bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Європейський зелений курс: знати, щоб діяти
27.05.2020

26 травня 2020 року експерти Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля», Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, аналітичного центру DiXi Group, інформаційного центру «Зелене досьє» презентували аналітичний документ «Європейський зелений курс: можливості та загрози для України».

Європейський зелений курс – це програма дій ЄС, у центрі якої – амбіційний план переходу до кліматично нейтральної Європи до 2050 року. Цілі Європейського зеленого курсу (чи European Green Deal) найближчим часом будуть формувати основні тенденції кліматичної, екологічної, економічної, транспортної, сільськогосподарської політики не лише ЄС, але й інших європейських країн, зокрема України. Як підкреслила під час свого виступу Наталія Андрусевич, голова правління Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля», зміна клімату – центральний елемент зеленого курсу, яке є наскрізним і є передумовою для визначення завдань в усіх сферах – енергетиці, транспорті, торгівлі, сільському господарстві тощо.

Намір України «долучитись» до Європейського зеленого курсу означає необхідність глибокого аналізу усіх компонентів Європейського зеленого курсу, починаючи від зміни клімату і закінчуючи фінансами, з огляду на виникнення можливостей та загроз від імплементації курсу для України.

Власне на питаннях можливостей і загроз акцентували експерти під час презентацій та відповідей на запитання від учасників заходу. Можливості від Європейського зеленого курсу, головним чином, пов’язані із достатньо високим рівнем інтеграції України в європейський простір в окремих секторах. В енергетиці – співпраця щодо водневої енергетики, у промисловості – нові ніші для українських виробників, в сільському господарстві – розвиток органічного виробництва, в охороні природи – інтеграція природоохоронних територій України в мережі NATURA 2000. Ключова ж загроза від ЄЗК – обмеження доступу українських товарів на ринки ЄС та нові нетарифні бар’єри у торгівлі, зокрема й намір ЄС впровадити механізм вуглецевого коригування імпорту.

«Домашнє завдання» України, передусім відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, – це ключ до можливостей та протидія загрозам, - зазначила під час свого виступу Вероніка Мовчан, Директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. Ефективне використання можливостей тісно пов’язане із поточним станом та готовністю України до трансформації.

Аналітичний документ «Європейський зелений курс: можливості та загрози для України» можна завантажити за посиланням.

Довідково:

Захід проведено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в межах проєкту «Європейський зелений курс: можливості та загрози для України» Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» у співпраці з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та аналітичним центром DiXi Group.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.