bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Правила діяльності наркологічних центрів під час карантину – Олена Мятіжкіна
22.04.2020

У світі триває пандемія COVID19, введений карантин світових масштабів. Проблема торкнулася абсолютно усіх сфер та напрямків життя. Достатньо поглянути на мапу поширення Коронавірус в Україні , і будь-які сумніви про пандемію зникають.

Як надзвичайна ситуація вплинула на діяльність громадських організацій та спеціалізованих реабілітаційних центрів? Чи можливе лікування алкоголізму або лікування наркоманії та як взагалі карантин змінив порядок діяльності таких лікувальних закладів? 

Розповіли керівниця Хмельницького Наркологічного центру “Життя” Олена Мятіжкіна, та головний терапевт Ігор Устименко.

З 17 березня в Україні введений карантин. Встановлені правила, які диктує надзвичайна ситуація. Це має безумовний вплив на ефективність ініціатив, які пов’язані з прямою взаємодією з людьми. Адже не може бути безконтактне чи онлайн лікування алкоголізму і наркоманії, особливо на етапі супроводу людини у період гострої абстиненції.

 

Хімічно залежні люди знаходяться у групі найвищого ризику щодо захворювання COVID19

Чому ж залежні люди відносяться до такої групи ризику?

По-перше, образ життя - людину, яка відчуває нестримний потяг не зупиняють ніякі карантини. Під час активної фази алкоголізму і наркоманії маска - це останнє про що залежна людина може піклуватися.

По-друге - майже 100 відсоткова наявність супутніх хронічних захворювань. Адже саме це є причиною летальних випадків під час інфікування COVID19

Якщо молода, білогічно здорова людина з міцним імунітетом навряд чи загине від інфекції, то відсутність такого імунітету у наркотично чи алко залежних є чинником високої смертності”, - пояснює Олена Мятіжкіна, керівник НЦ “Життя”.

Насправді, елементарні засоби безпеки абсолютно ігноруються. Також ігноруються симптоми захворювання.

Хімічно залежні люди часто відчувають на собі синдром відміни. Під час такого синдрому піднімається або падає тиск, температура, присутній озноб, зовні ознаки ГРВІ. І якщо є факт інфікування коронавірусом, то можна просто не відрізнити. Тому за екстреною допомогою ніхто не звертається”, - додає Олена Мятіжкіна.

Реальна статистика по коронавірусу відрізняється від офіційної - туди не попадають тисячі людей без симптомів, а також залежні інфіковані на COVID19

 

Чи може здійснювати свою діяльність наркологічний центр під час карантину?

Наркологічний центр “Життя” не є громадським місцем. Це ізольований заклад, і в умовах карантину ізоляція посилюється додатковими заходами безпеки.

Задля запобігання будь-якої можливості інфікування, ми обмежуємо відвідування. Користуємося засобами зв’язку, щоб клієнти мали спілкування. Окрім цього використовуємо засоби дезінфекції. Харчування забезпечене доставкою ззовні”, - прокоментував Ігор Устименко, головний терапевт НЦ “Життя”.

Згідно з роз’ясненнями Кабінету Міністрів щодо нових обмежувальних заходів на період карантину від 4 квітня прийняті постановою №211 , введені обмежувальні заходи:

  • заборона перебувати у громадських місцях без маски;

  • вулицею можна пересуватися лише вдвох. Виняток – супроводження дітей незалежно від їх кількості;

  • масові та релігійні заходи заборонені;

  • та ін., (ознайомитися можна за посиланням вище).

За порушення правил карантину – штраф від 17 тис. грн до 34 тис. грн. А якщо ви порушуєте санітарні правила та норми щодо запобігання інфекційним захворюванням, може бути й кримінальна відповідальність.

 

Чи є реабілітаційний центр безпечним місцем?

Громадські організації та заклади, які надають послуги з лікування алкоголізму або лікування наркоманії, несуть відповідальність за життя, тому безпека - перш за все!

Реабілітаційний центр - це ізольований заклад, і може вважатися безпечнішим ніж лікарня!”

Наразі умови надзвичайні, тому потрібно трансформувати та упорядкувати свою діяльність. Особливо це стосується нових людей, які поступають на лікування залежності”, - роз’яснює керівниця НЦ “Життя” Олена Мятіжкіна.

Щоб розпочати лікування алкоголізму або наркоманії під час епідемії коронавірусу у Наркологічному Центрі “Життя” необхідно:

  1. Мати виписку з державного наркологічного диспансеру

  2. Надходження має здійснюватися до реабілітаційного центру у день виписки спецтранспортом (виключаючи будь-яку можливість контактування з громадськими місцями)

Інкубаційний період COVID 19 - 2 тижні. Тому ці два тижні пацієнт має знаходитися під пильним наглядом. Щоб унеможливити поширення інфекції необхідно пройти карантин у спецклініці. Після цього можна інтегрувати до загальної групи”, - додає Олена Мятіжкіна.

Під час пандемії краще знаходитися під опікою фахівців. Тому спеціалізований заклад якнайкраще підходить для цього.

Наш підхід до безпеки пацієнтів є найсуворішим. Адже ми несемо відповідальність і за тих, хто вже знаходиться на стаціонарі Тому застосовуємо усі можливості, щоб виключити вірогідність поширення інфекції коронавіруса”, - додатково коментує Ігор Устименко.  

 

Що має робити наркологічний центр для захисту здоров’я пацієнтів під час пандемії?  

Ми дуже пильно ставимось до безпеки кожного пацієнта, який приходить до наших закладів. Це наш перший пріоритет. Ось що ми робимо для того, щоб захистити ваше фізичне здоров’я протягом цього часу”, - ділиться Ігор Устименко :

  • Обстеження всіх пацієнтів на первинному прийомі, в день прибуття в будь-який наш заклад на наявність ознак хвороби.

  • Контроль температури пацієнтів протягом дня та надання медичної підтримки цілодобово.

  • Дезінфекція приміщень.

  • Організація харчування шляхом доставки - кожна доставка проходить попередню дезінфекцію, перш ніж портапити до кухні.

  • Відпрацювання всіх рекомендованих заходів соціального дистанціювання.

  • Ізоляція усіх нових пацієнтів для обмеження потенційного впливу хвороби.

  • Можливість транспортування та супроводу нових пацієнтів для виключення можливості інфікування у громадських місцях.

  • Обмеження доступу до закладу (дозволено лише персоналу та пацієнтам).

  • Обмеження відвідувань.

  • Взаємодія з медичними закладами у разі виявлення симптомів COVID19.

Чи варто чекати закінчення пандемії коронавірусу перш ніж звертатися по допомогу до наркологічного центру?

Відповідь однозначна - очікування може тільки нанести додаткової шкоди. 

Стрес та ізоляція, життя в карантині можуть тільки посилити вживання речовин. Крім цього наразі більшість громадян перебувають у вимушеній відпустці. Тому можна пройти терапію залежності не втрачаючи роботу. Це дуже важливо, коли є прихований тип залежності і людина все ще зберігає можливість працювати”, - говорить Ігор Устименко. 

У всякому випадку діяльність реабілітаційних центрів в Україні має здійснюватися у відповідності до чинних норм. Потрібно мати відчуття відповідальності і зосередитися на безпеці.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.