bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Стягнення аліментів
13.05.2020

До Волноваського бюро правової допомоги все найчастіше звертаються жінки з питання стягнення аліментів . Незважаючи на те, скільки держава створила інструментів для притягнення неплатників аліментів до відповідальності , обмеження їх прав, все одно аліменти сплачувати боржники не поспішають. 

З яких доходів утримуються аліменти?

Утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткових винагород як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом (перелік встановив Кабмін, проте він не є вичерпним). Аліменти можуть утримуватися з стипендії; пенсії; допомоги по державному соціальному страхуванню, допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також допомоги по безробіттю тощо.

Постановою Кабміну визначено перелік видів доходу, з яких аліменти не утримаються:

- вихідної допомоги при звільненні і сум неоподаткованого розміру матеріальної допомоги;

- компенсації працівникові за невикористану відпустку, крім випадків, коли особа при звільненні одержує компенсацію за відпустку, не використану протягом кількох років;

- допомоги на лікування;

- допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами;

- матеріальної допомоги осіб, які втратили право на допомогу по безробіттю;

- одноразової допомоги при народженні дитини;

- державної допомоги на поховання;

- допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

- допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням;

- допомоги малозабезпеченим сім'ям з дітьми;

- соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям;

- державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю, а також надбавки на догляд за особою з інвалідністю з дитинства та дитиною з інвалідністю, що передбачені Законом "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю";

- допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років;

- тимчасової державної допомоги, якщо місце проживання батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину та інші.

Як сплачувати аліменти

Аліменти можуть сплачуватися:

- у частці від доходу матері, батька;

- в твердій грошовій формі.

Розмір аліментів не може бути меншим від половини прожиткового мінімуму, визначеного для дітей відповідної вікової категорії.

Чи можна стягнути аліменти за минулий час

Аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за десять років, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання.

Якщо за виконавчим листом, пред'явленим до виконання, аліменти не стягувалися у зв'язку з розшуком платника аліментів або у зв'язку з його перебуванням за кордоном, вони мають бути сплачені за весь минулий час.

Чи можна перестати платити аліменти

Той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).

Такий договір нотаріально посвідчується. Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону.

Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь в укладенні цього договору.

Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно.

У разі укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов'язується самостійно утримувати її.

За більш детальною інформацією Ви можете звертатися за телефонами  : 0624441550 , 0800213 103

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.