bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як отримати пільги для фізичних осіб із сплати податку на нерухоме майно
01.06.2020

До відділу «Вільнянське бюро правової допомоги»  Запорізького місцевого центру з надання БВПД звернулася клієнтка, яка отримала з ДФС податкове повідомлення-рішення в якому визначено зобов’язання на 255,03 грн – податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за власний об’єкт житлової нерухомості, розмір якого перевищив норму у 120 кв.м. на на 13,7 кв.м.
 
Людмила Олексіївна – особа з інвалідністю ВВВ з дитинства просила допомоги наших юристів у звільненні її від сплати податку, оскільки пенсія – це єдине джерело для інсування і навіть така сума для неї суттєва.
Керуючись п. 23 ст.13 Закону України “ Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” , яким інвалідам війни та прирівняним до них особам надаються пільги зі сплати податків, зборів, мита та інших платежів до бюджету відповідно до податкового та митного законодавства, головним спеціалістом відділу “Вільнянське бюро правової допомоги” було складено листи до ГУ ДФС у Запорізькій області щодо вирішення зазначеного питання та до голови сільської ради району, в якому проживає заявниця.
Пунктом 12.3 статті 12 Податкового кодексу України визначено, що сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів.
Відповідно до Податкового кодексу України база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:
а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. Метрів.
Податковим Кодексом України не пердбачено право сільських, селищних, міських рад збільшувати граничну межу житлової нерухомості, на яку зменшується база оподаткування, а такожь не дозволяється сільським, селищним, міським радам та радам об’єднаних територіальних громад встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів ( підпункт 12.3.7. пункту 12.3 статті 12 Кодексу).
 Проте, відповідно до ст.266.4.2. п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України – сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, мають право встановлювати пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями). Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, для фізичних осіб визначаються виходячи з їх майнового стану та рівня доходів. Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об’єктом оподаткування”.
Вимога, складена головним спеціалістом Вільнянського бюро правової допомоги , щодо звільнення від податку на нерухоме майно, спонукало Голову сільської ради розробити та затвердити Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на 2020 рік у відповідності до останніх редакцій Податкового кодексу України та передбачити пільги з податку окремим категоріям населення, а саме:
– фізичних осіб інвалідів 1 групи;
– осіб пенсіонерів за віком, які не перебувають у трудових відносинах з роботодавцем та не є приватними підприємцями;
– фізичних осіб, на яких поширюється дія Закону України “ Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, у яких перебувають у власності об’єкти житлової нерухомості.
Питання особи, яка звернулась по допомогу до Вільнянського бюро правової допомоги було вирішено і відповідно до Положення вона отримала пільгу на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території району, в якому мешкає.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.