bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як маленьким громадам запустити антикорупцію?
18.05.2020

Не варто множити додаткові структури, які збільшують бюрократію, а краще інтегрувати антикорупційні інструменти до вже наявних.

Що робити якщо громада маленька, а долучитися до антикорупційних інструментів від ДІЄМО дуже хочеться? Рішення виявилося цікавим: не варто множити додаткові структури, які збільшують бюрократію, а краще інтегрувати антикорупційні інструменти до вже наявних.

Таким шляхом пішла Усть-Путильська ОТГ Чернівецької області. Замість того щоб створювати окрему Антикорупційну Раду, частину її функцій додали до вже затвердженої Громадської ради.

«Ми внесли відповідні зміни до положення про Громадську раду, додали декілька нових членів, – розповідає експертка проєкту ДІЄМО Олена Заворотченко. – Таким чином нам вдалося запустити процес втілення антикорупційних механізмів з найменшими зусиллями».

До речі, за пів року роботи нової Громадської ради (з липня по січень), було подано три заяви про конфлікт інтересів. В основному – з питань протидії корупції. Громадська рада проводить активну інформаційну кампанію щодо обов’язковості декларування та правильного заповнення декларації для керівників комунальних підприємств.

«Так само довелося творчо підійти і до Антикорупційної програми, – ділиться враженнями експертка. – Ми розуміли, що не зможемо запустити відразу всі заплановані нами елементи. Довелося відмовитися від гарячої лінії. На даному етапі фінансуванні громади, це були б невиправдані фінансові витрати. Окреме положення про врегулювання конфлікту інтересів ми прописали у програмних антикорупційних заходах».

В рамках антикорупційної програми проводиться роз’яснення повноважень органів місцевої влади та самоврядування, інформаційна кампанія щодо конфліктів інтересів, процедури декларування майна та доходів, обов’язковості сплати податків, яким чином кошти розподіляються на потреби громади.

Замість гарячої лінії виділили окрему особу, спеціалістку з кадрів, яка веде спеціальний журнал консультацій із зазначенням, які запити та які роз’яснення були надані.

Для маленької громади це досить важливийкрок по впровадженню антикорупційних інструментів. Нагадаємо, що Усть-Путильська ОТГ була утворена 25 жовтня 2015 року, чисельність громади – 2231 людина.

Автор матеріалу: комунікаційний експерт ДІЄМО Андрій Юричко.

Виконавцем проєкту «Децентралізація приносить прозорість та ефективність в освіті та медицині» (ДІЄМО) є «Глобал Ком’юнітіз» разом з партнерами-виконавцями проєкту (Громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети!», CASE Ukraine), які співпрацюють з 20 ОТГ протягом 2 років: надаючи навчання та підтримку громадянам, засобам масової інформації та органам місцевого самоврядування.

Контакти

  • https://www.facebook.com/UCCCTUkraine

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.