує до прозорості
13.04.2020

План реформування систем охорони здоров’я та освіти в умовах децентралізації передбачає ряд ключових змін. Комплексними та відповідальними задачами для об’єднаних територіальних громад у ході цього процесу є створення ефективної та прозорої функції управління комунальними закладами. На відміну від райдержадміністрацій, органи місцевого самоврядування об’єднаних громад є автономними та мають всі повноваження, у тому числі у сфері управління освітою. Тому серйозним викликом є їхня інституційна спроможність та активність громадян.

З огляду на це пропонуємо вам історії двох об’єднаних територіальних громад, які беруть участь у проєкті «Децентралізація приносить прозорість та ефективність в освіті та медицині» («ДІЄМО»). Одразу можемо зазначити, що Оскільська громада на Харківщині крокує до прозорості з положенням про запобігання конфлікту інтересів, а у Соледарській громаді на Донеччині працює Наглядова рада при медзакладі.

Експерт Роман Лихачов, що відповідальний за впровадження інструментів прозорості саме у цих громадах, коротко та змістовно розповів про те, що наразі відбувається в ОТГ, які виклики стоять перед громадою та освітніми й медичними закладами, а також якими результатами вже можна пишатися. Процеси, що наразі відбуваються в громадах, є проміжними. Результат, який ми бачимо сьогодні, ще не є фінішною історією. Проте одним із найголовніших чинників успіху є комунікація між органами влади, медичними та освітніми установа і мешканцями об’єднаної територіальної громади.

Оскільська громада знаходиться у Харківській області. Створена громада була 29 жовтня 2017 року (постанова ЦВК). Кількість рад, що об’єдналися: 4. Чисельність населення громади: 5765.

Аби дізнатися, які зміни відбулися в цій ОТГ у рамках проєкту та посилення її прозорість, команда «ДІЄМО» поспілкувалася з експертом, який супроводжує громаду та надає консультаційну підтримку громаді – Романом Лихачовим

В Оскільській ОТГ у грудні 2019 року було створено Опікунську раду при освітньому закладі. До її складу увійшли також представники громадськості та активної молоді. Радою вже визначено пріоритети в роботі на 2020 рік

Ухвалення створити Наглядову (Піклувальну) раду.

Крім цього, громада прийняла Положення про запобігання та врегулювання конфлікту  інтересів. Вимоги цього Положення поширюються на працівників органів місцевої влади, представників громадськості, незалежних експертів та інших громадян, що беруть участь у діяльності колегіальних органів, комісій, робочих або експертних груп. Таким чином, кожен зобов’язаний здійснювати оцінку своїх приватних інтересів, їх впливу на об’єктивність та неупередженість прийняття рішень, на вчинення дій або бездіяльність під час виконання своїх службових повноважень.

Це положення вже дало позитивні результати використання на практиці. Коли проєкт “ДІЄМО” лише розпочинався, були наявні випадки притягнення до адміністративних правопорушень через конфлікт інтересів. Після активного впровадження знань про антикорупційні інструменти, в Оскільській громаді почали надавати заяви про конфлікт інтересів. Наразі цей показник досяг майже нульової відмітки. По судових рішень притягнень також немає.

Роман Лихачов також надає консультаційну підтримку у процесі впровадження антикорупційних інструментів у Соледарській громаді  Донецької області. Створена ця ОТГ 18 грудня 2016 року (постанова ЦВК). Кількість рад, що об’єдналися: 10. Чисельність населення громади: 20380.

Бюджетна прозорість – важливий чинник ефективного розвитку ОТГ в умовах децентралізації. Так, 16 грудня 2019 р. на позачерговому засіданні виконавчого комітету було погоджено бюджет Соледарської громади на 2020 р., а також схвалено прогноз бюджету об’єднаної громади на 2021-2022 роки й закріплено території громади за комунальними підприємствами для їх благоустрою. Роман Лихачов додає, що представники Соледарської ОТГ прописали цілий механізм по роботі з депутатським корпусом щодо подання декларацій.

Вже на сьогодні Соледарська громада може пишатися тим, що має працюючу Наглядову раду (Спостережну) у комунальному некомерційному підприємстві “Соледарська міська лікарня Соледарської міської ради” (рішення Соледарської міської ради від 23.01.2020 №7/52 – 1195., м. Соледар, 52 сесія 7 скликання). Персональний склад Наглядової ради складається з голови міської ради, секретаря та членів цієї ради. 

 

Серед повноважень Спостережної ради: 
  • отримувати від органів місцевого самоврядування (ОМС), підприємств, установ інформацію (у тому числі копії усіх фінансових звітів та договорів), необхідну для виконання своїх функцій; 
  • залучати експертів для аналізу окремих питань, діяльності керівника підприємства та інформувати Соледарську міську раду про недоліки діяльності установи; 
  • брати участь у нарадах, комісіях, які проводяться на підприємстві;
  • вносити пропозиції засновнику щодо призначення керівника підприємства;
  • здійснювати контроль за поточною діяльністю керівника підприємства та інформувати про заходи та результати контролю;
  • повідомляти засновника підприємства про необхідність тимчасового відсторонення керівника від здійснення ним повноважень або його звільнення за неналежне або повне невиконання трудових обов’язків або умов контракту;
  • тощо.

Незважаючи на відповідальну ціль Наглядової ради, щодо допомоги керівництву закладів у підвищенні рівня прозорості діяльності таких закладів, відчувається брак громадського сектору який бажає долучитись до цих наглядових органів, адже чимало людей виїжджають в інші міста або не розуміють своє ролі та яку користь можуть цією діяльністю принести своїй громаді. Про цю проблему не з чуток знає багато об’єднаних територіальних громад. 

Аби знайти небайдужих людей, представники громади роблять оголошення у людних місцях про набір членів наглядових та опікунських рад. У мережі інтернет для інформування та активізації громадськості активно використовуються веб-сайт та соціальні мережі.

Нагадаємо, що до складу Наглядових та Опікунських рад можуть входити представники освіти, медицини, міської ради, батьки учнів, представники громадських організацій та депутати. Проте ще варто працювати над мотивацією залучення громадськості до складу таких рад. Скептицизм щодо спроможності впроваджувати зміни, острах не отримати підтримки  мають бути подолані якісними взірцями. Існує й інша сторона медалі. Громадян, які активно залучені у діяльність місцевого самоврядування, забирають до себе на роботу органи місцевої влади.  Проте кожен з секторів – бізнес, влада, громадськість – мають бути збалансовані. Таким чином, це також вектор для розвитку.

Порівнюючи Оскільську ОТГ, що на Харківщині, та Соледарську раду, що на Донеччині, можна сказати про те, що у першій ОТГ більш помітні проблеми в освіті, а в другій складнішою є ситуацію з сектором медицини. Введення централізованої Опікунської ради по освітніх закладах Соледарської ОТГ планується на осінь, як зазначив Роман Лихачов.  В Оскільській громаді функціонує лише перша медична ланка – тобто, надається суто первинна медико-санітарна допомога. Частина закладів підлягає закриттю. 15 січня 2020 р. Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року». Одна з головних умов формування переліку – аби шлях до лікарні не перевищував 1 годину.

Якщо ви бажаєте залишатися у курсі подій, який шлях до прозорості та ефективності щодня здійснюють у своїх громадах ОТГ в рамках проєкту ДІЄМО – підписуйтеся на сторінку у Фейсбуці, та отримуйте новини щодня! 

Виконавцем проєкту «Децентралізація приносить прозорість та ефективність в освіті та медицині» (ДІЄМО) є «Глобал Ком’юнітіз» разом з партнерами-виконавцями проєкту (Громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети!», CASE Ukraine), які співпрацюють з 20 ОТГ протягом 2 років: надаючи навчання та підтримку громадянам, засобам масової інформації та органам місцевого самоврядування.

Контакти

  • https://www.facebook.com/UCCCTUkraine/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.