bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Протидія домашньому насильству
29.04.2020

На жаль, період самоізоляції на карантині – це не тільки про час на себе та родину. Цей період також носить і певні загрози, і особливо він стосується посилення сплеску домашнього насильства. Перехід на дистанційний графік роботи та навчання, тимчасове безробіття позбавили можливості покидати приміщення та звели на обмеженій території безліч сімей 24 години на добу.

Насильство завжди пов’язано з нерівними можливостями. Перший захист — знати свої права і знати до кого звернутися.

Найчастіше жертви домашнього насильства – це жінки. Чоловіки також потерпають від нього, але мають більше можливостей вийти із ситуації насильства. Часто постраждала жінка може не усвідомлювати, що є жертвою домашнього насильства. Вона виправдовує насильство потребою зберегти родину. Зазвичай, домашнє насильство починається із психологічних форм: звинувачення, скандали, маніпуляції. Внаслідок цього вона зазнає внутрішніх змін, які часто не дають змоги побачити, що насправді відбувається.

Отже, насильство у сім`ї  - будь –які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого, якщо ці дії порушують права і свободи члена сім`ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров`ю.

         Фізичне насильство може характеризуватися такими чинниками:

·       Вас б`ють, штовхають;

·       перешкоджають вільному пересуванню;

·       створюють ситуації, що несуть ризик чи загрозу Вашому життю чи здоров`ю;

·       Вам погрожують зброєю чи іншими предметами, що можуть завдати фізичної шкоди;

·       Вас позбавляють допомоги під час хвороби чи вагітності.

Економічне насильство може характеризуватися наступними чинниками:

·       Вас позбавляють їжі чи води;

·       Ваше особисте майно пошкоджують чи ламають;

·       Вам незаконно обмежують доступ до житла чи позбавляють житла;

·       у Вас вилучають Ваші власні кошти, речі;

·       Вас примушують жебракувати.

Психологічне насильство це коли :

·       Вам погрожують вбивством чи каліцтвом;

·       Вас цілковито контролюють;

·       Вас зневажають як особистість;

·       Вам погрожують відібрати Ваших дітей;

·       переслідують та залякують;

·       цькують;

·       звинувачують у всьому;

·       у Вас систематично формують почуття провини.

Сексуальне насильство може характеризуватися такими чинниками:

·       Вас примушують займатися проституцією;

·       примушують до небажаних статевих стосунків;

·       Над Вами неприйнятно жартують, виголошуючи фрази із сексуальним підтекстом.

 

Куди можна звернутися за допомогою?

·       Викликати поліцію за номером 102.

·       Звернутися до центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, фахівці яких надають психологічні консультації.

·       Якщо у Вашій сім`ї є діти, які стали жертвами насильства або ж є його свідками, тоді слід звернутися до служби у справах дітей.

·       Також є багато громадських організацій, які можуть надати тимчасовий притулок або ж допомогти вирішити деякі проблеми, зокрема, посприяти тимчасово із одягом для дитини, їжею, ліками

·       якщо Ви зазнали фізичного чи сексуального насильства та потребуєте медичної допомоги, зверніться до лікарні чи поліклініки.

·       У центрі безоплатної вторинної правової допомоги у тому числі й бюро правової допомоги Ви отримаєте юридичні консультації та, за необхідності, і безоплатні послуги адвоката.

Змоделюємо ситуацію виклику поліції.

Після звернення до Національної поліції – особисто або телефоном уповноважений працівник відразу реєструє Вашу заява або повідомлення про факт вчинення домашнього насильства в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події та направляє на місце події слідчо-оперативну групу чи групу реагування.

Після прибуття на місце події працівники поліції  повинні припинити акт насильства, якщо він й досі відбувається;

·       У разі потреби викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги;

·       У разі потреби організувати невідкладне надання психологічної допомоги;

·       Якщо потрібно ,направити постраждалу особу до притулку для постраждалих осіб або іншого закладу, що надає послугу притулку.

У випадку, якщо постраждалою від насильства або кривдником є дитина або постраждала особа звернулася разом із дитиною працівники поліції не пізніше однієї доби інформують відповідну службу у справах дітей.

У разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівник поліції виносить кривднику терміновий заборонний припис терміном до 10 днів. Терміновий заборонний припис може містити такі заходи:

·       Зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;

·       Заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;

·       Заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Постраждала особа має право звернутися до правоохоронних органів і суду з метою притягнення кривдників до відповідальності. Ще раз звертаємо увагу – саме постраждала особа визначає, чи бажає вона звертатись до правоохоронних органів і суду. Після подачі постраждалою особою такої заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, пов’язане з домашнім насильством, вони реєструються в журналі Єдиного обліку в черговій частині підрозділу поліції, оформляється талон-повідомлення і видається заявнику.

У разі , якщо терміновий заборонний припис не дав результату, ви можете звернутися до суду за винесенням обмежувального припису.

Із заявою про видачу обмежувального припису слід звертатися до місцевого загального суду за місцем проживання або перебування постраждалої особи,  а якщо зазначена особа перебуває у закладі, що належить до загальних чи спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, то за місцезнаходженням цього закладу.

 така заява має бути розглянута судом протягом 72 годин після її надходження.

За результатами розгляду заяви можуть бути застосовані наступні обмежувальні заходи:

·       заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;

·       усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;

·       обмеження спілкування з постраждалою дитиною;

·       заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;

·       заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;

·       заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Рішення судів у справах про видачу обмежувального припису підлягають негайному виконанню.

Обмежувальний припис може бути видано на строк від одного до шести місяців, а також продовжено на строк до шести місяців після закінчення строку, зазначеному у рішенні суду про його видачу.

Для продовження обмежувального припису слід звертатися до суду із заявою в тому ж порядку, що і для його видачі.

Про видачу або продовження обмежувального припису суд не пізніше наступного дня з дня ухвалення рішення повідомляє органи поліції для взяття особи, стосовно якої видано або продовжено обмежувальний припис, на профілактичний облік, а також  органи місцевого самоврядування  за місцем проживання (перебування) заявника.

За подання заяви про видачу обмежувального припису судовий збір не сплачується.

Щодо дітей – вони тепер вважаються жертвою насильства й у тому разі, якщо були присутні при таких сценах вдома.

До того ж, вчителі, медсестри, лікарі повинні повідомляти в поліцію про підозри, що щодо дитини вчиняється насильство.

Кримінальним кодексом України передбачено кримінальну відповідальність за вчинення домашнього насильства.

Домашнє насильство  карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

У даному випадку суб’єктивна сторона характеризується умислом. Окрім того законодавець підкреслив, що для наявності складу злочину умисел повинен бути систематичним.

Ознака “систематичність” характеризує діяння як таке, що було вчинено три і більше разів. Окрім того, всі вчинені діяння повинні бути тотожними та об’єднані спільним умислом.

Отже , для притягнення кривдника до кримінальної відповідальності його дії повинні носити систематичний характер.

Якщо ви опинились у ситуації, коли  вам нема куди піти, ви залишились без даху над головою ,  можете звернутися до шелтера, де постраждалі від домашнього насильства жінки можуть знайти прихисток для себа та своїх дітей. Такі притулки  дозволяють постраждалим спланувати свої подальші кроки, щоб розпочати своє нове життя.

Адреси шелтерів або інших притулків можна дізнатися у працівників соціальних служб, мобільних груп з протидії домашньому насилству , працівників безоплатної правової допомоги, тощо.

У Донецькій області функціонує два таких притулки , вони знаходяться у місті Маріуполь та Слов»янськ.

У нашій країні працюють мобільні групи с протидії на випадки домашнього насильства. І на сьогоднішній день вони функціонують у всіх обласних центрах.

Захищати свої порушені права ви можете  самостійно, за допомогою адвоката, або із залученням працівників та адвокатів системи безоплатної правової допомоги.

Безоплатна вторинна правова допомога – правова допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел. Вона полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя, і включає такі види правових послуг, як захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Для того, щоб отримати таку допомогу, постраждалій від домашнього насильства особі необхідно звернутись до Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги із заявою та документами, що підтверджують належність постраждалих осіб до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу. Такими документами можуть бути, зокрема:

·       Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, у якому міститься інформація про вчинення злочину, пов’язаного з насильством;

·       Талон-повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, пов’язаного з насильством, виданий уповноваженим підрозділом органу Національної поліції, за формою, затвердженою МВС;

·       Копія протоколу про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення;

·       Копія постанови про накладення адміністративного стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з насильством;

·       Копія заяви до суду про видачу або продовження обмежувального припису стосовно кривдника;

·       Рішення суду про видачу або продовження обмежувального припису стосовно кривдника;

·       Копія винесеного працівником уповноваженого підрозділу органів Національної поліції термінового заборонного припису;

·       Направлення постраждалих осіб до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, складене за формою, затвердженою Мінсоцполітики (видаєтьсяорганами місцевого самоврядування )

Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечують надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам в тому числі у приміщенні загальної/спеціалізованої служби підтримки постраждалих осіб, якщо постраждала особа не може відвідати центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги самостійно, про що центру повідомляється відповідною службою.

Волноваське бюро правової допомоги : Донецька область , м.Волноваха, вул. Центральна,43  тел. 062444155

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.